Google: νέα γενιά κινητών και tablet

Με καινούργια έκδοση Android, διαθέσιμα σύντομα

O τυφώνας Sandy - που την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές είχε ήδη αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη - κατέστησε ανέφικτη την διεξαγωγή της συνέντευξης Τύπου που η Google είχε προγραμματίσει εδώ και μέρες με θέμα τα επόμενα βήματά της στην αγορά των smartphones και των tablets. H αμερικανική εταιρεία πραγματοποίησε λοιπόν μία αντίστοιχου περιεχομένου στην California, όπου έγιναν οι σχετικές ανακοινώσεις κι επιδείξεις προϊόντων. Με τρόπο λιγότερο... glamorous ίσως από τον προγραμματισμένο, αλλά όχι λιγότερη σημασία για την αγορά των σύγχρονων φορητών συσκευών που στηρίζονται στο Android.

Η Google έδωσε αυτή τη φορά, ίσως και εν όψει του iPad Mini και του ανανεωμένου iPad 3/4, περισσότερη έμφαση στην κατηγορία των tablet. Α ανακοίνωσε όχι μόνο το "εμπλουτισμένο" μοντέλο του αξιοπρόσεκτα επιτυχημένου Nexus 7 (που με κόστος τα $199 είναι θελκτικότατο), δηλαδή μία έκδοση με κύκλωμα διασύνδεσης δικτύων 3G και αποθηκευτικό χώρο 32 Gb, αλλά και ένα ολοκαίνουργιο μοντέλο που θα χρησιμεύσει ως αντιπρόταση στο κορυφαίο μοντέλο iPad. Το Nexus 10, όπως ονομάζεται, είναι κατασκευασμένο από τη Samsung και προβάλλει ως βασικά του πλεονεκτήματα τόσο την ποιοτικότατη οθόνη του (υψηλότερης ανάλυσης από του iPad 4) όσο και την άφθονη μνήμη λειτουργίας (2 GB) και τον πανίσχυρο επεξεργαστή και υποσύστημα γραφικών του. Οι Google και Samsung κατόρθωσαν να προσφέρουν αυτό το tablet σε τιμές πώλησης που ξεκινούν από τα $399, αισθητά χαμηλότερες δηλαδή από του iPad 3/4.

Tιμώντας την... παράδοση, ωστόσο, η Google αποκάλυψε και το επόμενο smartphone που έχει να προβάλλει ως παράδειγμα για τα υπόλοιπα Androidή μοντέλα της αγοράς το επόμενο εξάμηνο. Tο Nexus 4 κατασκευάζεται αυτή τη φορά από την LG και κατορθώνει κάτι πάρα πολύ σημαντικό: να προσφέρει άφθονη επεξεργαστική δύναμη και μνήμη, εξαιρετικά ποιοτική οθόνη, ακόμη και... ασύρματη φόρτιση (!), σε τιμές πώλησης που ξεκινούν από τα $299. Με άλλα λόγια, κόστος που μέχρι σήμερα συνδέαμε με μέσης και όχι ανώτερης ή ανώτατης κατηγορίας smartphones. To μόνο που δείχνει να λείπει από το Nexus 4 είναι η δυνατότητα αξιοποίησης δικτύων τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G/LTE), έλλειψη ωστόσο όχι ακριβώς... τραγική, ακόμη και για την αμερικανική αγορά.

Τόσο το νέο Nexus 7, όσο φυσικά και τα Nexus 10 και Nexus 4, θα στηρίζονται στην έκδοση 4.2 του Android - από μερικές απόψεις γι' αυτό κατασκευάστηκαν, άλλωστε. H καινούργια αναβάθμιση φέρνει και πάλι ενδιααφέροντα στοιχεία στο προσκήνιο. Ένα είναι η δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας smartphones ή tablets με τηλεοράσεις και ηχοσυστήματα μέσω του πρωτοκόλλου Miracast, για την αποστολή εκεί μουσικής, φωτογραφιών και video (ουσιαστικά η "απάντηση" στο Airplay της Apple). Ένα άλλο είναι το Gesture Typing, μία λειτουργία που επιταχύνει σημαντικά την εισαγωγή κειμένου με τα εικονικά, "επί της οθόνης" πληκτρολόγια. Ένα τρίτο είναι η δυνατότητα δημιουργίας "προφίλ χρήσης" σε talbets, ώστε π.χ. το κάθε μέλος μιας οικογένειας να έχει τις δικές του ρυθμίσεις κι εφαρμογές επιλέξιμες. Πολλές βελτιώσεις έχουν γίνει στην εμφάνιση των ειδοποιήσεων (notifications), την εμφάνιση πληροφοριών στην οθόνη αδράνειας (lockscreen), καθώς και στον γνωστό μηχανισμό του Google Now. Πόσο επιτυχημένα έχουν υλοποιηθεί όλα αυτά θα πρέπει να περιμένουμε ως τα μέσα Νοεμβρίου, όταν δηλαδή θα κυκλοφορήσουν τα νέα Nexus, για να αποκτήσουμε εικόνα. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ