Η Apple, τα 100 δις και οι... πιθανότητες

Τί ανακοίνωσε ότι θα κάνει τελικά με αυτά τα χρήματα ο Tim Cook;

Αυτά είναι προβλήματα να έχεις! Ο λόγος για την Apple, η οποία - μέσα από τις επιλογές και πρακτικές του Steve Jobs την τελευταία δεκαετία κυρίως - έχει αποθεματικό που ξεπερνά πλέον τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι φίλοι και οι φίλες του Αθηνόραμα Digital που χρησιμοποιούν τη δημοφιλή υπηρεσία του Twitter σίγουρα θυμούνται πως, σε κάποιο χρονικό σημείο πέρυσι το καλοκαίρι, αυτό το ποσό ήταν μεγαλύτερο από το αποθεματικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ (!), ενώ δεν έλειψαν στην τελευταία συνάντηση των στελεχών της Apple και ανόητες ερωτήσεις εκ μέρους επενδυτών της σχετικά με το αν ο τεχνολογικός κολοσσός έχει σκοπό να... αγοράσει την Ελλάδα (!!!) με αυτά τα χρήματα.

Πέρα από την αμερικανική ηλιθιότητα, ωστόσο, υπάρχει και η... λογιστική πραγματικότητα - και αυτή ουσιαστικά επιβάλλει στην Apple να κάνει κάτι με αυτά τα χρήματα, από τη στιγμή που "εκεί που κάθονται" δεν αξιοποιούνται σε κάτι. Αφού δεδηλωμένα, άλλωστε, η Apple δεν τα χρειάζεται για την κανονική ροή των δραστηριοτήτων της, οι χρήσεις που θα μπορούσαν να έχουν αυτά τα χρήματα είναι ουκ ολίγες - γι' αυτό και ο διευθύνοντας σύμβουλός της και ο οικονομικός διευθυντής της θα δώσουν αύριο συνέντευξη Τύπου εστιασμένη σε αυτό ακριβώς το ζήτημα. Το πώς, δηλαδή, σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτό το, ομολογουμένως εντυπωσιακό, αποθεματικό χρημάτων.

Οι εικασίες για τις πιθανές επιλογές της Apple ήδη συζητούνται παντού στο Web τις τελευταίες ώρες. Η αμερικανική εταιρεία μπορεί κατά βάση να κάνει 4 πράγματα: είτε να επιστρέψει τα χρήματα αυτά ή ποσοστό τους ως κέρδη από μερίσματα στους επενδυτές της, είτε να τα διαθέσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς, είτε να εξαγοράσει κάποια εταιρεία ή εταιρείες, είτε να επενδύσει σε κάποια άλλη εταιρεία ή δραστηριότητα ως μέτοχος. Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές (sic) το πρώτο είναι μεν πιθανό αλλά δύσκολο, επειδή η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των χρημάτων βρίσκονται εκτός ΗΠΑ και μια αναδιανομή μερισμάτων θα επέβαλλε αυτά να επιστραφούν στη χώρα (και να φορολογηθούν με 30% ή περισσότερο). Είμαστε σίγουροι πως ο Barak Obama θα το ήθελε, όχι όμως απαραίτητα και ο Tim Cook!

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει το ενδεχόμενο της εξαγοράς εταιρειών όπως το Twitter, στο οποίο έχει ήδη επενδύσει σημαντικά η Apple ενσωματώνοντάς το στο λειτουργικό iOS, ενώ μία άλλη υποστηρίζει πως δεν θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα να επενδύσει δυναμικά η Apple στη Samsung: η πρώτη δεν θα μπορούσε να εξαγοράσει εξ ολοκλήρου τη δεύτερη, αλλά με σημαντικό μετοχικό ποσοστό σε αυτήν θα επιλύονταν πιθανώς ευκολότερα οι δικαστικές διαμάχες στις οποίες έχουν εμπλακεί αυτή τη στιγμή και η Apple ίσως εξασφάλιζε και αποκλειστικότητα σε κάποια από τα υποσυστήματα συσκευών που η Samsung κατασκευάζει. Ας μην ξεχνάμε ότι μεγάλης σημασίας στοιχεία των συσκευών της Apple, όπως η οθόνη του νέου iPad, υπογράφει και προμηθεύει η κορεάτικη εταιρεία. Και, με δεδομένο το πάντα υπαρκτό ενδεχόμενο μιας τηλεόρασης από την Apple, της... μυθικής iTV, μια τέτοια συμμαχία θα αποκτούσε ακόμη μεγαλύτερο νόημα.

Άλλες θεωρίες θέλουν τον Tim Cook περισσότερο φιλάνθρωπο από τον Steve Jobs (δεν θα ήταν δύσκολο), οπότε μεγάλες δωρεές ή ακόμη και η σύσταση ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος - α λα Gates Foundation - θα ήταν προφανείς, και φορολογικά θετικές, κινήσεις. Άλλες σχετικές θεωρίες θέλουν την Apple να χρησιμοποιεί μέρος των χρημάτων για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια κατασκευής των προϊόντων της στην Κίνα (δύσκολο το κρίνουμε αυτό). Άλλες θεωρίες θέλουν, τέλος, την Apple να... μην κάνει απολύτως τίποτε θεαματικό με αυτά τα 100 δις δολάρια, κάτι που όμως δεν θεωρούμε πιθανό καθώς η αμερικανική εταιρεία δεν συγκαλεί συνεντεύξεις Τύπου απλώς για να καυχηθεί για την οικονομική της ευρωστία. Σε κάθε περίπτωση, σε λίγες ώρες θα ξέρουμε!


Ενημέρωση (19/3 17.00 μ.μ.): Εν τέλει η Apple δεν ανακοίνωσε τίποτε... συναρπαστικό ακριβώς στη σχετική συνέντευη Τύπου. Σκοπεύει να επιστρέψει μερίσματα στους μετόχους της ύψους $2.65 ανά μετοχή (όσοι έχουν πολλές μπορούν να περιμένουν ένα πολύ πολύ καλό απρόσμενο κέρδος λοιπόν), αλλά και να επαναγοράσει η ίδια τμήμα των μετοχών που διέθεσε, έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στον κύριο όγκο τους και να μπορεί να προσφέρει σε υψηλόβαθμα στελέχη της stock options σε βάθος χρόνου.

Το κόστος των παραπάνω ενεργειών ανέρχεται στα 45 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου και θα εκταθεί σε διάρκεια τριών ετών. Για τους... οικονομικά ενημερωμένους φίλους και φίλες του Αθηνόραμα Digital, σημειώνεται πως η Apple δεν σκέφτεται ακόμη split των μετοχών της - παρά το γεγονός ότι η αξία της μετοχής της βρίσκεται στα $600 πλέον - ενώ υπογράμμισε πως ακόμη και μετά από τα παραπάνω, διατηρεί αρκετό αποθεματικό για πολλές επιχειρηματικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων κι εξαγορών.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ