HTC: Πτώση κερδών, προβλήματα

Σημαντικές απώλειες σε σχέση με την περασμένη χρονιά, συγκεκριμένοι οι λόγοι

Δεν νομίζουμε πως υπάρχει κανείς που να παρακολουθεί την αγορά της τεχνολογίας για χρόνια, αλλά... να διατηρεί και οποιαδήποτε ψευδαίσθηση πως η πρώτη είναι προβλέψιμη ή δίκαιη. Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, μερικές φορές δεν παύει να εκπλήσσει το πόσο σκληρή μπορεί να είναι αυτή η αγορά απέναντι σε "παίκτες" που και μεγάλες προοπτικές, και άριστα προϊόντα έχουν να επιδείξουν. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των ημερών η HTC: κατασκευάστρια μερικών από τα καλύτερα κινητά με Android και Windows Phone, πολύπειρη στο χώρο των smartphones γενικώς, με καλές ιδέες και ακόμη καλύτερες υλοποιήσεις (ειδικά την τελευταία διετία). Και "παίκτης" που βρίσκει τον εαυτό του σε δύσκολη θέση, σαφώς περισσότερο απ' όσο θα περίμενε οποιοσδήποτε έχει δοκιμάσει τα προϊόντα του.

Η HTC ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και η εικόνα είναι ανησυχητική. Τα μικρά της κέρδη ανήλθαν σε περίπου 3 δις δολάρια, τα λειτουργικά της έσοδα σε περίπου 275 εκ. δολάρια και τα καθαρά της κέρδη σε κάτι λιγότερο από 250 εκ. δολάρια. Το τελευταίο αυτό νούμερο είναι μεν υψηλότερο από αυτό του πρώτου τριμήνου της χρονιάς (150 εκ. δολάρια), όμως δεν παύει να αντιπροσωπεύει πτώση της τάξης του 58% (!) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του του 2011. Υπενθυμίζουμε ότι πτώση της τάξης του 35% σημειώθηκε και στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό.

Η ίδια η HTC αποδίδει αυτήν την πτώση σε δύο κυρίως παράγοντες: τις χαμηλές πωλήσεις της σειράς των One στην Ευρώπη (όπου συνεχίζει να επικρατεί οικονομική δυστοκία και κλίμα αβεβαιότητας), καθώς και την κατά πολύ χαμηλότερη του προβλεπόμενου διαθεσιμότητα των συσκευών της στην αμερικανική αγορά. Γι' αυτήν την τελευταία, σημειωτέον, ευθύνεται η Apple και οι απαράδεκτες τρομοκρατικές της πρακτικές, που υποχρεώνουν κάθε τόσο το αμερικανικό νομικό σύστημα να "κρατά στο τελωνείο" προϊόντα ανταγωνιστικών εταιρειών και να μην τα αφήνει να βρουν το δρόμο τους στον αγορά, μέχρις ότου κάποιο δικαστήριο (τελικά) αποφανθεί ότι δεν καταπατάται στην πραγματικότητα κάποια πατέντα της Apple από κατασκευαστή Android.

Η Samsung και η ίδια η Google είναι επίσης θύματα της ίδιας τακτικής, όμως τα πράγματα είναι χειρότερα για την HTC επειδή (α) δεν έχει την οικονομική επιφάνεια των δύο προαναφερθέντων εταιρειών και (β) δεν συνεργάζεται αλλού με την Apple (όπως η Samsung). Ας ελπίσουμε το υπόλοιπο της χρονιάς (που μάς επιφυλάσσει νέα κινητά HTC με Windows Phone 8 και ίσως νέο μέλος της οικογένειας των One) να είναι θετικότερο για την ταϊβανέζικη εταιρεία. Ας μην ξεχνάμε είναι αυτή που - κατά τη γνώμη μας πάντοτε - έχει αυτή τη στιγμή στην αγορά το καλύτερο κινητό βασισμένο σε Android 4.0, το One X. Τής αξίζει καλύτερη πορεία... αν μη τί άλλο, ως "σημαιοφόρος" του λειτουργικού της Google (και όχι μόνο)!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ