H Samsung, η Apple, τα συμπλέγματα και οι συνέπειες

Κακός σχεδιασμός, βιασύνη κι ελλιπής ποιοτικός έλεγχος τελικά τα αίτια του... Notegate, οι ευθύνες των Κορεατών μεγάλες

Καθώς το σκάνδαλο των... εκρηκτικών Samsung Galaxy Note 7 συνεχίζει να εκτυλίσσεται και να λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις - εστιασμένο μεν συχνά στην αμερικανική αγορά αλλά φυσικά σχετικό με την παγκόσμια - νέα στοιχεία έρχονται στο φως αναφορικά με το πώς ακριβώς ένα κατασκευαστικό πρόβλημα έφτασε στο σημείο να απειλεί ακόμη και την σωματική ακεραιότητα των καταναλωτών (η Samsung έχει ήδη δεχθεί τουλάχιστον τρεις τέτοιες μηνύσεις ήδη). Και ενώ αβλεψίες σχεδιαστικές και αστοχίες κατασκευαστικές έχουν συμβεί και άλλοτε, τις έχουμε δει από κάθε μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας όλα αυτά τα χρόνια, είναι η πρώτη φορά που τόσο μεγάλης έκτασης πρόβλημα μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένο... σύμπλεγμα: το σύμπλεγμα κατωτερότητας που έχει η Samsung απέναντι στην Apple, το οποίο είναι πλέον σαφές πως οδήγησε τον κορεατικό κολοσσό στην πολύ δύσκολη θέση όπου βρίσκεται σήμερα.

Για την συμπλεγματική συμπεριφορά της Samsung έχουμε ξανακάνει λόγο, από τις προσπάθειές της να αντιγράψει την Apple τόσο κυνικά ώστε να το αναφέρει απροκάλυπτα στην ενδοεταιρική της επικοινωνία, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να παρουσιάζει συχνά τα δικά της προϊόντα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, το σύμπλεγμα αυτό οδήγησε σε μία ντροπιαστική κι επικίνδυνη κατάσταση, της οποίας τις συνέπειες δεν υπόκειται μόνο η Samsung, αλλά άμεσα κι αδιαμφισβήτητα το καταναλωτικό κοινό. Πληροφορίες που προέρχονται από έρευνα του Bloomberg - τις οποίες δεν έχουμε λόγο να μην θεωρήσουμε αληθείς καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς τα... εκρηκτικά Note 7 - θέλουν την Samsung να έχει μπει σε αυτές τις περιπέτειες όχι λόγω κάποιας τυχαίας κατασκευαστικής αστοχίας, αλλά λόγω ανεύθυνου σχεδιασμού της συσκευής εξ αρχής κι ανεπαρκούς ποιοτικού ελέγχου της στη συνέχεια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, επειδή εδώ και μήνες ο ειδικός Τύπος είχε μέσα από διάφορες διαρροές την πληροφόρηση πως το φετινό iPhone δεν θα ήταν ακριβώς συνταρακτικό - πιο πολλά γι' αυτό σε λίγο - η Samsung θεώρησε πως αυτή είναι η ευκαιρία της να παρουσιάσει ένα κορυφαίο smartphone καλύτερο από το κορυφαίο της Apple της ίδιας χρονιάς. Αναφερόμαστε φυσικά στο Galaxy Note 7 και το iPhone 7 Plus, καθώς το Galaxy S7 είχε ήδη κυκλοφορήσει από την άνοιξη. Τα στελέχη της Samsung έδωσαν εντολή να επιταχυνθεί ο ρυθμός σχεδιασμού και τα σχέδια παραγωγής του Note 7, έτσι ώστε όχι μόνο να παρουσιαστεί καλύτερο από το iPhone 7 Plus στα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και να διατεθεί στην αγορά πριν από αυτό. Υιοθέτησαν στο Note 7 τον καλαίσθητο σχεδιασμό του Galaxy S7, το εξόπλισαν με το σύστημα ανάγνωσης ίριδας, με 4GB μνήμης, με πολύ καλή οθόνη, καθώς και με σημαντικά μεγαλύτερη μπαταρία χωρητικότητας 3500 mAh αντί για 3000 mAh - η οποία θα χάριζε, θεωρητικά, στην συσκευή θεαματική αυτονομία. Και έσπευσαν να προχωρήσουν στην παραγωγή του μέσα στο καλοκαίρι.

Μετά από τα πρώτα κρούσματα Galaxy Note 7 που υπερθερμαίνονταν κατά την φόρτιση, με συνέπεια πολλές φορές την έκρηξη της μπαταρίας τους, η Samsung απέδωσε το πρόβλημα στις ίδιες τις μπαταρίες - μετά από πίεση όμως από τον ειδικό Τύπο για διευκρινίσεις "παραδέχθηκε" πως το πιθανότερο είναι οι ελαττωματικές μπαταρίες να προέρχονται από την ίδια την θυγατρική της που τις κατασκευάζει, την Samsung SDI. Σύμφωνα, ωστόσο, όχι μόνο με τον πρόεδρο της αμερικανικής Επιτροπής για την Ασφάλεια του Καταναλωτή, αλλά και στελέχη της Samsung SDI (που αρνήθηκαν να επωμιστούν την ευθύνη...), το πρόβλημα με τις μπαταρίες του Note 7 δεν είναι ηλεκτρολογικό. Είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος απ' ότι θα έπρεπε για το περίβλημα της συσκευής, εξ ου και η υπερθέρμανσή τους. Η λανθασμένη επιλογή, με άλλα λόγια, που οδήγησε στις... εκρηκτικές μπαταρίες του Note 7 δεν είναι κατασκευαστική. Είναι κακού - ανεύθυνα απρόσεκτου ή υπερφιλόδοξου - σχεδιασμού: η Samsung προσπάθησε να χωρέσει μπαταρίες χωρητικότητας 3500 mAh σε περίβλημα πανελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό του Note 5, που εσώκλειε μπαταρία 3000 mAh. Τόσο απλά.

Το κωμικό σε όλα αυτά είναι πως η Apple (η οποία βέβαια έχει να επιδείξει ουκ ολίγα κατασκευαστικά προβλήματα τύπου... -gate και στην δική της πορεία) φαίνεται να κέρδισε τον επικοινωνιακό "πόλεμο" για το κορυφαίο smartphone του 2016 με... τη βοήθεια της Samsung και τον δικό της χειρισμό μέσων ενημέρωσης που την στηρίζουν τυφλά (γιατί ναι, αυτό κάνει - καθοδήγηση και χειρισμό). Κρατώντας τεχνηέντως χαμηλά τις προσδοκίες του κοινού με ενορχηστρωμένες διαρροές επί μήνες, και παρουσιάζοντας στην συνέχεια ένα έξοχο κινητό που μόνο στην εμφάνιση δεν διαφέρει με τον προκάτοχό του, μα στα άλλα είναι εξαιρετικό, "έκανε ματ". Αποτέλεσμα: το iPhone 7 Plus έχει ήδη εξαντληθεί παγκοσμίως, οι προπαραγγελίες του ξεπερνούν τον ρυθμό παραγωγής κι η ζήτηση γι' αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ότι είχαν προβλέψει οι "αναλυτές" (που ξαναματαέπεσαν έξω μην λαμβάνοντας στα υπ' όψιν τα εκατομμύρια κατόχων iPhone 6 με ενδιαφέρον ν' αναβαθμιστούν). Με άλλα λόγια: μεγάλη εμπορική επιτυχία για το κινητό που υποτίθεται πως θα ήταν "τίποτε το σπουδαίο", ακριβώς τις εβδομάδες που το Galaxy Note 7 αναγκάζεται ν' αποσυρθεί κακήν κακώς από την αγορά.

Στον αντίποδα, η Samsung έχει απομείνει με ένα επικοινωνιακό φιάσκο στα χέρια της το οποίο είναι βέβαιο πως εμπορικά θα τής κοστίσει σε βάθος χρόνου, με 2.500.000 εν δυνάμει προβληματικά Note 7 παγκοσμίως που θα πρέπει να αντικατασταθούν (δεν είναι όλα μα η διαδικασία θα είναι το ίδιο χρονοβόρα και κοστοβόρα) και ζημία περίπου 1.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ήθελε να επιτύχει η Samsung εις βάρος της Apple, με άλλα λόγια: βαριά ήττα σε επίπεδο PR και επίπεδο πωλήσεων ταυτόχρονα. Το τί κάνει ή δεν κάνει η Apple, ωστόσο, δεν θα έπρεπε εξ αρχής ν' απασχολεί σε αυτόν τον βαθμό τον κορεατικό κολοσσό - και εκεί βρίσκονται οι ενστάσεις μας για την εμμονική συμπεριφορά του δεύτερου. Δεν μάς ενδιαφέρουν τα συμπλέγματα της Samsung. Δικά της είναι, ας τα διαχειριστεί όπως θέλει. Δεν μπορεί, ωστόσο, να το κάνει με τρόπο που όχι απλώς αδικεί κατάφωρα, αλλά βλάπτει το καταναλωτικό κοινό: το Samsung Galaxy Note 7 είναι ένα προϊόν που σχεδιάστηκε ανεύθυνα και κυκλοφόρησε βεβιασμένα. Σίγουρα δίχως αρκετά προσεκτικό ποιοτικό έλεγχο. Πολύ θα θέλαμε να πιστέψουμε πως αυτή είναι "θεωρία συνομωσίας" και όχι η πραγματικότητα, μα όλα "ταιριάζουν": η προϊστορία της Samsung, το είδος του προβλήματος, το timing, όλα. Ελπίζουμε πως μέσα από αυτήν την κάκιστη συγκυρία ο κορεάτης κατασκευαστής θα διδαχθεί κάτι και θα αποφύγει αντίστοιχες καταστάσεις στο μέλλον. Και πως η ντροπιαστική αυτή ήττα από την Apple δεν θα οξύνει την ήδη πολύ μεγάλη εμμονή που τρέφει γι' αυτήν. Αν αυτό είναι, εν τέλει, εφικτό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ