iOS 7.1, διαθέσιμο σε όλους

Πλειάδα διορθώσεων σε προβλήματα των iPhone, μικρές αλλαγές

Σχεδόν έξι μήνες μετά από τη διάθεση της έκδοσης 7.0 του λειτουργικού της Apple για τις φορητές της συσκευές, του iOS, η αμερικανική εταιρεία βαθμιαία διοχέτευσε χθες στη σχετική της Δικτυακή υπηρεσία την έκδοση 7.1. Είχαν προηγηθεί 2 ή 3 μικρότερες που διόρθωναν σημαντικά προβλήματα ή κενά ασφαλείας, όμως αυτή θεωρείται η πρώτη "σοβαρή" αναβάθμιση του λειτουργικού για τα συμβατά με αυτό iPhone, iPad και iPod Touch. Ως εκ τούτου προτείνεται... εξ ορισμού σχεδόν σε όλους τους κατόχους των συσκευών αυτών - τί περιέχει και τί αλλάζει, ωστόσο, σε σχέση με την αρχική έκδοση;

Πρώτα απ' όλα, η αναβάθμιση 7.1 διορθώνει όχι λιγότερα από 40 (!) κενά ασφαλείας, κάποια εκ των οποίων έχουν ανακαλυφθεί πάρα πολλούς μήνες πριν. Διορθώνεται, επιτέλους, το πασίγνωστο πρόβλημα του... white screen of death στο iPhone 5S (η συσκευή "πάγωνε" κι επανεκκινούσε μόνη της για λόγους ανεξήγητους), αλλά και πολλές από τις παραμέτρους χρήσης που μείωναν σημαντικά την ταχύτητα του λειτουργικού στο iPhone 4. Διορθώθηκαν επίσης σχεδιαστικές ανακολουθίες σε στοιχεία του iOS τόσο βασικά όσο η διενέργεια κλήσεων και η εισαγωγή χαρακτήρων στα μηνύματα. Για μία εταιρεία που... επικαλείται την τελειότητα και την προσοχή στη λεπτομέρεια "όπου βρεθεί κι όπου σταθεί", η Apple άργησε πάρα πολύ να υλοποιήσει τα παραπάνω ομολογουμένως. Και η αίσθηση πως υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω βελτιώσεις παραμένει.

Η αναβάθμιση σε iOS 7.1, τουλάχιστον, προσθέτει κάποιες νέες λειτουργίες και βελτιώνει υπάρχουσες. Με αυτήν γίνεται εφικτή πια, για παράδειγμα, η χρήση του συστήματος CarPlay με iPhone 5/5S - έστω κι αν ακόμη δεν κυκλοφορούν... συμβατά αυτοκίνητα. Η λειτουργία αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος του συστήματος TouchID στο iPhone 5S έχει γίνει ακριβέστερη, όπως και η φωνητική αναγνώριση εντολών από την Siri, η οποία "ακούγεται" πια και περισσότερο "φυσιολογική" σε συγκεκριμένες γλώσσες. Στο iPhone 5S το λογισμικό της κύριας κάμερας ενεργοποιεί τη λειτουργία HDR αυτόματα αν ο χρήστης ενεργοποιήσει τη σχετική επιλογή, ενώ το ημερολόγιο και η διαχείριση επαφών έχουν επίσης βελτιωθεί. Το σχετικό αρχείο αναβάθμισης κυμαίνεται ανάμεσα στα 200 ΜΒ και τα 250 ΜΒ, ανάλογα με τη συσκευή, και οι φορητές συσκευές της Apple που δεν την έχουν ήδη εμφανίσει ως επιλογή στα Settings, θα την εμφανίσουν αν ο κάτοχός τους μεταβεί στην υποκατηγορία General->Software Update των ρυθμίσεων συστήματος.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ