Google: 850.000 διαφορετικές

Συσκευές με Android που ενεργοποιούνται καθημερινά. Αρκούν;

Το γεγονός ότι η Apple ενδιαφέρεται περισσότερο για την κερδοφορία παρά για τα μερίδια αγοράς, δεν την έχει ακριβώς... εμποδίσει ομολογουμένως να σημειώσει εξαιρετικές πωλήσεις με τα iPhone 4/4S, αλλά και να επικρατήσει σχεδόν ολοκληρωτικά με τα iPad. Η Google, κατά συνέπεια, όσον αφορά στη χρήση του Android έναντι του iOS έχει ηττηθεί κατά κράτος στα tablet και δεν έχει ακόμη "περάσει μπροστά" στα smartphones, παρά το γεγονός ότι και στις δύο αυτές κατηγορίες συνεργάζεται με πολλούς διαφορετικούς κατασκευαστές. Σημειώνει πρόοδο, όμως, και μάλιστα αισθητή: στο πλαίσιο του πρόσφατου Mobile World Congress της Βαρκελώνης ο διευθυντής του τμήματος Android της Google, o Andy Rubin, υπογράμμισε πως όχι λιγότερες από 850.000 συσκευές βασισμένες στο συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα, ενεργοποιούνται κάθε μέρα που περνά!

Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός, αν συνυπολογίσει κανείς μερικά στοιχεία ακόμη: σε αυτές τις 850.000 συσκευές δεν περιλαμβάνονται εκείνες που λειτουργούν χωρίς να τις ενεργοποιήσει κανείς με account της Google (όπως το άκρως επιτυχημένο Kindle Fire της Amazon για παράδειγμα), ούτε και οι συσκευές που μεταπωλούνται μεταχειρισμένες σε διαφορετικό χρήστη από αυτόν που αρχικά τις ενεργοποίησε με το account του. Αυτός ο καθημερινός ρυθμός ενεργοποίησης, δε, έχει αυξηθεί σημαντικά από την τελευταία φορά που η Google είχε δημοσιοποιήσει τον αντίστοιχο, στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού: τότε "μόλις" 500.000 συσκευές ενεργοποιούνταν καθημερινά. Αν η τάση αυτή διατηρηθεί, είναι εφικτό ο ρυθμός ενεργοποίησης των συσκευών με Android να αγγίξει το ένα εκατομμύριο καθημερινά (!) πριν από το φθινόπωρο. Όχι εύκολο, αλλά εφικτό.

Σύμφωνα με τον Andy Rubin υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο περισσότερα από 300 εκατομμύρια ενεργοποιημένες συσκευές με Android - ενδεικτικό, πάντως, και το γεγονός ότι μόλις τα 12 (!) εξ αυτών είναι tablet. Με την έκδοση 4.0 του λειτουργικού της να βρίσκει το δρόμο του σε πολλά νέα προϊόντα φέτος, η Google ευελπιστεί πως θα μειώσει σημαντικά τη διαφορά που χωρίζεται τα σχετικά tablet από τα iPad, χωρίς παράλληλα να χάσει το μερίδιο αγοράς του 50% σχεδόν που έχει "χτίσει" στην κατηγορία των smartphones. Κάτι τέτοιο μπορεί να μην αποδειχθεί ιδιαίτερα εύκολο, ωστόσο, όχι μόνο επειδή τα iPad 3 και iPhone 5 αναμένεται να είναι εντυπωσιακά και να φέρουν νέα έκδοση του iOS, αλλά και επειδή τα smartphones με Windows Phone 7.5/8 και τα tablet με Windows 8 θα διεκδικήσουν επίσης μερίδιο αγοράς από το Σεπτέμβρη και μετά. Όπως πάντα... ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ