iCloud: Για πιο πολλά GB, πόσο;

Σε λογικά επίπεδα τα ετήσια κόστη από την Apple

Το πόσο πολύ ενδιαφέρεται μία εταιρεία να υποστηρίξει μία νέα τεχνολογία και να την εντάξει σε μία στρατηγική της έτσι, ώστε να αποδώσει γρήγορα, φαίνεται (και) από το πώς την τιμολογεί από την πρώτη μέρα. Και, με αυτό ως δεδομένο, η Apple φαίνεται να πιστεύει πάρα, μα πάρα πολύ στην έννοια του "cloud", της αποθήκευσης των δεδομένων μας δηλαδή "κάπου στο Internet" για πρόσβαση σε αυτά από παντού. Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τις τιμές με τις οποίες θα προωθεί στο iCloud, την νέα της υπηρεσία που θα αρχίσει να προωθεί από Σεπτέμβριο παράλληλα με το iOS 5 και τις νέες της συσκευές, τον extra αποθηκευτικό χώρο που θα πωλεί στους χρήστες. Και τα νέα είναι καλά έως... απρόσμενα καλά.

Η Apple προσφέρει δωρεάν 5 GB χώρου σε όλους. Από κει και πέρα, προσφέρει 10 GB ακόμη προς €16 για 12 μήνες ή 20 GB ακόμη προς €32 για 12 μήνες ή 50 GB ακόμη προς €80 για το ίδιο διάστημα. Οι τιμές είναι λογικότατες, τόσο για τα μέτρα και τα σταθμά της αμερικανικής εταιρείας, όσο και του ανταγωνισμού στις αντίστοιχες χωρητικότητες. Είναι, δε, χαμηλότερες από των Box.net και DropBox στα 50 GB. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η Apple - ώστε να μην αντιμετωπίσει προβλήματα εξυπηρέτησης για τις χιλιάδες χρήστες που εν δυνάμει θα χρησιμοποιήσουν το iCloud από τις πρώτες μέρες - δεν προσφέρει επιλογή απεριόριστου αποθηκευτικού χώρου για την ώρα.

Πολλοί δημοσιογράφοι έδωσαν, δε, έμφαση και στο γεγονός ότι υπάρχει μία τουλάχιστον ανταγωνιστική υπηρεσία (το SkyDrive της Microsoft) που προσφέρει 25 GB δωρεάν και όχι 5 GB. Αυτά ωστόσο κρίνονται υπεραρκετά για να έλθει το κοινό των iPhone και iPad για πρώτη φορά σε επαφή και να αρχίσει να αξιοποιεί την έννοια του "cloud". Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από το πόσο επιτυχημένα θα υλοποιηθεί η ενσωμάτωση του iCloud στο iOS και πόσο εύκολη θα είναι η χρήση του - κάτι για το οποίο έχουμε εμπιστοσύνη στην Apple. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ