iOS 7 στις 18 Σεπτεμβρίου

Ολοκληρώνεται η νέα έκδοση του λειτουργικού για iPhone και iPad

Ακριβώς όπως και σε παρελθούσες ανακοινώσεις iPhone, έτσι και σε αυτήν για τα iPhone 5S και iPhone 5C η Apple έκανε αναφορά στη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος που αυτά θα έχουν προεγκατεστημένη - ενώ τα παλαιότερα μοντέλα θα την αποκτήσουν δωρεάν. Ο λόγος για το iOS 7, την πρώτη ευδιάκριτα ανασχεδιασμένη έκδοση λειτουργικού για τις φορητές συσκευές της Apple, η οποία έχει ήδη... διχάσει την αγορά της τεχνολογίας με τις εικαστικές τις επιλογές. Τα σχεδιαστικά απλοποιημένα εικονίδια και η λεπτή γραμματοσειρά δεν έχουν υποστεί τόση αρνητική κριτική, όση έχουν τα έντονα χρώματα ή τα... "ουράνιο-τόξο-backgrounds" που επικρατούν παντού στο iOS 7 και έχουν εμπνεύσει αμέτρητες συζητήσεις σε forum, χιουμοριστικά σχόλια και καυστικά video. Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι η αισθητική επιλογή του Jony Ive και της Apple για το νέο λειτουργικό, με αυτήν θα "έλθουν αντιμέτωποι" εκατομμύρια καταναλωτές όταν γίνει διαθέσιμη στις 18 Σεπτεμβρίου, δωρεάν, σε μορφή αναβάθμισης μέσω Internet. Οι δημιουργοί εφαρμογών για συσκευές της Apple έχουν από χθες στη διάθεσή τους την τελική έκδοση (golden master), ώστε να εξασφαλίσουν πως τα apps τους θα λειτουργούν σωστά με το νέο λειτουργικό της αμερικανικής εταιρείας.

Το iOS 7 έχει να επιδείξει μεγάλο αριθμό προσθηκών και βελτιώσεων στις λειτουργίες και τις επιλογές του: αυτές ποικίλλουν από το νέο τρόπο οπτικοποίησης των ενεργών εφαρμογών (multitasking) και το εμπλουτισμένο "κέντρο ειδοποιήσεων" (notification center), έως το καινούργιο, άμεσης πρόσβασης "κέντρο ελέγχου" (control center) και τον μηχανισμό απευθείας αποστολής αρχείων σε άλλους χρήστες iOS μέσω Wi-Fi ή Bluetooth (AirDrop). Είναι αλήθεια πως για πολλές από αυτές τις βελτιώσεις και τις προσθήκες η Apple ολοφάνερα... εχμ... άντλησε έμπνευση είτε από αντίστοιχες λειτουργίες των τελευταίων εκδόσεων του Android, είτε από τη δουλειά που έχουν κάνει ανεξάρτητοι προγραμματιστές σε πρόσθετες εφαρμογές του "παράνομου" app store της Cydia για "σπασμένα" iPhone. Αν και αυτό έχει τη σημασία του, για τους κατόχους iPhone, iPad και iPod Touch όλες οι πρόσθετες λειτουργίες είναι σαφώς ευπρόσδεκτες.

Το iOS 7, πάντως, δεν θα είναι συμβατό με όλα τα μοντέλα των παραπάνω - ακριβώς επειδή τα παλαιότερα μοντέλα θα έχουν είτε πρόβλημα να αποδώσουν ικανοποιητικά με τη νέα έκδοση, είτε να υποστηρίξουν κάποια χαρακτηριστικά της χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα υποσυστήματα. Θα είναι "σε πρώτο επίπεδο" συμβατό με τα iPhone 4, iPhone 4S και iPhone 5, με τα iPad 2, iPad 3 και iPad 4, με το iPad Μini και το iPod Τouch 5ης γενιάς. Κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως π.χ. τα φίλτρα εφέ και η λειτουργία πανοράματος στη σύλληψη φωτογραφιών, σε κάποιες συσκευές θα υποστηρίζονται, σε άλλες όχι. Εντυπώσεις πρακτικές από το iOS 7 σε iPhone 5, iPad Mini και iPad 4 θα φιλοξενήσουμε 24 ώρες μετά τη διάθεσή του στο ευρύ κοινό. Έως τότε... υπομονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ