Η Google εξαγοράζει τη Motorola

Και τί σημαίνει αυτό, πρακτικά;

Σε μία κίνηση που εύκολα θα χαρακτήριζε κανείς ως "την έκπληξη του καλοκαιριού" - ήλθε... κυριολεκτικά από το πουθενά - η Google ανακοίνωσε την εξαγορά της Motorola, μίας από τις αληθινά ιστορικές εταιρείες στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και μία από τις πιο σημαντικές στην κατηγορία των smartphones με λειτουργικό Android. Η Google κατέβαλλε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πάνω από 12.5 δις δολάρια για να αποκτήσει τη Motorola, οπότε οι στρατηγικοί λόγοι θα πρέπει να είναι... το λιγότερο σοβαροί. Και αυτό, παραδόξως, είναι που έχει απασχολήσει περισσότερο τους αναλυτές τις τελευταίες ημέρες, παρά η εξαγορά αυτή καθ' αυτή - αν και οι όποιες επιπλοκές στην επιλογή της Google είναι βέβαιο πως δεν θα αργήσουν να φανούν.

Από τους σχολιαστές, άλλοι φαίνεται να υποστηρίζουν πως η κίνηση είναι θετική, καθώς θα δώσει στη Google την ευκαιρία να υιοθετήσει σε σημαντικό βαθμό το μοντέλο της Apple στα κινητά - δηλαδή να σχεδιάσει smartphones βάσει του Android συγκεκριμένα, ώστε να υπάρχει περισσότερο αρμονική συνεργασία ανάμεσα στο λειτουργικό και το υλικό της συσκευής. Άλλοι υποστηρίζουν πως ναι μεν η νέα εξαγορά θα επιτρέψει στη Google κάτι τέτοιο, αλλά παράλληλα θα την φέρει και αντιμέτωπη με όλους τους άλλους κατασκευαστές κινητών Android, όπως τις LG, HTC και Samsung. Η Google καταλαβαίνει φυσικά την αμφίσημη θέση στην οποία έχει βρεθεί, γι' αυτό διαβεβαιώνει πως το Android θα παραμείνει ελεύθερα διαθέσιμο, και η ίδια δεν θα πάψει να το εξελίσσει ώστε να το εκμεταλλεύονται κι οι άλλοι κατασκευαστές. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να μη φανταστεί κανείς πως κάποια σημεία τριβής με τις παραπάνω εταιρείες θα υπάρξουν στο μέλλον, έστω και στο... παρασκήνιο.

Υπάρχει και μία τρίτη "κάστα" σχολιαστών, η οποία υποστηρίζει ότι βασικός λόγος της εξαγοράς της Motorola δεν ήταν τα κινητά που θα είναι σε θέση να σχεδιάσει και παράξει η Google μέσα από αυτήν, αλλά οι πολυάριθμες, σημαντικές ευρεσιτεχνίες που η πρώτη έχει κατοχυρώσει με την πάροδο των δεκαετιών. Αν και όχι ο μοναδικός, θεωρούμε πως αυτός είναι όντως εξαιρετικά σημαντικός λόγος: οι εκατοντάδες πατέντες που έχει στην κατοχή της η Motorola μπορεί να αποδειχθούν υπερπολύτιμες σε ενδεχόμενες μελλοντικές δικαστικές μάχες της Google με την Apple ή/και τη Microsoft. Η Google πάντως επιβεβαίωσε πως η Motorola ως εταιρεία δεν θα απορροφηθεί - θα συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, με το πασίγνωστο brand name της, αλλά κάτω από τη σκέπη του Δικτυακού αμερικανικού κολοσσού πλέον. Όλα αυτά, φυσικά, θα ισχύσουν αν η εξαγορά δεσν συναντήσει αντιστάσεις από τις επιτροπές που κρίνουυν θέματα μονοπωλίων, αθέμιτου ανταγωνισμού κλπ., αλλά σχετικές αντιδράσεις δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής. Αναμένουμε τα νεότερα, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ