iPhone: Επτάχρονα γενέθλια, προβληματισμός

Ακόμη μια επέτειος του πιο σημαντικού smartphone, το οποίο έχει πολλά όμως να αποδείξει πια

Σε τυπικό... αθλητικής δημοσιογραφίας και αργκό στυλ: "Τί δεν έχει δει ένα παιδί επτά χρονών;" Απάντηση: "Έναν κόσμο δίχως iPhone"! Πράγματι, έχουν περάσει 7 ολόκληρα χρόνια από τις πρώτες εκείνες μέρες του Γενάρη που ο Steve Jobs αποκάλυψε την συσκευή με την οποία η Apple έκανε την είσοδό της στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Είτε επειδή τα 7 χρόνια είναι σχεδόν... αιωνιότητα στην αγορά της τεχνολογίας, είτε επειδή το iPhone με την τεράστια επιτυχία του έχει καταστεί πρακτικός "θεσμός" ανάμεσα στα άλλα smartphones, είναι αληθινά δύσκολο για ένα μεγάλο ποσοστό του κοινού των συγκεκριμένων συσκευών πώς ακριβώς ήταν η... προ-iPhone εποχή. Εμείς θυμόμαστε, γι' αυτό και δεν αρνούμαστε στην Apple την πολύ μεγάλη συνεισφορά της στην αγορά αυτή παρά τα ουκ ολίγα παράπονα που έχουμε για άλλες σχετικές επιλογές της.

Τί έφεραν στην Apple αυτά τα 7 χρόνια παρουσίας σε μία προϊοντική κατηγορία με την οποία δεν είχε ποτέ στο παρελθόν σχετιστεί; Ουκ ολίγα εντυπωσιακά: εγκατεστημένη βάση περισσότερων των 450 εκατομμυρίων iPhone (σε όλες τους τις εκδόσεις), έσοδα της τάξης των 90 δις δολαρίων ετησίως μόνο από τα iPhone - μεγαλύτερα έσοδα από τη Microsoft, την Coca Cola ή τη Disney... στο σύνολο των δραστηριοτήτων τους - αλλά και έσοδα που αγγίζουν τα 10 δις δολάρια ετησίως μόνο από το App Store και τις εφαρμογές του. Περισσότερα από τα μισά έσοδα της Apple συνολικά προέρχονται αυτή τη στιγμή από το iPhone και το οικοσύστημά του (53%), κάτι όχι τυχαίο από τη στιγμή που η αμερικανική εταιρεία κάθε χρόνο συγκεντρώνει μόνη της το 50% των εσόδων όλης της κατηγορίας των smartphones - ανεξαρτήτως κατασκευαστή, λειτουργικού συστήματος κλπ. - παγκοσμίως. Καθόλου, μα καθόλου άσχημα για μία πρωτοβουλία που είχε ως αρχικό στόχο (σύμφωνα με τον Jobs) να αποσπάσει μόλις το 10% της παγκόσμιας αγοράς κινητής τηλεφωνίας!

Η μεγάλη επιτυχία της Apple με το iPhone, φυσικά, έχει πολλές συνισταμένες - αν ωστόσο έπρεπε να ξεχωρίσουμε μία ως σημαντικότερη, αυτή δεν θα ήταν το πανέμορφο design των συσκευών αυτών, τα ποιοτικά υλικά ή η σε γενικές γραμμές προσεγμένη κατασκευή τους. Όχι. Αυτό θα ήταν το εύκολο. Ο πραγματικός λόγος δεν ήταν άλλος από το App Store και γενικότερα τις εφαρμογές των iPhone. Και πριν από το κινητό της Apple είχαμε smartphones που δέχονταν την εγκατάσταση ανεξάρτητων apps. Και πριν από το iPhone υπήρχαν πολύ όμορφα κινητά τηλέφωνα στην αγορά. Όμως η Apple του Jobs ήταν η μόνη (με το iPhone 3G) που κατάφερε να τα συγκεντρώσει όλα σε μία πρόταση: και όμορφο σχεδιασμό, και ποιοτική κατασκευή, και κατανοητό περιβάλλον χειρισμού, και πληθώρα καλοφτιαγμένων apps. Με το iPhone 4 παγιώθηκε και η αγορά των περιφερειακών γύρω από τα κινητά της Apple και... αυτό ήταν: το διάσημο πια smartphone καθιερώθηκε ως η συσκευή-κορυφή της κατηγορίας του. Τόσο (ή όχι και τόσο) "απλά".

Ίσως η γρήγορη επιτυχία του iPhone είναι αυτή που φταίει για την παρούσα του στασιμότητα. Ποιά εταιρεία θα έβλεπε πως "έχει μπει το νερό στ' αυλάκι" με ένα της προϊόν και δεν θα προσπαθούσε να παρατείνει την επιτυχία του για όσο το δυνατόν περισσότερο; Η εύκολη απάντηση είναι "μία εταιρεία που αυτοχαρακτηρίζεται ως καινοτομική", όμως η άλλη όψη του νομίσματος σε όλα αυτά εμπεριέχει τους όρους "κερδοφορία", "μέτοχοι", "χρηματιστήριο" και ουκ ολίγους άλλους, βάσει των οποίων δρουν όλες οι πολυεθνικές τελικά. Τα iPhone 4S, 5 και 5S υπήρξαν απλώς εξελικτικά και όχι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα επειδή δεν άλλαξαν τα δεδομένα σε κάτι - δεν μπορούν όμως να έχουν όλα τα τεχνολογικά προϊόντα την επίδραση που είχε το iPhone 3G. Είναι πρακτικά... υποχρεωμένος να αναγνωρίσει κανείς αυτό το ελαφρυντικό στην Apple, ειδικά αν λάβει στα υπ' όψιν πως το iPhone 5S είναι 20% λιγότερο βαρύ από το αρχικό iPhone, εσωκλείοντας... 40 (!) φορές περισσότερη επεξεργαστική δύναμη. Μερικές φορές η πρόοδος "κρύβεται" στη σταδιακή εξέλιξη, ναι. Γιατί, εν τέλει, έτσι είναι.

Το 2014, πάντως, δεν παύει να είναι χρονιά πάρα, πάρα πολύ σημαντική για την Apple και τα iPhone - κι όχι γιατί "σβήνει κεράκια" επτάχρονα η πρώτη με τα δεύτερα. Είναι η χρονιά που ο αμερικανικός κολοσσός θα κληθεί να ωθήσει τα iPhone στο επόμενο επίπεδο, γιατί - κακά τα ψέματα - δεν έχει άλλα περιθώρια "πίστωσης χρόνου". Αυτήν την έχει εξαντλήσει πλέον, ακόμη και στα μάτια του πιστού κοινού της Apple: τα 4S/5/5S ήταν απλώς υπερβολικά "κοντά" το ένα στο άλλο ως προϊόντα. Θα αλλάξει μόνο ο σχεδιασμός στο iPhone 6; Θα αλλάξει ο σχεδιασμός και οι διαθέσιμες διαγώνιοι οθόνης, καθώς φήμες θέλουν την Apple να πειραματίζεται με τουλάχιστον δύο, μεγαλύτερες των 4 ιντσών; Θα αλλάξουν άλλα πράγματα; Πάντως "χρονιά iPhone 4", με κάποιες ολοφάνερες κι αδιαμφισβήτητες αλλαγές δηλαδή, απλώς δεν μπορούμε να μην έχουμε φέτος. Οπότε... χρόνια πολλά, iPhone, και περιμένουμε "δωράκι" σου το Σεπτέμβρη!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ