iPad Mini: Επιβεβαίωση, λεπτομέρειες

To πιο προσιτό tablet της Apple αποκαλύπτεται... επιτέλους

Χωρίς να εκπλήξει κανέναν - αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι και... η ίδια η Apple έχει αποδεχθεί πως, με την ακατάσχετη διαρροή πληροφοριών για επερχόμενα προϊόντα της, σε γενικές γραμμές θα γνωρίζουμε τί έχει να μας πει σε κάθε συνέντευξη Τύπου της - έγινε η ανακοίνωση του πολυσυζητημένου iPad Mini. Είχαμε υπογραμμίσει και στο παρελθόν πως έχει νόημα μια εκδοχή των iPad ικανή να αντιμετωπίσει εκείνα τα tablet με Android που προσελκύουν το κοινό με τις προσιτές τιμές τους - και γενικότερα πως έχει νόημα ένα iPad εφικτό ν' αποκτηθεί από μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών που ενδιαφέρονται για tablet. Είναι, ωστόσο, το iPad Mini αυτή η πρόταση ή απλώς το... συμπλήρωμα στη σειρά των iPad 2 και iPad 3;

Το iPad Mini είναι ό,τι ακριβώς είχε διαρρεύσει πως θα ήταν: μία μικρότερη έκδοση του iPad 2, με στοιχεία από το iPad 3. Η οθόνη των 7.9 ιντσών του είναι ανάλυσης 1024x768 pixels, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως όλες οι εφαρμογές των παρόντων iPad (275.000 με την τελευταία καταμέτρηση) θα φαίνονται σωστά χωρίς καμία τροποποίηση, από την πρώτη μέρα. Για λόγους κόστους δεν στηρίζεται στον νέο επεξεργαστή της Apple, τον Α6, αλλά τον παλαιότερο A5, ενώ άγνωστο είναι ακόμη το ποσό μνήμης λειτουργίας του (για τους ίδιους λόγους θα υποθέσουμε τα 512 ΜΒ). Στην επίδειξη της Apple, πάντως, δεν έδειξε να έχει κανένα πρόβλημα ακόμη και με τα πλέον απαιτητικά games, οπότε από πλευράς επιδόσεων παραμένει ανταγωνιστικό των "μεγάλων αδελφών του" και κοντά στην κορυφή της αγοράς.

Το iPad Mini "δανείζεται" άλλωστε και στοιχεία από το iPad 3 ή και νεότερα προϊόντα της Apple. Ενσωματώνει κύκλωμα διασύνδεσης με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G LTE), φέρει τη θύρα επέκτασης/σύνδεσης Lightning του iPhone 5 (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), ενώ η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος του είναι πλέον των 5 Megapixel και η αντίστοιχη στην πρόσοψη ικανή για απόδοση video σε υψηλή ευκρίνεια. Ο σχεδιασμός του iPad Mini (που είναι εντυπωσιακά λεπτό κι ελαφρύ για τον εξοπλισμό που ενσωματώνει) ακολουθεί τη γενική συλλογιστική των μεγαλύτερων μοντέλων, με τη διαφορά πως το πλαίσιο στις πλευρές του είναι σημαντικά λεπτότερο - κάτι που η Apple αντιμετώπισε με βελτιώσεις στο λειτουργικό iOS 6, ώστε αυτό ν' αντιλαμβάνεται πότε ο χρήστης "πατά" κάτι με συγκεκριμένο σκοπό στις άκρες της οθόνης και πότε απλώς κρατά τη συσκευή π.χ. για να διαβάσει κάτι.

Η... "μισή ιστορία" (τουλάχιστον) αναφορικά με το iPad Mini ήταν πάντοτε η τιμή πώλησης με την οποία η Apple θα αποφάσιζε να κινηθεί: αυτή θα μπορούσε να είναι παραδοσιακά υψηλή (για το τί είναι το συγκεκριμένο προϊόν), θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερη αν η αμερικανική εταιρεία ήθελε να γίνει περισσότερο επιθετική. Τελικά ήταν το πρώτο: το εισαγωγικό μοντέλο (των 16 GB με σύνδεση Wi-Fi) κοστίζει $329, σημαντικά πιο πολύ από τα "απειλητικά" Nexus 7 και Amazon Kindle Fire HD των $199 με Android. Η αγορά έχει διχαστεί με την απόφαση της αμερικανικής εταιρείας (και τη δική μας γνώμη για το θέμα την καταθέτουμε σε ξεχωριστό άρθρο). Το μόνο που απομένει είναι να αποδειχθεί αν το κοινό θα στηρίξει με τις επιλογές του τη νέα πρόταση της Apple: τα Χριστούγεννα είναι βέβαιο πως θα σημειώσει υψηλές πωλήσεις, όμως - αναλογικά - τα μεγαλύτερα iPad συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλότερο δείκτη κόστους/αξίας. Όπως πάντα, ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ