iPhone 6C: νέες συζητήσεις για το... "προσιτό μικρό"

Βάσιμες οι εικασίες αναλυτή, πιθανό το χρονικό πλαίσιο κυκλοφορίας του την άνοιξη

Είναι γνωστό πως η αγορά της τεχνολογίας "τρέφεται" στην κυριολεξία από το "επόμενο ενδιαφέρον προϊόν", ακόμη κι όταν πολύ καλά προϊόντα του ίδιου είδους υπάρχουν ήδη στην αγορά - και με όλα τα σημαντικά smartphones του 2015 να βρίσκονται πλέον στα καταστήματα, αλλά την άνοιξη του 2016 να βρίσκεται ακόμη μακριά, με τί θα... βρει να ασχοληθεί ο ειδικός Τύπος; Με εικασίες, για την ώρα, έστω κι αν η συγκεκριμένη εικασία έχει λογική βάση και ο αναλυτής που την επαναφέρει έχει αποδειχθεί αξιόπιστος. Εικασία, συγκεκριμένα, για νέο μικρότερο iPhone με το όνομα 6C, το οποίο θα κυκλοφορήσει πριν από τα "μεγάλα" iPhone 7 του ερχόμενου φθινοπώρου.

Ο αναλυτής δεν είναι άλλος από τον Kevin Wang της IHS Research, ο οποίος έχει αποδειχθεί σωστός σε ουκ ολίγες προβλέψεις του στο παρελθόν. Με αναφορά του πριν από λίγες μέρες ο Wang ισχυρίζεται πως το iPhone 6C ενσωματώνει μικρότερη οθόνη από τα 6/6 Plus/6S/6S Plus, πως θα κυκλοφορήσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, πως είναι σχεδιαστικά παρόμοιο με τα μεγαλύτερα iPhone, πως θα κυκλοφορήσει σε τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά χρώματα και πως θα έχει μεταλλικό κι όχι πλαστικό περίβλημα. Τα παραπάνω θεωρητικά καθιστούν το iPhone 6C σαφώς περισσότερο προσιτό από τα "μεγάλα" 6S/6S Plus, αν και βέβαια - κρίνοντας από το iPhone 5C - o όρος "προσιτό προϊόν" είναι... σχετικός για μία εταιρεία που στοχεύει πάντα σε μεγάλο περιθώριο κέρδους, όπως η Apple.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναλυτής, φυσικά, για να θυμηθεί πως το iPhone 5C απέτυχε εμπορικά για μία σειρά από λόγους. Όμως ένα iPhone 6C ίσως έχει όντως ρόλο στην γκάμα κινητών τηλεφώνων της Apple αν είναι αρκούντως ποιοτικά κατασκευασμένο, αν προσφέρει αξιοπρεπείς έστω επιδόσεις (οι φήμες θέλουν να ενσωματώνει τα υποσυστήματα του iPhone 5S) και αν έχει σοβαρή χρηματική διαφορά με τα μεγαλύτερα smartphones των Αμερικανών. Η επιλογή της Apple να μην κυκλοφορήσει το 6C το φθινόπωρο μαζί με τα 6S (πληροφορίες ήθελαν το πρώτο να είχε ήδη μπει στην παραγωγή και αυτή να σταμάτησε απροειδοποίητα) φανερώνει πως ο γίγαντας του Redmond φοβήθηκε τον πολυσυζητημένο... καννιβαλισμό πωλήσεων, δηλαδή το ενδεχόμενο το 6C να έβλαπτε την εμπορική πορεία των 6S.

Με αυτό ως πιθανό ενδεχόμενο, η κυκλοφορία του μικρότερου μοντέλου την άνοιξη όντως έχει νόημα. Θα πρέπει, ωστόσο, να περιμένουμε το λιγότερο μέχρι το Μάρτιο προκειμένου να διαπιστώσουμε αν όντως η Apple σχεδιάζει την κυκλοφορία δύο μοντέλων iPhone σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους για το 2016 - αν, βέβαια, θεωρήσουμε δεδομένο πως το 6C είναι υπαρκτό και δρολολογημένο προς κυκλοφορία προϊόν. Υπομονή ως τις αρχές της άνοιξης, λοιπόν. Μέχρι τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ