H Apple, η Nokia και οι... SIM

Αντίπαλες και στις προτάσεις τους για το επόμενο πρότυπο, τις nanoSIM

Ο Steve Jobs μπορεί να μην βρίσκεται πια ανάμεσά μας, όμως η συλλογιστική των επιλογών του - οι οποίες, είτε μάς αρέσουν είτε όχι, απέδωσαν - συνεχίζει να διέπει τα σχέδια της Apple: έλεγχος από τη μία άκρη ενός προϊόντος, από κάθε λεπτομέρεια του hardware μέχρι κάθε λεπτομέρεια του software και κάθε παράμετρο λειτουργίας των υπηρεσιών που μεσολαβούν. Σε τί δεν είχε, σε μεγάλο βαθμό, έλεγχο η Apple μέχρι σήμερα; Στην κάρτα SIM που αξιοποιούν τα κινητά και τα tablet της: αυτή έπρεπε αναγκαστικά να ακολουθεί τα πρότυπα που η αγορά των τηλεπικοινωνιών θεσπίζει, όχι η Apple. Ε, αυτό η αμερικανική εταιρεία θέλει να το αλλάξει και, φυσικά, ένα ήδη καθιερωμένο όνομα στον ίδιο χώρο, αυτό της Nokia, έχει τις αντιρρήσεις του!

Συγκεκριμένα: η Apple έχει καταθέσει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Προτύπων (ETSI) για τη μορφή που θα ήθελε να έχουν οι μελλοντικές κάρτες SIM από το 2014 και μετά. Το Ινστιτούτο βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης προτάσεων για την επόμενη γενιά τέτοιων καρτών, με το όνομα nanoSIM - αυτές που χρησιμοποιούνται στα σημερινά iPhone 4/4S, iPad και τα κινητά με Windows Phone 7/7.5 ονομάζονται microSIM - και αναμένεται πως θα ανακοινώσει την επιλογή του μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η πρόταση της αμερικανικής εταιρείας για τη nanoSIM έχει διαστάσεις μόλις 12.3 x 8.8 χιλιοστά, με άλλα λόγια... μισής σε μέγεθος από τη σημερινή (ήδη λιλιπούτεια) microSIM.

Παρά το γεγονός ότι η Apple δεσμεύεται απέναντι στο ETSI να μην ζητήσει χρηματικά ποσά συσχετισμένα με πνευματικά δικαιώματα, σε περίπτωση που η πρότασή της επιλεγεί, η Nokia έχει τη δική της άποψη για τη μορφή της microSIM ν' αντιπροτείνει. Αυτή είναι ακόμη μικρότερη σε μέγεθος (μόλις 10 x 8 χιλιοστά!) και από τους ειδήμονες σε θέματα κινητής τηλεφωνίας θεωρείται καλύτερη από την πρόταση της Apple - καθώς και τολμηρότερη, αφού επιβάλλει σημαντικές αλλαγές στη σημερινή χρήση των SIM και δεν εξασφαλίζει ακριβώς... ομαλή μετάβαση στην αυριανή τους. Φήμες, δε, θέλουν τη RIM - κατασκευάστρια εταιρεία των πάλαι ποτέ δημοφιλών Blackberry - να έχει υποβάλλει κι αυτή τη δική της πρόταση, αλλά τελικά να συντάσσεται με αυτήν της Nokia, ώστε να δημιουργηθεί "μέτωπο" απέναντι στην πρόταση της Apple. Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξέρουμε πού κατέληξε το ETSI και ποιά μορφή θα έχει η SIM που θα χρησιμοποιούμε σε φορητές συσκευές στο μέλλον. Εν αναμονή, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ