Google-Samsung: δεκαετής συμφωνία

Με αντικείμενο τα πνευματικά δικαιώματα ευρεσιτεχνιών, σημαντική για το μέλλον

Δεν είναι... κακό να μάς υπενθυμίζεται από καιρό σε καιρό ότι οι πολυεθνικές εταιρείες κάνουν επιλογές πρώτα απ' όλα με βάση το μελλοντικό τους μακροπρόθεσμο συμφέρον και στη συνέχεια με γνώμονα το βραχυπρόθεσμο - και αυτό ακριβώς έκαναν πριν από λίγες ημέρες οι Google και Samsung, οι οποίες προχώρησαν σε συμφωνία από κοινού παραχώρησης χρήσης ευρεσιτεχνιών που και οι δύο κατέχουν στον τομέα κυρίως της κινητής τηλεφωνίας (αλλά όχι μόνο). Η συμφωνία αυτή ισχύει όχι μόνο για τις παρούσες ευρεσιτεχνίες των δύο εταιρειών, αλλά για όλες τις επόμενες σχετικές σε χρονικό ορίζοντα 10 ετών (!), αντικαθρεπτίζοντας έτσι μία συνεργασία που και οι δύο εννοούν να διατηρήσουν για πάρα πολύ καιρό, ανεξαρτήτως των συνθηκών της αγοράς.

Από μία πλευρά, η συμφωνία δεν φαντάζει ως παράξενη: η Samsung είναι η εταιρεία με τον μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων συσκευών βασισμένων στο Android, το λειτουργικό της Google. Είναι προς το ολοφάνερο συμφέρον και των δύο να "τα έχουν καλά", αφού η πρώτη χρειάζεται το Android και η δεύτερη χρειάζεται εμπορικές συσκευές "σύμβολα" που να το αξιοποιούν (κι ας έχει αγοράσει τη Motorola). Από την άλλη, κινήσεις της Samsung των τελευταίων 2 ετών "προδίδουν" πως οι Κορεάτες θα ήθελαν κάποια στιγμή να ανεξαρτητοποιηθούν από το Android και να δοκιμάσουν την τύχη τους με δικό τους λειτουργικό σύστημα, για μία σειρά από λόγους. Η προαναφερθείσα συμφωνία, θεωρητικά, δεν αποκλείει κάτι τέτοιο - αντιθέτως, σχεδόν εξασφαλίζει πως ακόμη και... τεράστια επιτυχία να σημείωνε το Tizen ή όποιο άλλο λειτουργικό προωθήσει η Samsung (αν και έχουμε εκφράσει δικαιολογημένες αμφιβολίες για κάτι τέτοιο), smartphones και tablets με Android από την κορεάτικη εταιρεία δεν θα σταματήσουμε να βλέπουμε.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι πως ο απώτερος σκοπός της συμφωνίας μεταξύ των Google και Samsung ήταν η δημιουργία - προληπτικά - ενός κοινού "μετώπου" απέναντι στην Apple. Είναι γνωστές οι δικαστικές διαμάχες στις οποίες έχει εμπλακεί ο κολοσσός του Cupertino όχι μόνο με τις Google και Samsung, αλλά και άλλες εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Με τις πατέντες των δύο αυτών εταιρειών "αλληλοκαλυπτόμενες" πια (και τη Google να διαθέτει και τις αμέτρητες της Motorola μετά από τη σχετική εξαγορά), θα αποδειχθεί κατά πολύ δυσκολότερο στην Apple ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να σημειώσει νομικές νίκες για σχετικές ευρεσιτεχνίες. Πόσο μάλλον με δεδομένο το γεγονός ότι, βάσει των επίσημων ανακοινώσεων και των δύο εταιρειών, η συμφωνία τους δεν περιορίζεται μόνο στις φορητές συσκευές. Κάτι μας λέει ότι σχετικές συμφωνίες με τη Google βρίσκονται... καθ' οδόν και με άλλους κατασκευαστές: σε τελική ανάλυση, αν είναι το "στρατόπεδο του Android" να αντιμετωπίσει συστηματικές προσπάθειες νομικών συγκρούσεων, λογικότερο είναι να τις αντιμετωπίσει ενωμένο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ