iPhone 6/6 Plus στην Ελλάδα στις 31/10

Σε πολύ υψηλές τιμές και χαμηλή διαθεσιμότητα... όπως πάντοτε

Όπως είχε συμβεί και πέρυσι με το iPhone 5S και το iPhone 5C - με ελάχιστες ημέρες διαφορά, για την ακρίβεια - τα δύο νέα smartphones της Apple, το iPhone 6 και το iPhone 6 Plus θα διατεθούν στην Ελλάδα με το τρίτο "κύμα" 35 και πλέον άλλων χωρών, την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου. Όπως πάντοτε τα τελευταία χρόνια, το αρχικό στοκ των σχετικών συσκευών προβλέπεται αριθμητικά μικρό. Όπως πάντοτε, και οι τρεις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας - CosmOTE, Vodafone και Wind - φιλοξενούν στις εταιρικές σελίδες τους "φόρμες ενδιαφέροντος", όπως πάντοτε χωρίς τιμές πώλησης. Και, όπως πάντοτε, οι πάροχοι που θα το διαθέσουν στην αγορά θα προσπαθήσουν να πουλήσουν τα πρώτα νέα iPhone με καινούργια συμβόλαια σύνδεσης ή ανανεώσεις συμβολαίων και όχι "μόνα τους". Όσο κι αν μας θλίβει το γεγονός ότι... συνηθίσαμε πια αυτά τα "όπως πάντοτε" (και τις σχετικές πρακτικές των παρόχων), η κυκλοφορία των iPhone 6/6+ στην Ελλάδα του 2014 δεν περιμέναμε να είναι διαφορετική από την αντίστοιχη των περασμένων ετών. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του στο πρώτο αυτό "έκκρυθμο" διάστημα, λοιπόν.

Αυτή τη φορά, πάντως, ενδέχεται να μην αποδειχθεί τόσο δύσκολο όσο παλαιότερα να βρει κανείς το iPhone 6 - αν μη τί άλλο επειδή οι τιμές πώλησης των δύο νέων μοντέλων θα είναι και πάλι υψηλές τόσο σε "απόλυτα νούμερα", όσο και σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό που προσφέρουν φέτος τα top κινητά βασισμένα σε Android. Οι τιμές πώλησης επίσημα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από κανέναν πάροχο, όμως σε ελληνικά e-shops που προμηθεύονται το smartphone της Apple από το εξωτερικό το iPhone 6 ξεκινά από τα €780 για τον - όχι πραγματικό και σε καμία περίπτωση αρκετό πια - αποθηκευτικό χώρο των 16 GB και συνεχίζει προς €900 γι' αυτόν των 64 GB και €1100 (!) των 128 GB. Αν σκεφτεί κανείς πως το κόστος κατασκευής του iPhone 6 αυτό καθ' αυτό ανέρχεται σε όχι περισσότερα από $200-$220 (!), αντιλαμβάνεται ότι και με αδικαιολόγητα υψηλό περιθώριο κέρδους πωλείται κάθε έκδοσή του από την Apple, και "διογκωμένο" στην τιμή φτάνει στη χώρα μας (ο ΦΠΑ δεν μπορεί να δικαιολογεί τα πάντα για πάντα). Ακόμη και ο μικρός... εκβιασμός της μετάβασης από τα 16 GB αποθηκευτικού χώρου στα 64 GB ήταν αχρείαστος - τουλάχιστον το κοινό λαμβάνει έτσι περισσότερα GB με λίγα παραπάνω χρήματα από αυτά που κατέβαλλε για τα 32 GB του iPhone 5S πέρυσι.

Το iPhone 6 Plus, πάντως, είναι όχι μόνο σημαντικά, αλλά και δυσανάλογα ακριβότερο - πάντοτε σε τιμές παράλληλης εισαγωγής από e-shops και όχι από την επίσημη αντιπροσωπεία της Apple (αν και απομένει να διαπιστώσουμε πόσο θα διαφέρουν τα κόστη αυτά). Το κορυφαίο για τους επόμενους δώδεκα μήνες smartphone της αμερικανικής εταιρείας... ξεκινά από τα €930-€950 με 16 GB αποθηκευτικού χώρου, περνά στα €1200 σχεδόν με τα 64 GB και αγγίζει τα €1300 (!!!) με τα 128 GB. Οι τιμές είναι εξωπραγματικές και δεν ανταποκρίνονται, έχουμε την αίσθηση, στην ελληνική πραγματικότητα - πανελάχιστα είναι τα σενάρια χρήσης που μπορούμε να σκεφτούμε, τα οποία δικαιολογούν κόστη άνω των χιλίων ευρώ για ένα σύγχρονο smartphone. Περιμένουμε να δούμε ποιές θα είναι οι τιμές στις οποίες θα προσφέρουν τα iPhone 6 και 6 Plus οι Έλληνες πάροχοι, αλλά ακόμη και ευδιάκριτα χαμηλότερες να είναι, πολύ φοβόμαστε πως θα παραμείνουν στη... στρατόσφαιρα για όλα τα μοντέλα πλην των "εισαγωγικών" με τα 16 GB. Τα οποία, όπως προαναφέραμε, για απαιτητική χρήση πρακτικά δεν επαρκούν (και δεν επεκτείνονται).

Tο σχετικά μικρό στοκ από iPhone 6 που θα βρει το δρόμο του στην Ελλάδα αρχικά, αλλά και κάποιο ποσοστό του στοκ που τακτικά θ' ανανεώνεται μέχρι την εορταστική περίοδο και στη διάρκειά της, αναμένεται να "κινηθεί" εμπορικά χωρίς προβλήματα: όπως και στο εξωτερικό, έτσι και στη χώρα μας υπάρχει ένας αριθμός πιστών οπαδών των προϊόντων της Apple, ο οποίος τα "τιμά" όποιες κι αν είναι οι παράμετροι της απόκτησής τους. Δεν μπορούμε να μην αισθανόμαστε, ωστόσο, ότι η διαφορά στο κόστος ανάμεσα στα iPhone 6/6+ και τα καλύτερα smartphones που βασίζονται σε Android φέτος - τα LG G3 και HTC One M8 ξεχωρίζουν ανάμεσά τους και κοστίζουν λιγότερο από €700 - δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα πια. Σίγουρα όχι για τα συνήθη που όλοι κάνουμε με το κινητό μας καθημερινά: Web, e-mail, κοινωνικά δίκτυα, σύλληψη φωτογραφιών και video, αναπαραγωγή μουσικής, απλά games. Υπάρχει πάντα αυτή η... στυλιστική υπεροχή που (πιστεύουν πως) αγοράζουν οι θιασώτες της Apple με τα προϊόντα της, αλλά είμαστε της γνώμης ότι το τίμημα παραείναι υψηλό πια. Όπως πάντα, φυσικά, ο... καθείς κι η τσέπη του!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ