Ήχος υψηλής πιστότητας: επιστροφή με στυλ

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία έρευνας, η Sony υποστηρίζει πλήρως με ευρεία γκάμα σχετικών προϊόντων

Σύμφωνα με την Qobuz, τα προαναφερθέντα στοιχεία εκφράζονται απτά κι εντυπωσιακά στις σχετικές πωλήσεις: από τον Απρίλιο της τρέχουσας χρονιάς έως το Σεπτέμβριο οι λήψεις μουσικού υλικού υψηλής πιστότητας αυξήθηκαν από 11% σε 53% (!), με συνέπεια το φθινόπωρο για πρώτη φορά τα έσοδα αυτού του τύπου μουσικών αρχείων να ξεπεράσουν τα έσοδα από τα "παραδοσιακά" MP3. Αυτό μπορεί εν μέρει να αποδοθεί και στην σημαντικά μεγαλύτερη διαθεσιμότητα μουσικής σε μορφή αρχείων υψηλής πιστότητας: το σύνολο των σχετικών album αυξήθηκε από τα 1.500 το 2013, στα 26.000 σήμερα. Ένα μεγάλο ποσοστό των νέων κυκλοφοριών κυκλοφορούν πια εξ αρχής και σε ήχο υψηλής ανάλυσης, ενώ πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε εκ νέου παραγωγή (remastering) παλαιότερων album τους, ώστε αυτά να γίνονται διαθέσιμα και σε αρχεία υψηλής πιστότητας.

H Sony έχει βέβαια πολύ μεγάλη παράδοση στα προϊόντα ήχου όλων των κατηγοριών, οπότε από πέρυσι είχε προβεί στην κυκλοφορία των πρώτων της προϊόντων ειδικά για το κοινό που ενδιαφέρεται για ήχο υψηλής πιστότητας. Φέτος η γκάμα της έχει εμπλουτιστεί με ακόμη περισσότερα και, σε σχετική εκδήλωσή της για τους Έλληνες δημοσιογράφους πρόσφατα, επέδειξε μία σειρά από αυτά. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα Walkman NWZ-A15 (το μικρότερο φορητό player ήχου υψηλής πιστότητας που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή), τα ακουστικά MDR-1ADAC (τα οποία διαθέτουν ενσωματωμένο μετατροπέα αναλογικού-ψηφιακού σήματος και ενισχυτή), ο λιλιπούτειος μετατροπέας/ενισχυτής PHA-3 (που αναλαμβάνει να επεξεργαστεί ποιοτικά υλικό από οποιαδήποτε αναλογική πηγή αλλά και από PC μέσω USB), καθώς και το σύστημα ασύρματων ηχείων SRS-X9 (που δέχεται υλικό μέσω Wi-Fi ή Bluetooth και μετά από επεξεργασία το αποδίδει ποιοτικά).


Είναι σαφές πως, σε αντίθεση με το παρελθόν, ο ήχος υψηλής πιστότητας δεν απευθύνεται πια μόνο στους λάτρεις του ήχου με μεγάλες απαιτήσεις (audiophiles), των οποίων τα μουσικά γούστα είναι συγκεκριμένα και οι οικονομικές δυνατότητες ανώτερες αυτών του μέσου καταναλωτή. Μπορεί ο δρόμος προς την καθιέρωση των σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών να μην είναι... απολύτως ομαλός - κάτι που δεν σχετίζεται μόνο με το κόστος των σχετικών προϊόντων αλλά και με τις ταχύτητες σύνδεσης στο Internet, τη διαθεσιμότητα όλων των ειδών σύγχρονης μουσικής κλπ. - όμως "έχει ανοίξει" ανεπιστρεπτί. Για του λόγου το αληθές δεν έχει κανείς παρά να ακούσει αρχεία μουσικής υψηλής πιστότητας από ένα καλό σύστημα απόδοσης ήχου, οποιουδήποτε τύπου κι αν είναι αυτό: η διαφορά είναι τόσο σημαντική σε σχέση με τα "απλά" MP3, ώστε η... επιστροφή να μην είναι εύκολη μετά από αυτό. Θα αποκτήσει το κοινό ακόμη πιο πολλές επιλογές σε συσκευές, υπηρεσίες και περιεχόμενο σχετικό με τον ήχο υψηλής πιστότητας το 2015, ώστε να μιλάμε πια για εύρωστο και προσοδοφόρο τμήμα της αγοράς; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ