Κλεμμένα κινητά: μέτρα, άμεσα

Η ΕΕΕΤ επιβάλλει σχετικό μηχανισμό στους παρόχους, με έναν... αδύναμο κρίκο όμως. Ποιόν;

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς... δημοσιογράφος ή αναλυτής αγοράς για να φανταστεί πως μετρώνται σε πολλές χιλιάδες κάθε χρόνο τα κινητά τηλέφωνα που επιτήδιοι κλέβουν από τους αρχικούς κατόχους τους οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Τα κινητά αυτά είχαν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεδομένη... πορεία από την ώρα της κλοπής και μετά: είτε ιδιοχρησία είτε μεταπώληση στη μαύρη αγορά, από την οποία οποιοσδήποτε μπορούσε απλώς να αγοράσει το κλεμμένο κινητό, να βάλει μία άλλη κάρτα SIM και να το χρησιμοποιήσει "σαν καινούργιο". Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΕΤ) αυτές τις ημέρες επιδιώκει να καταστείλει αυτόν τον μηχανισμό, σε συνεργασία με τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και, ευτυχώς ή δυστυχώς, τους ίδιους τους καταναλωτές, επιβάλλοντας ένα μέτρο δραστικό. Η επιτυχία του; Εξαρτάται και... θα δείξει.

Συγκεκριμένα, λοιπόν: η ΕΕΕΤ εδώ και λίγες ημέρες έχει εκδόσει απόφαση βάσει της οποίας οι πάροχοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να διατηρούν μητρώα των αριθμών ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity) από τα κινητά τηλέφωνα που έχουν δηλωθεί ως κλεμμένα. Ο αριθμός ΙΜΕΙ είναι ένας και μοναδικός για κάθε συσκευή, σε παγκόσμιο επίπεδο, γι' αυτό και είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο η κλεμμένη συσκευή μπορεί να "κλειδωθεί" εξ αποστάσεως μόνιμα και ανεπιστρεπτί. Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕΕΤ, οι πάροχοι όχι μόνο θα τηρούν αυτά τα μητρώα κλεμμένων κινητών για το δικό τους δίκτυο, αλλά σε εβδομαδιαία βάση θα "ανταλλάσσουν λίστες" με τους άλλους παρόχους, ώστε να καλύψουν και την περίπτωση που ο κλέφτης ή ο κλεπταποδόχος της συσκευής προσπαθήσει να την ενεργοποιήσει με κάρτα SIM άλλου δικτύου.

Η απαραίτητη προϋπόθεση σε όλα αυτά, φυσικά, είναι και ο... αδύναμος κρίκος στην όλη πρωτοβουλία της ΕΕΕΤ: ο κάτοχος του κλεμμένου κινητού πρέπει να έλθει ο ίδιος σε επαφή με τον πάροχο υπηρεσιών τηλεφωνίας με τον οποίο συνεργάζεται και όχι μόνο να αναφέρει την κλοπή, αλλά στη σχετική δήλωση να παραθέσει και τον αριθμό ΙΜΕΙ της συσκευής που χάθηκε - τον οποίο, φυσικά, ελάχιστοι από μας έχουμε φροντίσει να γνωρίζουμε πριν από το συμβάν! Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital λοιπόν που, τουλάχιστον, δεν θα ήθελαν να απολαμβάνει κάποιος άλλος το αγαπημένο τους κινητό σε περίπτωση που τούς το κλέψουν, δεν έχουν παρά να κρατήσουν τον αριθμό IMEI προληπτικά σήμερα κιόλας. Στα τυπικά κινητά ο αριθμός αυτός εμφανίζεται εισάγοντας τους χαρακτήρες "*#06#" (προφανώς χωρίς τα εισαγωγικά) στην οθόνη αναμονής τους. Στα smartphones λειτουργεί και αυτό, αλλά μπορούν να δουν τον ίδιο αριθμό και από τις γενικές πληροφορίες της συσκευής (οθόνη από την οποία μπορούν και να "πιάσουν screenshot" ώστε να υπάρχει σε μορφή εικόνας που μπορεί να σταλεί ως αποδεικτικό). Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο της ΕΕΕΤ είναι σαφώς θετικό. Θα καταφέρει να περιορίσει τις κλοπές κινητών στη χώρα μας; Ο χρόνος θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ