Και από το πουθενά... νέα iPod

Η Apple ανανεώνει χωρίς τυμπανουκρουσίες τα φορητά της player, εγκαίρως για το καλοκαίρι

Η αλήθεια είναι πως πολλοί από μας είχαμε πλέον θεωρήσει την κατηγορία των iPod, των θρυλικών media player της Apple που ουσιαστικά την επανέφεραν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και την βοήθησαν να ορθοποδήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2000, πρακτικά "συνταξιοδοτημένη": η εμπορική τους πτώση ήταν τόσο μεγάλη τα τελευταία χρόνια ώστε ο κολοσσός του Cupertino δεν δημοσιοποιούσε στοιχεία πωλήσεων για τα προϊόντα αυτά, ανανέωση είχαν να δεχθούν - σε αντίθεση με τα iPhone και iPad - δυόμισι χρόνια σχεδόν... οπότε ήταν εύκολο να έχει κανείς αυτήν την εντύπωση. Η Αpple, ωστόσο, εξέπληξε τους πάντες πριν από λίγο, ανακοινώνοντας όχι μόνο νέα χρώματα για τα iPod Shuffle, αλλά και εντελώς ανανεωμένο (εσωτερικά) iPod Touch, εγκαίρως για την θερινή περίοδο.

Τα λιλιπούτεια iPod Shuffle δεν δέχονται κανενός είδους αναβαθμίσεις όσον αφορά στο hardware στο οποίο στηρίζονται (δεν έχει ιδιαίτερο νόημα άλλωστε), στα διαθέσιμα χρώματά τους ωστόσο - το κόκκινο, το ασημί και το γκρι - προστίθενται τα ροζ, μπλε και χρυσό. Τα "ένα κλικ" μεγαλύτερα iPod, τα Nano, θα διατίθενται πλέον στα ίδια έξι χρώματα, στηριζόμενα επίσης στο ίδιο hardware. Και οι δύο συσκευές παραμένουν διαθέσιμες στις ίδιες χωρητικότητες και τιμές. Τη σημαντική αναβάθμιση την έχει δεχθεί το "μεγάλο" iPod, το Touch, το οποίο όχι μόνο ενσωματώνει πλέον τον επεξεργαστή Α8 (μεγάλο άλμα από τον προηγούμενο... Α5), αλλά και τον συνεπεξεργαστή ανίχνευσης κίνησης M8!

Ο νέος iPod Touch βρίσκεται πλέον, με άλλα λόγια, περίπου στο επίπεδο ισχύος του iPhone 6, προσφέροντας παράλληλα νέα κύρια κάμερα (την iSight των 8 Megapixel), ανανεωμένη κάμερα στην πρόσοψή του (για τις... προβλέψιμα καλύτερες σέλφι), αλλά και ασύρματη δικτύωση με το νεότερο πρότυπο Wi-Fi AC. Διαθέσιμο, δε, είναι για πρώτη φορά και μοντέλο iPod Touch με αποθηκευτικό χώρο των 128 GB, πέρα από τα γνωστά των 16/32/64 GB. Τα χρώματα των νέων iPod Touch είναι τα έξι που προαναφέραμε και για τους μικρότερους iPod, ενώ οι τιμές πώλησής τους παραμένουν ως έχουν.

Με την κίνησή της αυτή η Apple φέρνει τον iPod Touch στην οικογένεια των συσκευών της με επεξεργαστές 64-bit, ενώ ο A8 στο φορητό media player της αμερικανικής εταιρείας καθιστά το δεύτερο συμβατό με το υπούστημα λογισμικού Metal, που υπόσχεται ομορφότερα games από ποτέ. Δεν μπορεί να μην συνδέσει κανείς, προφανώς, την διάθεση των νέων iPod με την πρόσφατη έναρξη λειτουργίας της μουσικής υπηρεσίας Apple Music των Αμερικανών. Το αν και κατά πόσο τα πάλαι ποτέ κυρίαρχα player - ακόμη κι αναβαθμισμένα - μπορούν να βοηθήσουν την φιλόδοξη προσπάθεια της Apple να κατακτήσει... εκ νέου την αγορά της μουσικής, απομένει ν' αποδειχθεί. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ