Την πλειοψηφία των τεχνικών χαρακτηριστικών του Apple iPad την είχαμε ήδη αναφέρει στην κάλυψη της παρουσίασης του μέσω Twitter τη νύχτα των... αποκαλυπτηρίων από τον Steve Jobs. Λάβαμε ωστόσο τόσα ερωτηματικά e-mail για το θέμα, και υπάρχουν ακόμη τόσα πράγματα που δεν διευκρινίστηκαν από την Apple γύρω από συγκεκριμένα στοιχεία του hardware στο οποίο βασίζεται το iPad, ώστε να επιβάλλουν τη δημοσίευση συγκεκριμένου άρθρου γι' αυτό. Απαριθμούμε λοιπόν ένα προς ένα τα γνωστά στοιχεία, καταθέτοντας τη γνώμη μας για τα άγνωστα. Το άρθρο αυτό, βεβαίως, θα ανανεωθεί με τις κατάλληλες πληροφορίες όταν η Apple (ή ο πρώτος που θα ανοίξει ένα iPad μερικές ώρες αφού το αγοράσει...) τις καταστήσει διαθέσιμες. Για να δούμε, λοιπόν!
iPad: Τα υποσυστήματά του ένα προς ένα
Κεντρικός επεξεργαστής: Η μεγάλη έκπληξη της Apple. Ένα chip σχεδιασμένο από την ίδια την εταιρεία, ταχύτητας λειτουργίας στο 1 GHz και κατασκευής Samsung. Η αμερικανική εταιρεία δεν δίνει λεπτομέρειες γι' αυτό, εικάζουμε όμως ότι βασίζεται στην αρχιτεκτονική της σειράς επεξαργαστών ARM 7 (λόγως απευθείας συμβατότητας με τις εφαρμογές του iPhone). Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εντυπώσεις είναι πάρα, πάρα πολύ γρήγορο - ίσως αρκετά για multitasking και χρήση Flash. Λέμε τώρα!
Κεντρική μνήμη: Κανένα στοιχείο για το συγκεκριμένο μέχρι στιγμής. Το iPhone 3GS έχει 256 ΜΒ και, βάσει αυτού, πιστεύουμε ότι το iPad θα έπρεπε να έχει το λιγότερο 512 ΜΒ, ιδανικά 1 GB, αλλά... εν αναμονή, δυστυχώς.
Αποθηκευτικός χώρος: Το iPad θα διατεθεί σε εκδόσεις των 16, 32 και 64 GB.
Οθόνη: Διαγωνίου 9.7 ιντσών, ανάλυσης 1024x768 pixel (και πυκνότητας 132 ppi), τεχνολογίας IPS με υποφωτισμό LED, αφής πολλαπλών σημείων και με επικάλυψη που μειώνει τις δακτυλιές (παρόμοια με του iPhone 3GS).
Υποσύστημα γραφικών: Ο άλλος... άγνωστος Χ. Δεν γνωρίζουμε αν αυτό είναι ξεχωριστό ή τμήμα του ολοκληρωμένου κυκλώματος στο οποίο υπάγεται και ο κεντρικός επεξεργαστής. Επειδή η Apple έχει μετοχικό μερίδιο στην Imagination Technologies, πολλοί θεωρούν ότι το iPad ενσωματώνει επεξεργαστή γραφικών της οικογένειας PowerVR SGX, χωρίς αυτό είναι βέβαιο. Εμείς ελπίζαμε να ενσωματώνει το Tegra της nVidia, αλλά κατά πάσα πιθανότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αναμονή και σ' αυτό, λοιπόν.
Διασύνδεση: Εξαρτάται από την έκδοση. Όλα τα μοντέλα προσφέρουν ασύρματη διασύνδεση WiFi a/b/g/n και Bluetooth 2.1. Συγκεκριμένα μοντέλα προσφέρουν και την ασύρματη διασύνδεση 3G για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (συμβατότητα με UMTS / HSDPA 850, 1900, 2100MHz και GSM / EDGE 850, 900, 1800, 1900MHz). Σημείωση: το iPad δεν δέχεται τις τυπικές κάρτες SIM, όπως αυτές των σημερινών μας κινητών, αλλά microSIM. Δεν είναι εφικτό (εύκολα τουλάχιστον) να χρησιμοποιηθούν οι πρώτες, οπότε δεν ξέρουμε τί σημαίνει αυτό για τη διάθεση του iPad σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Αισθητήρες: Εξαρτάται από την έκδοση. Όλες οι εκδόσεις ενσωματώνουν ψηφιακή πυξίδα, αισθητήρα κίνησης στον οριζόντιο ή κάθετο άξονα και αισθητήρα φωτισμού του γύρω περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα, οι εκδόσεις με διασύνδεση 3G περιλαμβάνουν δέκτη GPS ώστε να καταγράφουν με ακρίβεια και τη γεωγραφική θέση της συσκευής.
Είσοδοι/Έξοδοι: Παρούσα είναι η standard υποδοχή για ακουστικά, μικρόφωνο και μεγάφωνο, καθώς και η θύρα σύνδεσης 30 ακίδων που χρησιμοποιεί το dock, το stand/πληκτρολόγιο και (στο μέλλον) διάφορα άλλα περιφερειακά.
Αυτονομία: Η Apple υποστηρίζει ότι το iPad μπορεί να λειτουργεί έως και 10 ώρες συνεχώς σε κοινές "αποστολές" όπως το surfing σε sites μέσω διασύνδεσης Wi-Fi, η παρακολούθηση ταινιών και η ακρόαση μουσικής. Το iPad έχει επίσης θεωρητική δυνατότητα διατήρησης σε κατάσταση αναμονής για πάνω από 30 ημέρες (!). Απομένει να το διαπιστώσουμε πρακτικά, όμως αν επαληθευθούν και οι δύο χρόνοι είναι εξαιρετικοί.
Διαστάσεις: 24.3 εκατοστά ύψος, 19 εκατοστά πλάτος, 1.3 εκατοστά πάχος.
Αυτές είναι οι μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες πληροφορίες όσον αφορά στο hardware του iPad. Θα επανέλθουμε με update μόλις τα αδιευκρίνιστα έως τώρα στοιχεία ή πρόσθεστες σημαντικές πληροφορίες δουν το φως της δημοσιότητας. Μέχρι τότε...