iPad 3: η παρουσίαση

Πρακτικά, πλέον, οι εντυπώσεις και η γνώμη μας για το νέο tablet της Apple

Όπως πιστεύουμε σταθερά, το καταναλωτικό κοινό δεν είναι μία... ομοιογενής και άμορφη μάζα: διαφορετικοί τύποι χρηστών έχουν διαφορετικές ανάγκες, ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και το υπάρχον κοινό των iPad που πρέπει να ληφθεί στα υπόψιν. Διακρίνουμε υποπεριπτώσεις, λοιπόν:

1. Για όσους κι όσες... κατάφεραν να αντισταθούν στο κάλεσμα των tablet μέχρι σήμερα και σκέφτονται να αποκτήσουν ένα, δεν υπάρχει καν ζήτημα. Το iPad 3 θα παραμείνει για το 2012 η συνολικά καλύτερη πρόταση της αγοράς για τη μεγάλη πλειοψηφία του καταναλωτικού κοινού, με προοπτική το λιγότερο 2 ετών άνετης, απολαυστικής διαδρομής πριν τεθεί θέμα αντικατάστασής του. Οποιοδήποτε tablet με Android δεν μπορούμε να το προτείνουμε παρά σε συγκεκριμένους τύπους χρηστών, ενώ τα tablet με Windows 8 έχουν πολλά ν' αποδείξουν, οπότε (για φέτος) αυτή είναι η... ευκολότερη υποπερίπτωση όλων!

2. Για όσους κι όσες είχαν αγοράσει το πρώτο iPad και (ορθώς) αντιστάθηκαν στην αγορά ενός iPad 2, το iPad 3 είναι προφανής και ασφαλής επιλογή αναβάθμισης. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι πολύ μεγάλες και οι βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα παραπάνω από αισθητές. Συν τοις άλλοις, η συγκεκριμένη αναβάθμιση είναι έγκαιρη: αμφιβάλλουμε αν το πρώτο iPad θα υποστηρίζει με άνεση το λειτουργικό iOS 6.0 (που έρχεται το φθινόπωρο), οπότε... είτε τώρα είτε τότε, η μετάβαση είναι πρακτικά αναπόφευκτη. Ο νοών, νοείτω.

3. Σε όσους κι όσες τυγχάνουν κάτοχοι ενός iPad 2, θα συνιστούσαμε... προσεκτική προσέγγιση. Αφενός είναι πιθανό η συσκευή τους να μην έχει "κάνει απόσβεση" ακόμη: έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο από τότε που το απέκτησαν. Αφετέρου ναι μεν η απίθανη οθόνη του iPad 3 κάνει τα πάντα ομορφότερα, όμως αυτά τα πάντα είναι τα... ίδια πάντα (ας αφήσουμε για λίγο στην άκρη τα κοάλα!) μ' αυτά που κάνει κάποιος με το iPad 2. Σ' αυτό το κοινό προτείνουμε να υπακούσει στο "νόμο των εναλλάξ εκδόσεων για τα προϊόντα της Apple": να αντισταθεί στο iPad 3 και να κάνει υπομονή για ένα iPad 4 (sic) το οποίο θα έχει σίγουρα την ίδια οθόνη, αλλά θα είναι πιθανώς λεπτότερο, ελαφρύτερο, με επεξεργαστή περισσότερων πυρήνων κι άλλα ενδεχομένως πράγματα. Αν βέβαια δεν τίθεται θέμα χρημάτων, δεν τίθεται και... θέμα "απόσβεσης"!

4. Όσοι και όσες τυγχάνουν κάτοχοι ενός tablet με Android - δεν είστε πάρα πολλοί ακόμη... αλλά ξέρουμε κάποιους, αμέ! - το νέο iPad δεν κάνει τίποτε για να τους αλλάξει τη γνώμη σχετικά με όσα τούς/τις είχαν εξ αρχής σπρώξει εκεί. Δεν επεκτείνει το χώρο αποθήκευσής του με κάρτες μνήμης (αν και λύσεις υπάρχουν γι' αυτό), δεν έχει έξοδο HDMI και συνεχίζει να στηρίζεται (έστω κι εν μέρει πια) στο άθλιο iTunes για αντίγραφα ασφαλείας και αρχεία multimedia. Καλώς ή κακώς, ωστόσο, για το νέο iPad η ποικιλία των apps είναι μεγάλη ήδη και όταν σχεδιαστούν οι πρώτες εφαρμογές συγκεκριμένα γι' αυτό (δεν θα χρειαστεί και τόσο πολύ) θα δούμε απίστευτα πράγματα. Όσοι κι όσες κάνουν τη μετάβαση, λοιπόν, δεν είναι πιθανό να το μετανοιώσουν.

Με λίγα λόγια: το iPad 3 καταφέρνει να χαρίσει στην Apple το θρόνο των tablet για άλλη μια χρονιά με σχετική ευκολία - είναι η ίδια ευκολία με την οποία μπορούμε να το προτείνουμε για αγορά σχεδόν σε όλους. Όπως είχαμε υπογραμμίσει και πριν από λίγο καιρό, η αμερικανική εταιρεία έκανε ακριβώς όσα χρειάζονταν - κι όχι περισσότερα - για να παραμείνει στην πλεονεκτική θέση που έχει. Όποιος χειριστεί το iPad 3 για πιο πολύ από μία ώρα, ωστόσο, θα καταλάβει πως αυτό ήταν... κάτι παραπάνω από αρκετό. Checkmate!

Βαθμολογία: 10 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ