HTC One M9+ και στην Ελλάδα

Αλλαγμένη και βελτιωμένη σε σχέση με το αρχικό M9 - έχει όμως πιθανότητες εμπορικής επιτυχίας;

Στα μέσα του Ιουλίου, πλέον, είναι μάλλον ασφαλές έως... εξαιρετικά εύκολο να παρατηρήσει κανείς πως ούτε το M9 ήταν τελικά το One που θα χάριζε στην HTC την εμπορική επιτυχία που απεγνωσμένα χρειάζεται στην κατηγορία των κορυφαίων smartphones. Η αρχική μας απογοήτευση με την ανακοίνωσή του επιβεβαιώθηκε από τις δοκιμές και παρουσιάσεις που τού έγιναν και, ενώ έκτοτε έχει δεχθεί μία σειρά από βελτιωτικές αναβαθμίσεις λογισμικού, το One M9 είναι δύσκολο να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στα Samsung Galaxy S6 και LG G4, κοστίζοντας το ίδιο. Παρά την υψηλή του ποιότητα κατασκευής, δεν είναι τόσο ισχυρό όσο το πρώτο και τόσο σχεδιαστικά αξιοπρόσεκτο όσο το δεύτερο. Η HTC το έχει ολοφάνερα αποδεχθεί, γι' αυτό και αντεπιτίθεται - τρόπον τινά - με μία βελτιωμένη εκδοχή του M9 που αρχικά φαινόταν πως θα κυκλοφορούσε μόνο στην Ασία. Το M9+ τελικά θα διατεθεί και στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα, από τα μέσα Αυγούστου σε τιμή που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα (αν και αναμένεται να μην είναι χαμηλότερη των €769).

Το M9+ φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά ολοφάνερων βελτιώσεων σε σχέση με το M9 της άνοιξης, καθώς και μία σειρά αλλαγών που... θα δείξει αν είναι απαραίτητα θετικές ή όχι. Στις πρώτες περιλαμβάνεται η υψηλότερης ανάλυσης οθόνη (2560x1440 pixel στις 5.2 ίντσες αντί για τα 1920x1080 pixel στις 5 ίντσες), που φέρνει το νέο One στο ίδιο επίπεδο ευκρίνειας με τα Galaxy S6 και G4, καθώς και ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο κάτω μέρος της πρόσοψής του (ο οποίος ωστόσο ελπίζουμε να λειτουργεί καλύτερα από τον παλαιότερο στο HTC One Max). Στις δεύτερες περιλαμβάνεται η αλλαγή του κεντρικού επεξεργαστή από τον Snapdragon 810 του M9 στον MediaTek MT6795T του M9+ - δεν γνωρίζουμε αρκετά για την μεταξύ τους διαφορά στη ισχύ αλλά το βέβαιο είναι πως ο MediaTek δεν θα είναι τόσο ισχυρός όσο ο Exynos του Galaxy S6 - καθώς και η αλλαγή της κύριας κάμερας από την "απλή" των 20 Megapixel στο M9, σε μία τεχνολογίας Duo, στην ίδια ανάλυση αισθητήρα. Το αν και κατά πόσο η διαφορετική κάμερα, της οποίας η συλλογιστική είναι η ίδια με την αντίστοιχη Duo στο M8, θα προσφέρει καλύτερα φωτογραφικά αποτελέσματα - τομέας στον οποίο το αρχικό M9 δέχθηκε έντονη κριτική - απομένει επίσης ν' αποδειχθεί πρακτικά.

Στα υπόλοιπα σημαντικά τα δύο διαφορετικά μοντέλα παραμένουν στο ίδιο επίπεδο: η χωρητικότητα της ενσωματωμένης, μη εναλλάξιμης, μπαταρίας είναι η ίδια (αλλά στο νέο μοντέλο ενδέχεται να προσφέρει χαμηλότερη αυτονομία λόγω της υψηλότερης ανάλυσης οθόνης), η δυνατότητα επέκτασης αποθηκευτικού χώρου μέσω καρτών μνήμης microSD παραμένει, το ποσό μνήμης λειτουργίας (3 GB) είναι το ίδιο, ενώ και οι διαστάσεις ή το βάρος του νέου μοντέλου δεν διαφέρουν αισθητά από του αρχικού. Το One M9+ θα διατεθεί μόνο σε περίβλημα χρώματος ασημί με τόνους χρυσού στις ακμές του. H επιλογή αυτή, θεωρούμε, τού στερεί αμέσως-αμέσως σημαντικό ποσοστό πωλήσεων από το ανδρικό κοινό που προτιμά το μεταλλικό μαύρο ή γκρι, αλλά... η HTC ξέρει καλύτερα. Σε επίπεδο λογισμικού το νέο smartphone της εταιρείας στηρίζεται σε Android 5.1.1 και το γραφικό περιβάλλον της HTC, το Sense, στην πιο πρόσφατη έβδομη εκδοχή του.

Άποψη εμπεριστατωμένη για το One M9+ δεν μπορούμε να έχουμε πριν το δοκιμάσουμε πρακτικά - τα όσα γνωρίζουμε, ωστόσο, μέχρι στιγμής γι' αυτό και τα προαναφερθέντα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν επιτρέπουν... υπέρμετρη αισιοδοξία όσον αφορά στην εμπορική του πορεία. Αντίπαλοι το ίδιο ή περισσότερο ενδιαφέροντες, που προωθούνται τακτικότερα, προσφέρουν στο One M9+ ελάχιστο χώρο να "κινηθεί" και μόνο ενδεχόμενη πρωτοβουλία των Ελλήνων παρόχων κινητής τηλεφωνίας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες του νέου smartphone της HTC για αξιοπρεπείς έστω πωλήσεις. Μία δραστική μείωση στην τιμή πώλησής του (κάτω από τα €600) θα τού χάριζε περισσότερες τέτοιες πιθανότητες, όμως η HTC δεν δείχνει να έχει καμία τέτοια πρόθεση (και ίσως καμία τέτοια δυνατότητα). Θα καταφέρει μέσα στο 2015 η ταϊβανέζικη εταιρεία να προσφέρει στην αγορά των κορυφαίων Androidών το μερίδιο του συναγωνισμού που τής αναλογεί ή θα... ολοκληρώσουμε τη χρονιά έχοντας να επιλέξουμε ανάμεσα στα Samsung Galaxy S6 και LG G4, με το όποιο νέο Xperia του φθινοπώρου ν' αποτελεί μακράν τρίτη επιλογή; Όπως πάντα, ίδωμεν.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ