iPhone 5S: ακριβώς ό,τι περιμέναμε

Καμία έκπληξη, μικρή εξέλιξη για το κινητό-σύμβολο της Apple

Πιστή στην... παράδοση των τελευταίων ετών - που θέλει την Apple να διοργανώνει συνεντεύξεις Τύπου για να επισημοποιεί τις διαρροές των προηγούμενων μηνών ουσιαστικά - η αμερικανική εταιρεία επέδειξε το νέο της smartphone που θα διαδεχθεί ως καλύτερο το παρόν iPhone 5. Το 5S, όπως όλοι γνωρίζαμε πως θα ονομάζεται, διατηρεί πάρα πολλά από τα στοιχεία του προκατόχου του, φέρνει ωστόσο στο προσκήνιο έναν αριθμό από προσθήκες και βελτιώσεις που έχουν την προοπτική (σε βάθος χρόνου) να ωθήσουν . Όχι όμως μέσα στους επόμενους 12 μήνες - γι' αυτό και, εν τέλει, το iPhone 5S κρίνεται ως μικρό, πολύ μικρό "βήμα μπροστά".

Έχουμε και λέμε, λοιπόν: το iPhone 5S χαρακτηρίζεται από τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό, έχει την ίδια ακριβώς οθόνη και αξιοποιεί τα ίδια ακριβώς υλικά κατασκευής με τον προκάτοχό του. Μία φευγαλέα ματιά στις δύο συσκευές δεν αρκεί να τις διαχωρίσει άμεσα. Μία δεύτερη θα εντοπίσει μία προσθήκη και μία βελτίωση: η πρώτη δεν είναι άλλη από τον αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων που είχε κατ' επανάληψη διαρρεύσει πως θα διέθετε το 5S. Αυτός "κρύβεται" πίσω από το κεντρικό μηχανικό πλήκτρο του νέου iPhone, διακρίνεται χάρις στο "δαχτυλίδι" που έχει ενσωματωθεί εκεί και αναλαμβάνει να προσθέσει ένα ευδιάκριτο νέο επίπεδο ασφάλειας στη χρήση της συσκευής. Τεχνολογικά είναι ένα χαρακτηριστικό του οποίου η υλοποίηση είναι σαφώς ενδιαφέρουσα, απομένει ωστόσο ν' αποδειχθεί το αν και κατά πόσο θα έχει αληθινή πρακτική αξία στην καθημερινή ζωή των κατόχων ενός 5S.

Το δεύτερο στοιχείο του καινούργιου iPhone που "προδίδει" βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχό του βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής: είναι το "διπλό" flash τεχνολογίας LED δίπλα στην κύρια κάμερα του κινητού, το οποίο επιτρέπει στη σχετική εφαρμογή να συλλαμβάνει καρέ του ίδιου στιγμιοτύπου με χρώματα διαφορετικής "θερμοκρασίας" και να υπολογίζει την καλύτερη, περισσότερο "φυσική" εκδοχή για το φωτισμό του συγκεκριμένου στιγμιοτύπου. Αν και ο αισθητήρας της κύριας κάμερας έχει παραμείνει στην ανάλυση των 8 Megapixel, αξιοποιεί μεγαλύτερη επιφάνεια και με τον ίδιο αριθμό pixel μπορεί να αποδώσει καλύτερο (θεωρητικά) τελικό αποτέλεσμα. Η Apple έχει κάνει πάρα πολλές προσθήκες και βελτιώσεις στο "φωτογραφικό" software του iPhone 5S συνολικά - κάτι σαφώς θετικό, καθώς άλλα smartphones είναι σε αυτόν τον τομέα ήδη τεχνολογικά ανώτερα. Βελτιώσεις έχει δεχθεί αντίστοιχα και η σύλληψη video.

Ολοφάνερα σημαντικότερο για το μέλλον των iPhone (και ίσως όχι μόνο) ως κατηγορίας είναι το γεγονός ότι το 5S ενσωματώνει τον ολοκαίνουργιο επεξεργαστή Α7 της Apple. Αυτός δεν είναι μόνο ευδιάκριτα ταχύτερος από τον παρόντα Α6Χ, αλλά και ο πρώτος τεχνολογίας 64-bit. Αυτό για την ώρα δεν σημαίνει και πολλά, διευρύνει ωστόσο σημαντικά τις δυνατότητες που θα δίνονται στους δημιουργούς apps για γρηγορότερες, περισσότερο ευέλικτες εφαρμογές κάθε είδους όταν η μνήμη λειτουργίας των smartphones της Apple αυξηθεί σημαντικά και η όλη αρχιτεκτονική "στοχευθεί" καλύτερα. Θεαματική βελτίωση έχει δεχθεί και το υποσύστημα επεξεργασίας γραφικών του 5S σε σχέση με το 5, ενώ - και πάλι... παραδοσιακά - άγνωστη παραμένει η μνήμη λειτουργίας του νέου iPhone: με άλλα λόγια αν ανέρχεται σε 1 ή 2 GB και αν είναι ταχύτερης διαμεταγωγής από τη σημερινή, κάτι που θα επηρέαζε τις επιδόσεις του 5S.

Άλλες βελτιώσεις άξιες αναφοράς σχετίζονται με την κάμερα στην πρόσοψη του iPhone 5S (ανάλυσης 1.2 Megapixel πλέον και "ενισχυμένη" οπτικά), το κύκλωμα διασύνδεσης με δίκτυα τηλεφωνίας 4G/LTE (υποστηρίζονται περισσότερα), αλλά και την αξιοποίηση των διαφόρων αισθητήρων - ταχύτητας, γυρισκοπίου, πυξίδας κλπ. - που χάρις στον νέο υποεπεξεργαστή M7 μπορούν να προσφέρουν δεδομένα σε άλλες εφαρμογές προς αξιοποίηση. Ο Μ7 αναμένεται, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί σε "εξυπνότερες" εφαρμογές άθλησης και υγείας. Το νέο smartphone της Apple, τέλος, θα διατεθεί σε ένα νέο χρώμα, το "χρυσαφί-σαμπανί", και σε δύο διαφοροποιημένα, το λευκό-ασημί και το μαύρο-γκρι. To iPhone 5S θα κυκλοφορήσει σε ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γαλλία, Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία, Κίνα, Χονγκ-Κονγκ και Ιαπωνία στις 20 Σεπτεμβρίου, αντί $649, $749 και $849 για τις χωρητικότητες των 16, 32 και 64 GB αντίστοιχα. Η Apple διευκρίνισε πως το νέο της κινητό θα βρει ως το τέλος του χρόνου το δρόμο του στα καταστήματα περισσότερων των 100 χωρών, άρα και της δικής μας, χωρίς να δώσει ωστόσο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Business as usual... σε όλα, δηλαδή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ