iPhone X: όχι τόσο επιτυχημένο... τελικά

Πληροφορίες από πολλαπλές πληγές θέλουν την Apple να μειώνει το στοκ, αναμένονται διευκρινίσεις

[Ενημέρωση 02-02-2018] Η Apple ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα και... όπως περιμέναμε η εικόνα της πορείας τ του iPhone X δεν αποσαφηνίστηκε. Ο αμερικανικός κολοσσός σημείωσε πωλήσεις 77.3 εκατομμυρίων iPhone συνολικά, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 1.3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό - όμως τα έσοδά της και τα κέρδη της είναι αυξημένα γιατί ο μέσος όρος τιμής πώλησης των iPhone αυτών αυξήθηκε θεαματικά από τα $695 στα $796 (!). Λιγότερα και ακριβότερα κινητά που απέφεραν σε μία εταιρεία πιο πολλά κέρδη...; Μόνο η Apple θα μπορούσε να είναι αυτή η εταιρεία!

Αν, ωστόσο, το IPhone X είναι όντως τόσο επιτυχές - ο Tim Cook ισχυρίζεται πως είναι το μοντέλο iPhone με τις πιο πολλές πωλήσεις για τηξ Apple κάθε εβδομάδα από τον Νοέμβριο - τότε γιατί αναλυτές και μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τόσο μεγάλη μείωση στις παραγγελίες της Apple και το πλάνο πωλήσεών της γενικότερα; Ιδέα δεν έχουμε - αλλά η εικόνα του iPhone X όντως θα αποσαφηνιστεί ούτως ή άλλως το επόμενο τρίμηνο.

Ακολουθεί το αρχικό άρθρο.

Αν η φήμη προερχόταν από κάποιο blog ή τυχαία tweets των τελευταίων εβδομάδων κανείς δεν θα έδινε, φυσικά, ιδιαίτερη σημασία - όμως να οδηγεί το ρεπορτάζ δύο διαφορετικών εφημερίδων, της ιαπωνικής Nikkei και της αμερικανικής Wall Street Journal, τις ίδιες ημέρες στο ίδιο συμπέρασμα είναι αξιοπρόσεκτο, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Και οι δύο επικαλούνται πηγές τους στην αλυσίδα κατασκευής προϊόντων της Apple για να αποκαλύψουν πως το iPhone X, το πολυσυζητημένο νέο κινητό που διέθεσε στα τέλη του 2017 ο γίγαντας του Cupertino δεν έχει τελικά την εμπορική επιτυχία που όλοι περίμεναν.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν ανεξάρτητοι αναλυτές βάσει πληροφοριών που συγκεντρώνουν από τους προμηθευτές υποσυστημάτων για το εν λόγω κινητό: οι παραγγελίες της Apple προς αυτούς έχουν μειωθεί έως και 60% σε ορισμένες περιπτώσεις. Ενώ αρχικά ο αμερικανικός κολοσσός, δε, είχε σχεδιάσει να παραλάβει συνολικά 40 εκατομμύρια τέτοια κινητά μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τώρα έχει περιορίσει το πλάνο του στα μισά (!), δηλαδή 20 εκατομμύρια iPhone X για το ίδιο διάστημα. Τέτοιες μειώσεις στο στοκ προς διαχείριση ενός προϊόντος γίνονται μόνο όταν υπάρχει μεγάλη απόκλιση στους στόχους των πωλήσεών του - και αυτό ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει με το ακριβότερο smartphone που προώθησε ποτέ η Apple.

Αν και η υψηλή τιμή του iPhone X είναι βέβαιο πως έπαιξε ρόλο στην εξέλιξη αυτή, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως απλά δεν συνέβη αυτό που περίμενε η Apple: η αναβάθμιση, δηλαδή, ικανού ποσοστού των κατόχων iPhoner 6/6S στο νεότερο κινητό της (το λεγόμενο super cycle). Ρόλο πιθανώς έπαιξε και η κατά τόπους έλλειψη σε στοκ iPhone X μέσα στις γιορτές (που ίσως ώθησε πολλούς καταναλωτές στην αγορά άλλου κινητού ή άλλου iPhone), όσο και η απλώς αξιοπρεπής εμπορική του πορεία στην τεράστια αγορά της Κίνας. Ουκ ολίγοι, άλλωστε, ενδέχεται να ήταν τελικά οι καταναλωτές που - όπως κι εμείς - αντιπάθησαν την εσοχή στο πάνω μέρος της οθόνης του iPhone X, το πολυσυζητημένο nοtch, τόσο πολύ ώστε να αποφάσισαν να... "προσπεράσουν" μέχρι να εμφανιστεί μοντέλο χωρίς αυτό.

Όλα δείχνουν πάντως πως η αρχική μεγάλη επιτυχία του iPhone X δεν ήταν απαραίτητα ενδεικτική της εικόνας που έχει γι' αυτό το ευρύτερο κοινό, αλλά μόνο οι φανατικοί οπαδοί της Apple (οι οποίοι θα αγόραζαν πρακτικά ο,τιδήποτε δικό της καινούργιο αποδεδειγμένα πια). Οι αναλυτές περιμένουν τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει αύριο η Apple για το προηγούμενο τρίμηνο ώστε να έχουν και "επίσημη" εικόνα, όμως αυτή πιθανότατα θα είναι και πάλι ασαφής καθώς ο αμερικανικός κολοσσός τυπικά αναφέρει συνολικές μόνο πωλήσεις των iPhone και όχι ανά μοντέλο ξεχωριστά.

Το επόμενο τρίμηνο θα είναι, ουσιαστικά, αυτό που θα επιβεβαιώσει ή διαψεύσει το ρεπορτάζ των Nikkei και WSJ και θα μάς προσφέρει σαφή εικόνα για την θέση του iPhone X στην αγορά. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ