HTC 10: επίσημο κι εντυπωσιακό

Θα είναι όμως το νέο κορυφαίο κινητό της ταϊβανέζικης εταιρείας αρκετό για να την διασώσει;

Με μία... απολύτως αχρείαστη διαδικασία - αυτή τη φορά δεν είχαν από διάφορες πηγές διαρρεύσει τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου προϊόντος αλλά ακόμη και το επίσημο εταιρικό video της "αποκάλυψής" του - η HTC παρουσίασε το νέο της κορυφαίο smartphone για το 2016, το HTC 10. Εγκαταλείπει έτσι τόσο την ονοματολογία "M", όσο και το brand "One" που είχε καθιερώσει για τέσσερα χρόνια, υποννοώντας ίσως πως με το 10 ξεκινά ένα "νέο κεφάλαιο" στην μακρόχρονη και ταραχώδη πορεία της στην κατηγορία των κινητών τηλεφώνων. Το πρόβλημα: αν τίποτε άλλο δεν αλλάξει στη στρατηγική της, το νέο όνομα για τη νέα συσκευή θα αποδειχθεί απλώς άλλο ένα "καρφί στο φέρετρο" μιας εταιρείας που ήδη βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Πράγμα που όλοι απευχόμαστε, αλλά κάθε χρόνο φαντάζει όλο και πιθανότερο τελικά.

Στα τυπικά: το HTC 10 στηρίζεται (όπως και άλλα κορυφαία Androidή του 2016) στον επεξεργαστή SnapDragon 820 υποβοηθούμενο από 4 GB μνήμης λειτουργίας, φέρει οθόνη διαγωνίου 5.2 ιντσών και ανάλυσης 2560x1440 pixels και προσφέρει αποθηκευτικό χώρο 32 ή 64 GB επεκτάσιμο μέσω καρτών μνήμης microSD. Όλα γνωστά, όλα αναμενόμενα. Το design του είναι ευδιάκριτα μα όχι ριζικά διαφοροποιημένο από αυτό των παρελθόντων One, διατηρώντας το γενικότερο (πάντοτε καλαίσθητο) στυλ τους αλλά επιδεικνύοντας αλλαγμένες ακμές και πρόσοψη που δεν φέρει πια τα χαρακτηριστικά ηχεία BoomSound. Το κεντρικό πλήκτρο ελέγχου έχει επίσης αλλάξει σχήμα ώστε να φιλοξενεί και αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων, οπότε το HTC 10 (παραμένοντας πολύ όμορφο) εν τέλει... μοιάζει περισσότερο από ποτέ στα Samsung Galaxy S και άλλα κινητά βασισμένα σε Android.

Τα στοιχεία που αξίζουν αναφοράς όσον αφορά στο νέο smartphone των Ταϊβανέζων είναι συγκεκριμένα. Πρώτο: η κύρια κάμερα αξιοποιεί μεν την τεχνολογία UltraPixel αλλά αυτή τη φορά η ανάλυση του αισθητήρα στα 12 Megapixels δεν είναι μικρή και το άνοιγμα διαφράγματος φακού στα f/1.8 είναι αρκετό για τη συγκέντρωση αρκετού φωτός ώστε τα αποτελέσματα να είναι ποιοτικά ακόμη και σε κακό φωτισμό. Eίναι, δε, Δεύτερο: η μπαταρία είναι μεγάλης χωρητικότητας (3000 mAh), αξιοποιεί την δυνατότητα QuickCharge 3.0 για πολύ γρήγορη ενσύρματη φόρτιση και όλες τις λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας που ο κεντρικός επεξεργαστής και το Android προσφέρουν για μεγαλύτερη αυτονομία. Τρίτο: το εν λόγω κινητό δεν υποστηρίζει μόνο την αναπαραγωγή αρχείων ήχου υψηλής πιστότητας (το κάνουν και πολλά άλλα πια αυτό), αλλά ενσωματώνει και ισχυρότερο λιλιπούτειο "ενισχυτή" για τα ακουστικά - η HTC μάλιστα συνοδεύει το 10 με ζεύγος ακουστικών κατασκευής JBL, πιστοποιημένων για αναπαραγωγή ήχου hi-res, που συνδέονται στην θύρα USB-C του.

Πώς ακριβώς "μεταφράζονται" όλα αυτά σε επίπεδο πρακτικό, φυσικά, μόνο μετά από σχετική δοκιμή μπορούμε να διαπιστώσουμε. Αυτά που σίγουρα μπορούμε να πούμε χωρίς να έχουμε καν... αγγίξει το HTC 10 είναι δύο πράγματα. Ένα, χωρίς διαφημιστική προβολή και γενικότερες ενέργειες προώθησης, όσο καλό κι αν είναι το νέο smartphone των Ταϊβανέζων είναι απλώς καταδικασμένο να ακολουθήσει τον ίδιο εμπορικά αποτυχημένο δρόμο που ακολούθησαν τα One M7, M8 και M9 πριν από αυτό. Δύο, αν οι τιμές πώλησης που ακούγονται για το μοντέλο των 32GB, ο,τιδήποτε ανάμεσα στα €719 και τα €799, ισχύουν, τότε το One 10 δεν έχει παρά ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας απέναντι σε παρόμοια εξοπλισμένα smartphones με δυναμικότερη προώθηση ή παρόμοια με σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. Θα υπάρξουν σε αυτά τα δύο ζητήματα διαφοροποιήσεις όσον αφορά στην ελληνική αγορά; Όπως πάντα... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ