Intel: πρόταση της χρήσης θυρών USB Type C για ήχο

Καθ' οδόν αλλαγές στον τρόπο που ακούμε ψηφιακή μουσική με φορητές συσκευές

Όλα τα... καλά έχουν ένα τέλος, λένε, και όσον αφορά στην ακρόαση μουσικής με ακουστικά αυτό το τέλος φαίνεται να πλησιάζει ταχύτερα από ποτέ. Από τη μία πλευρά έχουμε τις πολλαπλές αναφορές και την έντονη φημολογία της εγκατάλειψης από την Apple της αναλογικής θύρας σύνδεσης ακουστικών, αυτής για το γνωστό σε όλους βύσμα "καρφάκι", και της χρήσης - στη θέση της - της θύρας Lightning για νέα, αμιγώς ψηφιακής σύνδεσης ακουστικά. Αυτή η φήμη δεν μπορεί να είναι κανείς 100% βέβαιος για το αν και κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο (κατά τον οποίο περιμένουμε την αποκάλυψη του iPhone 7 δηλαδή), έχουμε όμως δεύτερη εξέλιξη στο ίδιο θέμα, επιβεβαιωμένη και πρακτικά δρομολογημένη, από την Intel και την δική της αντίστοιχη θύρα, δηλαδή την νέα USB Type C.

H θύρα αυτή δεν είναι ακόμη καθιερωμένη στον ίδιο βαθμό με τις θύρες USB και mini USB, όμως εμφανίζεται σε όλο και πιο πολλά smartphones, tablets και laptops από πέρυσι. Οι ιδιότητές της, δε, είναι εξελιγμένες σε βαθμό που επιτρέπουν στον τύπο αυτόν σύνδεσης να προσφέρει όχι μόνο κατά πολύ υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, αλλά και περισσότερους ρόλους. Ένας από αυτούς σχετίζεται και με τη μεταφορά ήχου τόσο αναλογικά, όσο και ψηφιακά - είναι όμως ο δεύτερος τρόπος ο πιο ενδιαφέρων καθώς, μέσα από αντίστοιχα εξοπλισμένα ακουστικά, οι μετατροπές σήματος από ψηφιακό (όπως ξεκινά να αναπαράγεται ένα αρχείο μουσικής δηλαδή) σε αναλογικό (ώστε να μεταφερθεί μέσα από το βύσμα "καρφάκι" των 3.5 χιλιοστών και από εκεί στα μινι ηχεία των ακουστικών) ελαχιστοποιούνται. Αποτέλεσμα: όχι μόνο αυξημένη ηχητική ποιότητα κατά την αναπαραγωγή, αλλά και πρόσθετες δυνατότητες ή λειτουργίες για τα ψηφιακά ακουστικά.

Η Intel σε πρόσφατη εκδήλωσή της δημοσιοποίησε τις προδιαγραφές που προτείνει ώστε οι θύρες USB Type C να μεταφέρουν ψηφιακό ήχο με απόλυτη ακρίβεια και μηδενικές απώλειες πιστότητας. Παράλληλα υπογράμμισε μία σειρά από extra χαρακτηριστικά που είναι εφικτό να χρησιμοποιηθούν με τις προδιαγραφές αυτές και τις αντίστοιχες των ψηφιακών ακουστικών: αυτά τα χαρακτηριστικά ποκίλλουν από τον ευέλικτο περιορισμό του "θορύβου" και της "ηχούς" στη μουσική βάσει του γύρω περιβάλλοντος ή την εφαρμογή ειδικών εφέ σε πραγματικό χρόνο, μέχρι την προστασία εμπορικού περιεχομένου για αναπαραγωγή αλλά όχι και αντιγραφή ψηφιακής μουσικής σε εξωτερικά μέσα.

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που πλάνα όπως αυτά της Intel και της Apple υλοποιηθούν επιτυχώς, οι πρώτες γενιές ψηφιακών ακουστικών που θα κυκλοφορήσουν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ακριβότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες σημερινές σε διάφορα επίπεδα τιμών. Αυτό θα συμβεί κυρίως επειδή ένα τμήμα της επεξεργασίας ήχου που σήμερα είναι ενσωματωμένο στα smartphones, τα φορητά players κλπ. θα μεταφερθεί στα ακουστικά, σε νέα κυκλώματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όταν η όλη διαδικασία ολοκληρωθεί και ωριμάσει, ωστόσο, είναι πρακτικά βέβαιο πως θα "εισπράξουμε" σημαντικά, ευδιάκριτα καλύτερη ποιότητα αναπαραγωγής ήχου τόσο από αρχεία υψηλής πιστότητας (hi-res audio) όσο και από συμβατικής. Ήδη κυκλοφορεί στο εμπόριο μικρός αριθμός ακουστικών με ψηφιακή σύνδεση, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί θεαματικά αν το επόμενο "κύμα" των δημοφιλέστερων smartphones όντως απαλλαγεί από την θύρα "καρφάκι" των 3.5 χιλιοστών και αξιοποιήσει τις θύρες USB Type C/Lightning για ήχο. Εν αναμονή εξελίξεων, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ