Η Micronokia, η Googlemoto και η Apple

Οι ισορροπίες ανάμεσα στα τρία στρατόπεδα της κινητής αλλάζουν. Πώς;

Καθώς η αγορά της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών συνεχίζει να καταμετρά τις συνέπειες και τις προεκτάσεις που θα έχει η χθεσινή ανακοίνωση της Microsoft σχετικά με την εξαγορά της Nokia, το μεγαλύτερο ποσοστό των μέσων ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση που η κίνηση αυτή θα έχει στις δύο αυτές εταιρείες συγκεκριμένα. Όχι άδικα. Υπάρχει όμως ένα ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο μπορεί να τοποθετηθεί η νέα αυτή εξέλιξη - και σε αυτό θα κριθούν πάρα, μα πάρα πολλά στην εκρηκτικά αναπτυσσόμενη κατηγορία των smartphones και στην επίσης πολύ σημαντική των tablets. Γιατί, αν μη τί άλλο, στο πλαίσιο αυτό γίνονται πλέον σαφείς οι προθέσεις των τριών "στρατοπέδων", αλλά και οι διαφορές μεταξύ τους.

Τα τρία "στρατόπεδα" που προκύπτουν είναι φυσικά αυτό της Apple, αυτό της Google και αυτό της Microsoft. H Apple, οδηγούμενη από τον Steve Jobs και τη δική του "συγκεντρωτική" αντίληψη για τα πράγματα, ήταν η πρώτη που καθιέρωσε ως προσέγγιση το σχεδιασμό hardware για συγκεκριμένο software και την ανάπτυξη software εστιασμένου σε συγκεκριμένο hartdware. Με τον τρόπο αυτό η Apple πέτυχε όχι μόνο αρμονική συνεργασία μεταξύ των δύο, αλλά και οικονομίες κλίμακος και πόρων: ένα λειτουργικό "κομμένο και ραμμένο" για συγκεκριμένα υποσυστήματα δεν απαιτεί τον ταχύτερο επεξεργαστή και την πιο πολλή μνήμη ενώ, από την άλλη πλευρά, το λειτουργικό δεν χρειάζεται να προσπαθήσει να είναι συμβατό με αμέτρητους διαφορετικούς συνδυασμούς υποσυστημάτων. Μπορεί ο Jobs να ήταν το... υπέρτατο control freak, όμως η συλλογιστική του αποδείχθηκε, εν τέλει, σωστή - δεν περιμένουμε αυτή να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, λοιπόν. Απλούστατα... απέδωσε.

Τις πρακτικές του στρατοπέδου της Apple απαρνήθηκε για χρόνια η Google, της οποίας η πίστη και εμμονή στο "ανοιχτό" software διαμόρφωσε το προφίλ του δωρεάν παρεχόμενου Android από νωρίς. Και η Google, ωστόσο, ανακάλυψε στη συνέχεια πως αν συνεργαστεί στενά με κάποιον κατασκευαστή, το smartphone ή το tablet που θα προκύψει θα είναι ποιοτικά καλύτερο - εξ ου και οι συσκευές Nexus, που συχνά είναι οι κορυφαίες στην κατηγορία τους. Μοντέλα και προτάσεις Nexus είμαστε 100% βέβαιοι πως θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα επόμενα χρόνια, ασχέτως του τί θα κάνει η Motorola - την οποία όλοι πιστεύαμε πως η Google εξαγόρασε για να σχεδιάσει τα δικά της, αυστηρά καθορισμένα smartphones και tablets με Android... ενώ τελικά κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να συμβαίνει. Έτσι η Google παραμένει για την ώρα η πλέον "φιλελεύθερη" εκ των τριών "μονομάχων", ανοιχτή σε συνεργασία με οποιονδήποτε κατασκευαστή και όχι παρεμβατική ως προς το πώς υλοποιείται το Android. Θα έχει σαφώς ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν αυτό θα συνεχίσει να ισχύει τα επόμενα χρόνια.

Η Microsoft είχε τοποθετήσει τον εαυτό της... κάπου στη μέση σε όλα αυτά. Τα Windows Phone ως λειτουργικό δεν είναι δωρεάν: πρέπει να καταβληθεί σχετικό αντίτιμο από οποιονδήποτε κατασκευαστή τα χρησιμοποιήσει σε συσκευή του. Επίσης υπάρχει μια πλειάδα από συγκεκριμένες "οδηγίες" (guidelines) αναφορά με το πώς θα πρέπει να υλοποιείται από το hardware μιας συσκευής το λειτουργικό αυτό, ώστε να αποδίδει όπως η Microsoft θέλει. Συν τοις άλλοις η αμερικανική εταιρεία δεν έχει την πρόθεση να συνεργαστεί με οποιονδήποτε κατασκευαστή: για την ακρίβεια είναι επιλεκτική σε βαθμό που να έχει δημιουργήσει δυσφορία σε κάποιους από αυτούς. Αυτά ακόμη και πριν η Microsoft αποφασίσει πέρυσι να παρεκκλίνει από τον συνήθη τρόπο λειτουργίας της σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας η ίδια τα δύο της tablet, τα Surface, ώστε να δώσει ώθηση στα Windows 8/RT.

Η εξαγορά της Nokia από τη Microsoft, όμως, θέτει όλα τα παραπάνω σε εντελώς νέα βάση - την οποία η αμερικανική εταιρεία ξανά προωθεί ως... ανάμικτη: ούτε Apple ακριβώς, ούτε Google ακριβώς. Ούτε Apple ακριβώς, επειδή έχει την πρόθεση να δίνει άδεια χρήσης και σε άλλους κατασκευαστές για τα Windows Phone 8/Windows 8 (το iOS δεν θα το δούμε ποτέ σε... μη-Apple συσκευή). Ούτε Google ακριβώς, επειδή σκοπεύει όχι απλά να απορροφήσει τη Nokia, αλλά να στηρίξει σε αυτό το νέο της απόκτημα καινούργιο τμήμα (ενώ η περίφημη Googlemoto τελικά αποδείχθηκε ανεφάρμοστη πιθανώς). Έτσι η Μicrosoft βρίσκεται στην εξής θέση: πρέπει να σχεδιάζει συσκευές και τα υποσυστήματά τους "με στόχο" τις συγκεκριμένες προδιαγραφές των Windows Phone 8/8.1, αλλά παράλληλα να εξελίσσει έτσι το λειτουργικό της, ώστε αυτό να μπορεί να στηρίξει και τις συσκευές άλλων κατασκευαστών (που δεν θα έχουν απαραίτητα τα ίδια υποσυστήματα). Πρέπει, δε, να προωθεί τις δικές της συσκευές "πρώτα και πάνω απ' όλα", αλλά να συνεργάζεται και με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές για την προώθηση των δικών τους (πρακτικά ανταγωνιστικών) συσκευών. Οι καινούργιες ισορροπίες είναι, με άλλα λόγια, εξαιρετικά ευαίσθητες και οι διαχωριστικές γραμμές όχι εύκολα ορατές. Θα ανταποκριθεί στην... εκστρατεία το τρίτο στρατόπεδο; Θα δείξει!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ