iPhone 5: η γνώμη μας

Πώς κρίνεται το νέο smartphone της Apple για τα δεδομένα του 2013;

Φυσικά υπήρξαν και οι φήμες που δεν αποδείχθηκαν αληθινές. Το iPhone 5 δεν ενσωματώνει τελικά chip για διεπαφική επικοινωνία με άλλες συσκευές (NFC), κάτι που... οι τραπεζίτες περίμεναν πως και πως για να προωθήσουν τις πληρωμές απευθείας με κινητό τηλέφωνο. Δεν ανανεώθηκε στα σημαντικά της υλικά στοιχεία η κύρια κάμερα των 8 Megapixel - βελτιώθηκε όμως το σύστημα ελέγχου και το σχετικό software γενικότερα - και, αντιθέτως, αναβάθμιση δέχθηκε η κάμερα της πρόσοψης. Και δεν προσφέρει στερεοφωνικό ήχο, καθώς το ηχείο παραμένει ένα (έστω και βελτιωμένο).

Από την άλλη, όλοι γνωρίζαμε πως το iPhone 5 θα ήταν προϊόν εξελικτικό και όχι ριζοσπαστικό. Η Apple έχει... τελειοποιήσει πλέον την τεχνική του "όσο ακριβώς χρειάζεται": με αυτές τις προδιαγραφές το iPhone5 εξισώνεται όσον αφορά στη συνολική ισχύ και δυνατότητες με τα καλύτερα smartphones που έχουν να προτείνουν σήμερα οι κατασκευαστές του στρατοπέδου των Android. Ναι, ενδεχομένως την άνοιξη του 2013 να κυκλοφορούν ισχυρότερα smartphones από το iPhone 5. Αυτό όμως θα συνεχίσει να υπερέχει στους τομείς του ώριμου λειτουργικού και της ποικιλίας και ποιότητας εφαρμογών - δύο στοιχεία που σημαίνουν περισσότερα πράγματα από τα MHz, τους πυρήνες και τα GB στα μάτια του καταναλωτικού κοινού.

Και έτσι... άλλος ένας χρόνος - ο τρίτος ή τέταρτος συνεχόμενος - ανήκει στην Apple, τόσο στα smartphones όσο και στα tablet, χωρίς ο "παίκτης" του Cuppertino να χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω από το να εξελίσσει σε βαθμό λογικό κι όχι εκθαμβωτικό τα δικά του προϊόντα. Είναι πρακτικά ο κατώτερος των περιστάσεων ανταγωνισμός αυτός που έχει χαρίσει στην Apple αυτή τη ζηλευτή θέση: κανείς μας δεν έχει πια ψευδαισθήσεις σχετικά με το αν η αμερικανική εταιρεία είναι "πρωτοπόρος", "καινοτομική" ή... "η εφευρέτρια του κόσμου". Όχι. Η Apple δεν είναι τίποτε από αυτά. Είναι μια καλοκουρδισμένη μηχανή που παράγει με άκρως αποτελεσματικό τρόπο προβλέψιμα μεν, αλλά ποιοτικά, ποθητά προϊόντα. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Από αυτήν την πλευρά, μία κάποια απογοήτευση μάς επιτρέπεται. Από όλες τις άλλες... ποιός νοιάζεται, όταν το iPhone 5 είναι σίγουρο πως θα καταρρίψει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων; Σίγουρα όχι οι λογιστές της εταιρείας. Απλώς, αναρωτιόμαστε: με την Apple να έχει καταλήξει πια "η κατεστημένη δύναμη" στο χώρο των smartphones, ποιός νέος παίκτης θα την προκαλέσει στο μέλλον, ώστε να ανατρέψει τις ισορροπίες και να ωθήσει την αγορά μπροστά; Ποιός παίκτης, με άλλα λόγια, θα παίξει το ρόλο που αυτή είχε αναλάβει στο παρελθόν; Αυτή είναι η ενδιαφέρουσα ερώτηση!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ