iPhone 5: τί... δεν θέλουμε να έχει

Τις αδυναμίες των προκατόχων του, με άλλα λόγια. Ποιές;

Μικρή αυτονομία
Ναι, έχει καταστεί - έως... καταντήσει - κοινή παραδοχή το γεγονός ότι τα περισσότερα smartphones μια κανονική μέρα ή ακόμη και μία εργασιακή μέρα (με έντονη χρήση) δεν "την βγάζουν": χρειάζονται συνήθως φόρτιση για δεύτερη φορά στο ίδιο 24ωρο. Και οι αναφορές για μπαταρία ελάχιστα μεγαλύτερη στο iPhone5, αλλά για ταχύτερο επεξεργαστή και ισχυρότερο υποσύστημα γραφικών (και τα δύο ενεργοβόρα), κατά τι μεγαλύτερη οθόνη και κύκλωμα διασύνδεσης με δίκτυα τηλεφωνίας 3G/4G (επίσης απαιτητικότερα από τα παρόντα), δεν δημιουργούν ιδιαίτερη... αισιοδοξία για τις "αντοχές" του νέου μοντέλου. Άλλες αναφορές, ωστόσο, θέλουν το iOS 6 να ενσωματώνει "έξυπνες" ρουτίνες, οι οποίες βοηθούν τις συσκευές της Apple να εξοικονομούν ενέργεια σε διάφορα "σενάρια" χρήσης. Άλλο ένα στοιχείο που διαπιστώνεται μόνο πρακτικά.

Λειτουργικό με "θέματα"
Κάθε νέο iPhone φέρνει μαζί του νέα έκδοση του λειτουργικού της Apple, του iOS και κάθε νέα τέτοια έκδοση μεταβαίνει από την x.0 στη x.1 και x.1.1 μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Ο λόγος: όταν διατίθεται "εκεί έξω" πλέον, στο κοινό, κάθε νέα έκδοση του iOS αποδεικνύεται πως "έχει θέματα". Είτε είναι προβλήματα ασφαλείας, είτε προβλήματα υπερθέρμανσης, είτε προβλήματα κακής διαχείρισης της μπαταρίας, είτε προβλήματα με περιφερειακά... Προβλήματα, υπάρχουν. Ναι, το 100% bug-free λειτουργικό (όπως θα έλεγαν κι οι Αγγλοσάξονες) είναι κάτι μυθικό, όμως η Apple έχει έναν ολόκληρο χρόνο κάθε φορά στη διάθεσή της για να κάνει στην ουσία προσθετική κι εξελικτική δουλειά με το iOS. Δεν το δημιουργεί κάθε 12 μήνες από την αρχή. Είμαστε λοιπόν σε θέση να ζητήσουμε, θεωρούμε, να μάς δοθεί μία έκδοση που δεν θα δημιουργήσει σε χιλιάδες ή εκατομμύρια χρήστες προβλήματα από την πρώτη μέρα. Λέμε τώρα.

Μικρή διαθεσιμότητα
Κάτι που δεν έχει σχέση με το iPhone 5 αυτό καθ' αυτό - και κάτι που κατά πάσα πιθανότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί με το νέο ή και το επόμενο ή και το μεθεπόμενο iPhone - είναι το εξής: τις πρώτες εβδομάδες... όσο και να το θέλεις... είναι πάρα, μα πάρα πολύ δύσκολο να το βρεις! Παρά το γεγονός ότι η Apple ετοιμάζει στοκ το λιγότερο 45-60 ημέρες πριν από την κυκλοφορία του, και παρά την πρακτική της να το διαθέτει σταδιακά στις μεγάλες αγορές, υπάρχει πάντοτε έλλειψη το πρώτο διάστημα. Η αδυναμία πρόβλεψης στοκ για προπαραγγελίες από τις αντιπροσώπους της Apple σε χώρες όπως η δική μας, καθώς και οι ανούσιες "φόρμες εκδήλωσης ενδιαφέροντος" ή οι "κρατήσεις" που πρακτικά σημαίνουν "ξέρω ή δεν ξέρω τον ιδιοκτήτη καταστήματος της τάδε αλυσίδας", καθώς και οι πρακτικές τύπου "το δίνουμε μόνο με νέα σύνδεση", μάς έχουν κουράσει. Θα θέλαμε στα μέσα Οκτώβρη απλώς να βγούμε έξω, να πάμε σε ένα κατάστημα το πρωί και να αγοράσουμε ένα iPhone5. Θα μάς... κάνουν τη χάρη; Θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ