iPad 3 με οθόνη Retina; Όχι σύντομα.

Όπως φοβόμασταν, σύμφωνα με πηγές κοντά στους κατασκευαστές

Πόσες, μα πόσες φορές είχαμε αναρωτηθεί αν "είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό"; Πολλές. Άλλες τόσες είχαμε ελπίσει πως κάναμε λάθος. Όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, το όνειρο πολλών από μας για ένα iPad 3 με οθόνη ιδιοτήτων Retina (τόσο υψηλής δηλαδή ανάλυσης που να θυμίζει την οθόνη του iPhone 4) θα παραμείνει ακριβώς αυτό, δηλαδή όνειρο, για τους επόμενους 6 μήνες το λιγότερο. Πιθανότατα πιο πολύ. Εκεί οδηγούν οι αναφορές πηγών μέσα από τις κατασκευάστριες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Apple, οι οποίες θέλουν τις Samsung και LG - αυτές προμηθεύουν τις οθόνες των iPad/iPad 2 - να μην είναι ακόμη τεχνολογικά ικανές να προσφέρουν οθόνες των 9.7 ιντσών και ανάλυσης 2048x1536 pixel σε ικανοποιητικούς αριθμούς, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν την διάθεση προϊόντος στην αγορά.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, το λεγόμενο yield rate - η αναλογία των παραγόμενων τμημάτων μιας συσκευής που λειτουργούν όπως πρέπει, σε σχέση με των αντίστοιχων που δεν "βγαίνουν" σωστά - είναι πολύ χαμηλό στις οθόνες αυτές. Με άλλα λόγια, από τις οθόνες χαρακτηριστικών Retina που προσπαθούν να παράξουν οι Samsung και LG, οι περισσότερες είτε δεν λειτουργούν καν είτε λειτουργούν με προδιαγραφές εκτός αυτών που έχει θέσει η Apple. Οι πηγές αυτές υπενθυμίζουν ότι ο υποφωτισμός σε μία οθόνη τόσο υψηλής ανάλυσης θα χρειαστεί να είναι πολύ ισχυρότερος του αντίστοιχου στα παρόντα iPad, το κοινό όμως δεν θα υποδεχόταν και με... ενθουσιασμό ακριβώς ένα π.χ. σημαντικά "παχύτερο" iPad πλέον. Και δεν έχουμε θέσει καν το θέμα του τί είδους υποσύστημα γραφικών θα χρειαζόταν για να κινήσει ομαλά τόση οπτική πληροφορία...

Λόγος γίνεται στο Web πολύς για τη Sharp, η οποία - θεωρητικά - μπορεί να παράξει κατάλληλες τέτοιες οθόνες στα δικά της εργοστάσια στην Ιαπωνία, όμως μπορεί να το κάνει μόνο σε περιορισμένους αριθμούς και σε πολύ υψηλή τιμή. Κάτι που σημαίνει πως το τελικό προϊόν θα ήταν όχι απλώς ακριβό, αλλά... πανάκριβο, πέρα από την αγοραστική δύναμη της συντριπτικής πλειοψηφίας του κοινού. Όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουμε την ευρεία κυκλοφορία ενός iPad 3 με τέτοια οθόνη το Μάρτιο, παρ' εκτός κι αν - όπως θεωρούν άλλοι αναλυτές - η Apple αποφασίσει να κυκλοφορήσει ένα τέτοιο πανάκριβο "iPad Pro" σε μικρούς αριθμούς και να κρατήσει το iPad 2 ως έχει ως "μικρότερο αδελφάκι" του μοντέλου αυτού. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ