iPhone 7/7 Plus... και επίσημα

Το νέο smartphone της Apple είναι όλα όσα... περιέγραφαν οι διαρροές, παραμένει αξιόλογο

Στην πιθανώς περισσότερο αδιάφορη συνέντευξη Τύπου που έχει δώσει η Apple τα τελευταία χρόνια για νέο της προϊόν - όλα, μα όλα όσα αναφέρθηκαν επί σκηνής, με πανελάχιστες εξαιρέσεις είχαν διαρρεύσει από πολλαπλές πηγές στο Web εδώ και εβδομάδες - παρουσιάστηκε και επίσημα το νέο smartphone των Αμερικανών για το επόμενο 12μηνο, το iPhone 7. Tο παράδοξο, ωστόσο, εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρά την αναμενόμενη έλλειψη ενθουσιασμού εξαιτίας των διαρροών, το iPhone 7 και το iPhone 7 Plus δείχνουν να είναι περισσότερο εξελικτικά και ενδιαφέροντα απ' ότι περιμέναμε, έστω κι αν ορισμένες επιλογές συγκεκριμένες της Apple με αυτά θα συζητούνται για καιρό.

Όσον αφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων iPhone... ακριβώς όσα είχαν διαρρεύσει: δύο μοντέλα, με οθόνες 4.7 και 5.5 ιντσών (στην ίδια ανάλυση των 6/6S αλλά με διερυμένη χρωματική γκάμα), στηριγμένα στον νέο ισχυρό επεξεργαστή Α10 (40% ταχύτερος από τον περυσινό Α9), με 2GB και 3GB μνήμης λειτουργίας αντίστοιχα (εν αναμονή επιβεβαίωσης), σε χρώμα ασημί, χρυσό, ροζ χρυσό, μαύρο ματ και μαύρο γυαλιστερό. Όσον αφορά στις χωρητικότητες όντως τα iPhone 7 ξεκινούν από τα 32GB πλέον - αντίο 16GB, την κατάρα μας για πάντα - και μεταβαίνουν στα 128GB και τα 256GB στα ίδια επίπεδα κόστους με τα περυσινά αντίστοιχα 64GB και 128GB του 6S. Και τα δύο μοντέλα έχουν πιστοποίηση επιπέδου iP67 για αντοχή στη σκόνη και το νερό.

Όπως μάς... προετοίμαζε ψυχολογικά η Apple πως θα κάνει εδώ και εννιά μήνες περίπου, από τα νέα iPhone έχει αφαιρέσει την υποδοχή ακουστικών (το γνωστό "καρφάκι" των 3.5 χιλιοστών), προσφέροντας παράλληλα τρεις εναλλακτικές: ενσύρματα ακουστικά που συνδέονται στην θύρα Lightning (αλλά όταν χρησιμοποιούνται προφανώς εμποδίζουν την φόρτιση του κινητού), καλώδιο μετατροπής από Lightning σε "καρφάκι" (το ίδιο) και, φυσικά, ασύρματα ακουστικά που ονομάζει AirPods. Τα δύο πρώτα συμπεριλαμβάνονται στην συσκευασία των iPhone 7, τα τελευταία θα πωλούνται ξεχωριστά αντί 170 δολαρίων, θα προσφέρουν αυτονομία αυτονομία 5 ωρών και το πρώτο διάστημα θα... αγχώσουν το δίχως άλλο τους κατόχους τους όσο τίποτε άλλο, καθώς ευκολότερο αξεσουάρ να χαθεί αληθινά δεν μπορούμε να σκεφτούμε. Οι αντιδράσεις για την αφαίρεση της θύρας των 3.5 χιλιοστών είναι, όπως αναμενόταν, πολλές, όμως η Apple δείχνει αποφασισμένη να καταργήσει την τελευταία αναλογική θύρα των κινητών μας - έστω κι αν τα σχετικά της σχόλια παραμένουν αλαζονικά σε τραγελαφικό πλέον επίπεδο.

Στον τομέα της φωτογραφίας, πάντως, υπάρχει σαφής εξέλιξη και... επιθυμητή απ' όλους: το iPhone 7 ενσωματώνει ανασχεδιασμένη κύρια κάμερα στα 12 Megapixel με οπτική σταθεροποίηση και τετραπλό flash τεχνολογίας LED, καθώς και νέα κάμερα των 7 Megapixel στην πρόσοψη. Η πραγματικά ενδιαφέρουσα αναβάθμιση είναι αυτή του iPhone 7 Plus, καθώς η κύρια κάμερα απαρτίζεται από δύο φακούς, έναν ευρυγώνιο και έναν τελέ, οι οποίοι σε συνεργασία με το software της Apple προσφέρουν οπτικό zoom 2x και ψηφιακό 10x, καθώς και ανάγνωση δεδομένων "βάθους" έτσι ώστε στις φωτογραφίες να είναι εφικτή η εφαρμογή διαφόρων εφέ. Και τα δύο μοντέλα υπόσχονται κορυφαία αποτελέσματα σε κακές συνθήκες φωτισμού, καθώς και καλύτερη σύλληψη video. Βελτιωμένη είναι και η απόδοση του ήχου στα νέα iPhone, καθώς η αφαίρεση της θύρας ακουστικών επέτρεψε την μετατόπιση του ηχείου στο κάτω μέρος της συσκευής και την προσθήκη ενός ακόμη στο πάνω μέρος, για στερεοφωνικό ήχο.

Προσθέτοντας κανείς στα παραπάνω και το ανασχεδιασμένο κεντρικό πλήκτρο - το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία των trackpad στα νεότερα MacBook για να προσφέρει πρόσθετη λειτουργικότητα - έχει ένα σύνολο βελτιώσεων και προσθηκών που κατά βάση... αδικείται από την στάσιμη εξωτερική εμφάνιση του νέου iPhone: πολύς κόσμος θα το αντιπαραβάλλει με το περυσινό 6S και θα σκεφτεί πως οι διαφορές μεταξύ τους δεν είναι πολλές, ενώ στην πραγματικότητα το νέο κινητό των Αμερικανών είναι αξιολογότατο "βήμα μπροστά". Τo iPhone 7 και 7 Plus θα είναι διαθέσιμο στην αμερικανική αγορά στις 16 Σεπτεμβρίου και στην ελληνική στις 23, με κόστη του ίδιου επιπέδου με αυτά του 6S, ξεκινώντας δηλαδή από τα $649 για το iPhone 7 των 32GB και καταλήγοντας στα $969 για το iPhone 7 Plus των 256GB. Οι ελληνικές τιμές σε ευρώ θα είναι - αλοίμονο - ευδιάκριτα υψηλότερες και απομένει να διαπιστώσουμε πόσο ακριβώς μετά από επίσημη ενημέρωση των παρόχων κινητής τηλεφωνίας της χώρας μας. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ