Η Google εξαγοράζει τη Nest Labs

Από τα smartphones, στα smarthomes - που... δεν βρίσκονται και πολύ μακριά!

Εκπληξη, αλλά μόνο πρόσκαιρη στην ουσία, προκάλεσε η επιβεβαίωση από τη Google - την εταιρεία που εξελίσσει το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές, το Android - ότι εξαγόρασε αντί 3.2 δις δολαρίων, σε μετρητά μάλιστα, την Nest Labs. Η δεύτερη ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή που αναλαμβάνουν να διευκολύνουν καθημερινές λειτουργίες σε ένα σύγχρονο σπίτι, όπως τον "έξυπνο θερμοστάτη" και τον "έξυπνο ανιχνευτή καπνού". Οι συσκευές αυτές αναλαμβάνουν να κάνουν ότι και οι συνήθεις αντίστοιχες, με τη διαφορά ότι συνδέονται ασύρματα στο Internet, επικοινωνούν απευθείας με smartphones και tablets, αλλά και "προσαρμόζονται" στις συνήθειες και προτιμήσεις των κατοίκων αυτών των σπιτιών.

Διευθύνοντας σύμβουλος της Nest Labs είναι ο Tony Fadell, ένας από τους πρωτεργάτες του αρχικού iPod για την Apple και από τους πλέον δυναμικούς υποστηρικτές της έννοιας των "έξυπνων σπιτιών". Η Nest Labs θα συνεχίζει να λειτουργεί με την παρούσα της διοίκηση και υπαλλήλους, όλοι ωστόσο περιμένουν πως η Google θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της πρώτης - και ενδεχομένως θα προσφέρει τη δική της - ώστε η συνεργασία τους να φέρει ένα βήμα πιο κοντά την υλοποίηση μιας υποδομής που θα επιτρέψει σε γκάμα σύγχρονων συσκευών για το σπίτι να γίνουν "έξυπνες" με ή χωρίς τον πυρήνα λειτουργικών όπως το Android.

Πολλά έχουν γραφεί και ειπωθεί, άλλωστε, την τελευταία τριετία για το περίφημο "The Internet of things", τη βασική ιδέα δηλαδή της πρόσβασης στο Δίκτυο κοινών οικιακών και άλλων συσκευών, με στόχο τη θεαματική βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους και τον έλεγχό τους από τον καταναλωτή, απ' οπουδήποτε καιο οποτεδήποτε. Κάθε τί που έχει να κάνει με τη χρήση του Internet αφορά άμεσα ή έμμεσα τη Google, εξ ου και η εξαγορά της Nest Labs. Απομένει να διαπιστώσουμε ποιά θα είναι τα πρακτικά αποτελέσματα αυτής της εξαγοράς και σε τί είδους χρονικό πλαίσιο μπορούμε να τα περιμένουμε, φυσικά - γιατί και η Microsoft, για παράδειγμα, πειραματίζεται εδώ και χρόνια με αντίστοιχα πράγματα για το "έξυπνο σπίτι" χωρίς να έχει φέρει κάτι απτό στην αγορά ακόμη. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ