ΗΠΑ: Σαρώνουν τα tablet

Διπλασίασαν το κοινό τους μέσα στην εορταστική περίοδο

Μπορεί η "μετά-PC" εποχή να αργεί ακόμη - κανείς δεν ξέρει πότε και πώς ακριβώς θα την οριοθετήσουμε, άλλωστε - όμως τα στοιχεία που καταμαρτυρούν ότι πλησιάζει πληθαίνουν γοργά. Έρευνα που έγινε στην αμερικανική αγορά με δείγμα 3.000 συμμετεχόντων περίπου, από τα μέσα Δεκεμβρίου έως και τις αρχές Ιανουαρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κοινό των ανθρώπων που έχουν tablet σχεδόν διπλασιάστηκε (!), από το 10% των ερωτηθέντων, στο 19%. Η αύξηση θεωρείται εντυπωσιακή, ανάμεσα στα άλλα, και επειδή ο ρυθμός διείσδυσης των tablet δεν είχε επιταχυνθεί ιδιαίτερα από το Μάιο ως τον Νοέμβρη. Όμως κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων τα tablet καταφανώς βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας προτιμήσεων του κοινού για δώρα, εξ ου και το μεγάλο άλμα. Εννοείται πως τη μερίδα του λέοντος στις πωλήσεις όλων αυτών των εκατομμυρίων tablet έχουν τα διάφορα μοντέλα iPad της Apple.

Άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από την ίδια έρευνα, αφορά στις συσκευές e-reader, αυτές δηλαδή που ως επί το πλείστον αγοράζονται για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων και περιοδικών. Η κατηγορία αυτή των συσκευών σημείωσε το ίδιο άλμα στις πωλήσεις (σχεδόν διπλασιασμό τους), γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τόση αλληλοκάλυψη ανάμεσα στα κοινά των tablet και των e-reader όση φαινόταν έως και πρόσφατα - κι ας χρησιμοποιεί αρκετός κόσμος το tablet του για να διαβάζει βιβλία και περιοδικά εκεί. Μεγάλος νικητής στη δεύτερη αυτή κατηγορία - έστω κι αν η Amazon δεν ανακοινώνει στοιχεία πωλήσεων - φέρεται να ήταν στις γιορτές το Kindle Fire. Δικαίως, καθώς για τα χρήματά του προσφέρει όντως πολλά.

Όλα τα παραπάνω βέβαια ισχύουν για την αμερικανική αγορά - η ευρωπαϊκή, πόσο μάλλον η παγκόσμια, δεν χαρακτηρίζεται ακόμη από τον ίδιο ρυθμό διείσδυσης όσον αφορά στις δύο αυτές προϊοντικές κατηγορίες. Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι στις ΗΠΑ εκδηλώνονται πρώτες όλες σχεδόν οι τεχνολογικές τάσεις που αργότερα επικρατούν, η θεαματική λοιπόν αύξηση του κοινού των tablet και των e-reader δεν είναι καθόλου απίθανο να σημειωθεί βαθμιαία μέσα στο 2012 και σε όλες τις άλλες μεγάλες Δυτικές χώρες. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ