H Sony διασώζει την Olympus

Αποκτώντας προνομιακή συνεργασία μαζί της, βεβαίως. Λεπτομέρειες.

Η Olympus κάποτε απολάμβανε ξεχωριστής θέσης στο χώρο της φωτογραφίας, ανήκει όμως δυστυχώς στην κατηγορία εκείνη των εταιρειών που δεν έκαναν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με τον ακριβώς... ιδανικό τρόπο. Πέρα από τα μειωμένα μερίδια αγοράς και τις χαμηλότερες πωλήσεις, την πορεία της Olympus τα τελευταία χρόνια αμαύρωσαν τόσο τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, όσο και οι δίκες κορυφαίων στελεχών της για διαφθορά, εξαπάτηση και... "διπλά βιβλία". Ως εκ τούτου, η αξία της μειώθηκε σημαντικά και η βιωσιμότητά της απειλήθηκε το τελευταίο διάστημα σε βαθμό ανησυχητικό. Εξ ου και οι... ανάσες ανακούφισης όταν άρχισαν να κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για βοήθεια από τη Sony και επένδυση χρημάτων ώστε ν' αποφευχθούν τα χειρότερα.

Οι φήμες αυτές αποδείχθηκαν πριν από μερικές ημέρες αληθινές: η Sony όντως "αιμοδότησε" με 650 εκατομμύρια δολάρια την Olympus και ως αντάλλαγμα ξεκινά μαζί της μία νέα, ευρύτερη συνεργασία σε τομείς σχετικούς με τη φωτογραφία... και όχι μόνο. Συγκεκριμένα το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να καλύψει ανάγκες της Olympus σε κεφάλαια αλλά και για την ίδρυση μιας νέας συνεργατικής με τη Sony δραστηριότητας, η οποία θα έχει ως αντικείμενο τα εξειδικευμένα φωτογραφικά προϊόντα υψηλής ακρίβειας για την αγορά της ιατροφαρμακευτικής έρευνας και περίθαλψης. Στη συνεργασία αυτή η Sony κατέχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η ιαπωνική εταιρεία επίσης αποκτά μία θέση στο συμβούλιο των μετόχων της Olympus συνολικά.

Ο περισσότερο ουσιαστικός λόγος παροχής βοήθειας της Sony προς την Olympus δεν είναι βέβαια, κατά τη γνώμη μας, άλλος από τη συνεργασία που οι δύο εταιρείας είχαν ανακοινώσει και πριν από τη χρηματοδότηση. Αυτή η συνεργασία προβλέπει την παροχή κατόπτρων και φακών της Olympus για χρήση στις ψηφιακές φωτογραφικές της Sony (και δη αυτές της κατηγορίας των SLT), καθώς και την παροχή αισθητήρων της Sony για χρήση σε αντίστοιχα φωτογραφικά μοντέλα της Olympus. Συμφωνία... win-win, λοιπόν, απ' ότι φαίνεται η συγκεκριμένη για όλους. Απομένει να δούμε σε ποιό επίπεδο θα ωφεληθεί και το καταναλωτικό κοινό από τη συνέργεια μεταξύ των Sony και Olympus, ευελπιστούμε με καλύτερες τιμές πώλησης στα νέα μοντέλα και των δύο μέσα από εξοικονόμηση στα κόστη παραγωγής και τις σχετικές οικονομίες κλίμακος. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ