iPad 3: αναβάθμιση... "σιωπηλή" σε 4!

Η Apple κάνει το καλύτερό της tablet ισχυρότερο, δωρεάν, άμεσα

Η χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Apple έγινε, περισσότερο απ' όλα, για το iPad Mini μεν, όμως αυτό δεν σημαίνει πως η αμερικανική εταιρεία δεν είχε να ανακοινώσει κάτι (που επίσης "ψιθυριζόταν" στο Web τις προηγούμενες μέρες) και για τα μεγαλύτερα iPad. Συγκεκριμένα, για το μόλις... έξι μηνών "νέο iPad" ή "iPad 3". Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες η Apple αποκάλυψε πως το ανώτερό της αυτό μοντέλο θα δεχθεί αναβάθμιση σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και υποσυστήματά του, άμεσα - και μάλιστα χωρίς να αυξηθεί σε τίποτε η τιμή του.

Συγκεκριμένα: το ανανεωμένο iPad 3 ή "iPad τέταρτης γενιάς" διατηρεί το σχεδιασμό του, την οθόνη ιδιοτήτων Retina και το 1 GB μνήμης λειτουργίας σε όλες του τις εκδοχές. Θα διατίθεται όμως στα καταστήματα από τις αρχές Νοεμβρίου ενσωματώνοντας τη θύρα σύνδεσης/επέκτασης Lightning που πρωτοείδαμε στο iPhone 5, το κύκλωμα ασύρματης διασύνδεσης με δίκτυα τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G) για ακόμη ταχύτερη πρόσβαση στο Internet παντού, καθώς και... τον κορυφαίο αυτή τη στιγμή επεξεργαστή της Apple, τον A6X (!). Πρόκειται για το ολοκληρωμένο κύκλωμα που ενσωματώνει κεντρικό επεξεργαστή και υποσύστημα γραφικών σε ένα chip, το οποίο η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά ως Α6 στο iPhone 5 το Σεπέμβριο. Ο Α6Χ παραμένει δύο πυρήνων στον κεντρικό επεξεργαστή του, το πιθανότερο όμως είναι και έναν παραπάνω πυρήνα για επεξεργασία γραφικών να έχει σε σχέση με το "απλό" Α6, και όλοι οι πυρήνες του να είναι χρονισμένοι υψηλότερα απ' ότι στο iPhone A5. Η Apple υπογραμμίζει πως ο Α6Χ έχει διπλάσια ισχύ από τον Α5Χ και οι ισχυρισμοί της σχεδόν πάντα επαληθεύονται και πρακτικά. Το "iPad τέταρτης γενιάς" προσφέρει επίσης σημαντικά ταχύτερο κύκλωμα σύνδεσης Wi-Fi, καθώς και κάμερα στην πρόσοψή του, ανάλυσης 720p για τις σχετικές βιντεοκλήσεις.

Αν συνυπολογίσει κανείς όλα τα παραπάνω, έχει μία αληθινά γενναία αναβάθμιση σε μία συσκευή ήδη πολύ ισχυρή - σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αν σκεφτεί κανείς πως οι καταναλωτές που θα αγοράσουν το "ας μην το πούμε iPad 4" από δω και στο εξής, λαμβάνουν ένα σημαντικά καλύτερο προϊόν χωρίς καμία διαφορά κόστους σε σχέση με το iPad 3 του Μαρτίου. Το μόνο... μελανό σημείο σε όλα αυτά; Ακριβώς αυτό: ήταν ενδεχομένως υπερβολικά νωρίς για ανανέωση ενός κορυφαίου iPad, το οποίο δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει 7 μήνες καν στην αγορά. Δικαιολογημένα όσοι και όσες το αγόρασαν το Μάρτιο - προσβλέποντας στον σταθερό κύκλο της Apple που θα τούς επέτρεπε να αισθάνονται πως είναι κάτοχοι του κορυφαίου iPad για έναν ολόκληρο χρόνο - νοιώθουν αδικημένοι αυτή τη στιγμή. Κατέβαλλαν ένα σεβαστό ποσό την άνοιξη για ένα προϊόν που θεωρείται ήδη ξεπερασμένο πριν μπούμε καλά-καλά στο χειμώνα. Το γεγονός, δε, ότι η Apple αποσύρει αυτά τα iPad 3 σε τιμές που ξεκινούν από τα $379 (μόλις $50 πιο πολλά από το... iPad Mini!) "ρίχνει αλάτι στην πληγή". Εξ ου και η "σιωπηλή" αναβάθμιση εκ μέρους της αμερικανικής εταιρείας. Ας ελπίσουμε να ήταν μία κίνηση που η Apple έκανε για λόγους οικονομίας κλίμακος και γενικότερου σχεδιασμού, όχι γιατί έχει την πρόθεση να... καθιερώσει αυτές τις "αθόρυβες αναβαθμίσεις". Ειδάλλως... πρόβλημα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ