Google I/O, τα υπόλοιπα

Έξυπνα ρολόγια, Android στο αυτοκίνητο, συνεργασία PC με smartphones... και όχι μόνο

Στην ίδια εκδήλωση όπου η Google ανακοίνωσε τα σχέδιά της αναφοριά με την επόμενη έκδοση του Android και την δεύτερη προσπάθειά της για ένα λειτουργικό σύστημα "του σαλονιού", το Android TV, ανακοινώθηκε και μία σειρά από άλλες πρωτοβουλίες και κινήσεις της αμερικανικής εταιρείας. Άλλες είναι συμπληρωματικές των ήδη γνωστών της σχεδίων, άλλες εξελικτικές ήδη υπαρχόντων προϊόντων, άλλες εντελώς νέες. Είναι ουκ ολίγες, κάποιες ωστόσο αξίζουν αναφοράς επειδή όχι μόνο σχετίζονται με καταναλωτικές προτάσεις, αλλά δίνουν μία ευρύτερη εικόνα για το... "πού το πάει η Google" με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσπαθεί να "φέρει πιο κοντά" μέσα στο 2014/2015.

Μία πρωτοβουλία της Google που είχε διαρρεύσει πρόσφατα αλλά πλέον επισημοποιείται είναι αυτή της μετάβασης του Android στα αυτοκίνητα. Το Android Auto είναι η απάντηση, ευθέως αλλά κάπως διαφορετικά, στο CarPlay της Apple, αξιοποιώντας το smartphone του χρήστη ώστε να εμφανίσει σε ειδικά διαμορφωμένη οθόνη (η τυπική της θέση πάνω από την πρόσοψη του ηχοσυστήματος) πληροφορίες όλων των ειδών. Το Android Auto μπορεί να κάνει κάτι που το CarPlay δεν κάνει για την ώρα, να προβάλλει ο,τιδήποτε προβάλλεται στην οθόνη του smartphone, στη δική του, ενώ στηριζόμενο στο Android L θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει και εφαρμογές από το Google Play. Yποστήριξη στο Android Auto έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής οι Honda, Volvo και Mercedes-Benz, με πιο πολλούς κατασκευαστές να αποκαλύπτονται αργότερα στη χρονιά, πιο κοντά στη διάθεσή του.

Αξιόλογη - και επίσης στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά που επέδειξε πρόσφατα η Apple αποκαλύπτοντας την νέα έκδοση του OS-X - είναι και η προσπάθεια της Google να "χτίσει γέφυρες" ανάμεσα στο ChromeOS, το λειτουργικό της για PC, και το Android. Στα laptop της εταιρείας με το πρώτο, για παράδειγμα, τα Chromebooks, μπορεί να έχει κανείς επί της οθόνης ειδοποιήσεις από το κινητό του και άλλα σχετικά μηνύματα. Αργότερα μέσα στη χρονιά, δε, στον Chrome του ChromeOS θα είναι εφικτό να εκτελεί κανείς εφαρμογές Android (!) σε δικό τους tab. Το πρακτικό νόημα του συγκεκριμένου δεν μπορούμε εύκολα να το φανταστούμε - αντιθέτως, πολύ μεγαλύτερο νόημα διακρίνουμε στην ενίσχυση του ιδιότυπου Chromecast, του "λειτουργικού σε ένα στικάκι" της Google, το οποίο η εταιρεία εμπλουτίζει με πιο πολλά apps αλλά και την ικανότητα να προβάλλει στην οθόνη της τηλεόρασης ο,τιδήποτε υπάρχει στην οθόνη smartphones και tablets με Android μέσα στον ίδιο χώρο, χωρίς οι συσκευές αυτές να υπάγονται στο ίδιο ασύρματο δίκτυο.

Όπως αναμενόταν, στην εκδήλωση Google I/O έκαναν την εμφάνισή τους επίσημα και τα πρώτα "έξυπνα ρολόγια" (smartwatches) βασισμένα στην ειδική έκδοση του Android γι' αυτά, το Android Ware. Αν και καλύτερα από τα δείγματα που έχουμε δει ως τώρα, συνεχίζουμε να δηλώνουμε δύσπιστοι για την πρακτική τους αξία. Τουλάχιστον έχουν γίνει σαφή "βήματα μπροστά" όσον αφορά στις δυνατότητες και το σχεδιασμό τους: τα Gear Live, G Watch και Moto 360 που επιδείχθηκαν, των Samsung, LG και Motorola αντίστοιχα, και περισσότερο εύχρηστα φαίνονται, και περισσότερο καλαίσθητα. Ειδικά το τελευταίο, με το στρογγυλό του σχήμα και την οθόνη του χωρίς πλαίσιο, "κέρδισε τις εντυπώσεις" των παρευρισκομένων στην I/O και του ειδικού Τύπου με τρόπο εντυπωσιακό.

Για τον κόσμο, τέλος, που αξιοποιεί τον Δικτυακό χώρο αποθήκευσης της Google, το Google Drive, επαγγελματικά, αξιοσημείωτη είναι πλέον η απόλυτη συμβατότητα των εφαρμογών γραφείου της εταιρείας με τις μορφές αρχείων του Microsoft Office (χωρίς την ανάγκη μετατροπών δηλαδή). Θεαματικές μειώσεις έκανε η Google γενικότερα στην τιμολόγηση Δικτυακού αποθηκευτικού χώρου για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις - ενώ με συγκεκριμένες νέες δυνατότητες του Android L οι Αμερικανοί καθιστούν πλέον εφικτή τη χρήση του ίδιου smartphone ή tablet επαγγελματικά και προσωπικά ταυτόχρονα, διαχωρίζοντας τις εφαρμογές και τα δεδομένα των δύο χρήσεων σε ξεχωριστό χώρο. Με αυτόν τον τρόπο η Google θεωρεί πως θα ενθαρρύνει την αγορά τέτοιων συσκευών από εταιρείες για τους υπαλλήλους τους, χωρίς να τίθεται πλέον θέμα ασφάλειας ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων. Καθόλου άσχημα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ