Η Sony εξαγοράζει τη Sony-Ericsson

To χρονικό μιας... προαναγγελθείσας συγχώνευσης, άμεσα

Είναι από εκείνες τις ειδήσεις που θα κάνουν τους πάντες να αναρωτηθούν, από ένα σημείο και πέρα, όχι... "πώς κι έτσι;", αλλά "πως και είχε τόσο αργήσει;": μετά από φημολογία μηνών, η Sony επιβεβαίωσε και επίσημα την ολοκληρωτική πλέον εξαγορά της Sony-Ericsson και την πλήρη ενσωμάτωση της δεύτερης στο επιχειρησιακό πλαίσιο της πρώτης. Για το εγχείρημα "Όχι πια Sony, όχι πια Ericsson, αλλά Sony-Ericsson" είχαμε κι εμείς, όπως πολύς άλλος κόσμος, μεγάλες αμφιβολίες εξ αρχής. Χρειάστηκε μία... δεκαετία σχεδόν, πολλά μέτρια κινητά τηλέφωνα και δισεκατομμύρια δολάρια αδίκως ξοδεμένα, προκειμένου να αποδεχθεί και η Sony-Ericsson ότι δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε έναν κόσμο όπου οι αντίπαλοι "παίκτες" στηρίζονται σε γίγαντες της τεχνολογίας. Εξ ου και η απορρόφησή της από τη Sony.

Η συμφωνία, μάλιστα, θεωρούμε ότι έγινε όχι μόνο σε καλό χρονικό σημείο, αλλά και με τρόπο συμφέροντα για τη Sony: για το υπόλοιπο 50% της Sony-Ericsson η ιαπωνική εταιρεία κατέβαλλε κάτι παραπάνω από 1 δις ευρώ, ποσό που αγοράζει όμως όχι μόνο το τμήμα κινητών τηλεφώνων της SE, αλλά όλα τα υπόλοιπα, όπως των Δικτυακών υποδομών και εξοπλισμού, του λογισμικού κλπ. Η εξαγορά θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου.

Η εξαγορά της Sony-Ericsson από τη Sony συνεπάγεται και μία σειρά από πιθανές αλλαγές στις προϊοντικές σειρές της δεύτερης. Πολλοί αναλυτές, για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι ολόκληρη η κατηγορία των φορητών media player της Sony, των Network Walkman, μέσα στους επόμενους 18-24 μήνες ενδέχεται να καταργηθεί για τους ίδιους ακριβώς λόγους που η Apple ενδέχεται να καταργήσει τα iPod προς χάριν των iPhone. Η συμφωνία επίσης θέτει πλέον οριστικά στο κέντρο του ενδιαφέροντος της Sony το Android - ας μην ξεχνάμε, δεδηλωμένα η Sony-Ericsson είχε ούτως ή άλλως την πρόθεση να επικεντρωθεί στα smartphones και μόνο, σε κανένα άλλο είδος κινητού τηλεφώνου, από τον Ιανουάριο. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε και αν, μετά την απορρόφηση της Sony-Ericsson από τη Sony, θα δούμε και καλύτερες προσεγγίσεις στη βασική ιδέα του "PlayStation Phone", καθώς το Xperia Play δεν δείχνει μέχρι στιγμής να κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού. Όπως πάντοτε, τα επόμενα χρόνια... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ