iOS 5: τα SMS με... σύνεση!

Περιορισμούς στον αποθηκευτικό χώρο για μηνύματα θέτει η Apple στα iPhone

Υπάρχουν "θέματα" με τα δημοφιλή κινητά τηλέφωνα της Apple, τα iPhone, τα οποία γίνονται αντιληπτά αμέσως μόλις ένα καινούργιο τους μοντέλο κυκλοφορήσει ή η αμερικανική εταιρεία διαθέσει μία σημαντική αναβάθμιση του λειτουργικού τους, του iOS. Τέτοιο ήταν και είναι, για παράδειγμα, αυτό που σχετίζεται με την αυτονομία των iPhone 4/4S και το iOS 5. Για άλλα "θέματα", πάλι, χρειάζεται να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να αποκαλυφθούν: όπως, για παράδειγμα, αυτό το οποίο έχει πλέον προβληματίσει ποσοστό χρηστών iPhone που έχουν αναβαθμίσει τη συσκευή τους σε iOS 5, περιορίζοντας τον συνολικό όγκο των μηνυμάτων που μπορούν να έχουν αποθηκευμένα, στα 15 ΜΒ!

Η Apple έχει ήδη "ενημερώσει" έμμεσα για τον τεχνητό αυτό περιορισμό που επιβάλλει, μέσα από την - μάλλον αχανή - βάση δεδομένων με ερωτήσεις/απαντήσεις που διατηρεί στο Web site της. Διατείνεται, μάλιστα, ότι ο όγκος των 15 ΜΒ είναι αρκετός για 75.000 (!) μηνύματα, κάτι ωστόσο περίτεχνα ασαφές έως παραπλανητικό: το πιθανότερο είναι να εννοεί τόσα SMS μεμονωμένα και μήκους 160 χαρακτήρων, πρακτικά ωστόσο κανείς μας δεν χρησιμοποιεί τα SMS έτσι. Το iPhone αφενός διαμορφώνει "ακολουθίες" (threads) με μηνύματα, σε μορφή συνομιλιών, αφετέρου είναι σύνηθες πλέον να στέλνουμε επισυναπτόμενα (όπως φωτογραφίες ή και μικρά video) με μηνύματα.

Με το όριο αυτό των 15 ΜΒ όχι ιδιαίτερα μεγάλο για τα σημερινά δεδομένα, αργά ή γρήγορα εμφανίζεται στην οθόνη του iPhone πολλών χρηστών η ειδοποίηση "Your SMS mailbox is full. New messages cannot be received until you delete some messages". Η Apple δεν έχει να προτείνει άλλη λύση, με άλλα λόγια, από την διαγραφή παλιότερων μηνυμάτων - όχι ακριβώς... κομψή ως προσέγγιση, δηλαδή. Το πλέον εκνευριστικό σε όλα αυτά είναι το γεγονός ότι το όριο αυτό είναι τεχνητά και πολύ αυστηρά επιβεβλημένο: δεν έχει σχέση με τον αποθηκευτικό χώρο που είναι διαθέσιμος στο εκάστοτε iPhone,ενώ δεν μπορεί και να ρυθμιστεί από τον χρήστη μέσω κάποιας επιλογής του iOS 5. Αν και είναι αλήθεια ότι πάρα πολλά μηνύματα απλώς "μένουν στο κινητό" από συνήθεια και δεν είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, αυτό παραμένει στην κρίση των κατόχων ενός iPhone. Οι οποίοι όπως φαίνεται θα έχουν να κάνουν με άλλη μία από αυτές τις γνωστές... "έχω άποψη για το πώς θα χρησιμοποιείς τις συσκευές μου" ιδιοτροπίες της Apple. Άντε να δούμε, πόσες ακόμη...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ