Galaxy Note 7: οριστικό τέλος και επίσημα

Η Samsung κάνει την σωστή επιλογή, στο Galaxy S8 η αποστολή της εξιλέωσης

Βάζοντας μία "τελεία και παύλα" σε ένα από τα πλέον... ντροπιαστικά αλλά και παράξενα σήριαλ στην αγορά της τεχνολογίας φέτος, η Samsung ανακοίνωσε επισήμως την παύση κατασκευής και πώλησης του Galaxy Note 7, του κορυφαίου της για φέτος smartphone που λόγω κατασκευαστικών προβλημάτων παρουσίασε σε πολλαπλές περιπτώσεις φαινόμενα υπερθέρμανσης ή/και έκρηξης. Καλεί, δε, όλους τους καταναλωτές που έχουν αγοράσει το Note 7, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, είτε αυτό ανήκει στην αρχική "παρτίδα" που έγινε διαθέσιμη στην αγορά είτε στην "διορθωτική", να το απενεργοποιήσει αμέσως και να το επιστρέψει απ' όπου το αγόρασε για ανταλλαγή με κάποιο άλλο μοντέλο smartphone.

Οι πρώτες αναφορές είχαν κάνει την εμφάνισή τους στα τέλη Αυγούστου, η πρώτη παραδοχή εκ μέρους της Samsung και κινήσεις για την απόσυρση των προβληματικών συσκευών έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι πρώτες αντικαταστάσεις με θεωρητικά διορθωμένα Note 7 έγιναν στα μέσα και τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ οι πρώτες αναφορές για τα ίδια προβλήματα και στην δεύτερη "παρτίδα" ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα. Με τις επιλογές της να περιορίζονται σε δεύτερη αντικατάσταση ή σε οριστική παύση, η Samsung επέλεξε την δεύτερη - την οποία επικροτούμε ως "καθαρή" και οριστική λύση στο όλο θέμα.

Το παρασκήνιο πίσω από τα αίτια των 3.2 εκατομμυρίων επικίνδυνα προβληματικών Galaxy Note 7 συνεχίζει να είναι εν πολλοίς άγνωστο, τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο - όμως η γενική εντύπωση που έχει δημιουργηθεί από πολλαπλές πηγές σκιαγραφεί μία προσπάθεια της Samsung να διαθέσει στο κοινό το κορυφαίο της αυτό για φέτος μοντέλο πριν το iPhone 7 Plus βρει τον δρόμο του στα καταστήματα. Είτε αυτή η χρονική πίεση έπαιξε ρόλο στον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος είτε όχι, το βέβαιο είναι πως το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας βρίσκει την Samsung σε ασύγκριτα χειρότερη θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν αν κυκλοφορούσε το Note 7 αργότερα αλλά απαλλαγμένο από προβλήματα. Υπολογίζεται πως το όλο θέμα έχει ήδη κοστίσει σχεδόν 1.8 δις δολάρια σε οικονομικό επίπεδο, οι χαμένες πωλήσεις της συσκευής υπολογίζονται σε περίπου 20 εκατομμύρια (έσοδα σχεδόν 17 δις δολαρίων) ενώ απομένει φυσικά να διαπιστωθούν οι μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει η συνεχής κακή δημοσιότητα 6 εβδομάδων στην δημόσια εικόνα του κορεατικού κολοσσού συνολικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε κάθε περίπτωση, τους επόμενους μήνες θα έχει να διαπιστώσουμε τόσο πώς θα διαχειριστεί η Samsung αυτό το πρόβλημα δημόσιας εικόνας που έχει δημιουργηθεί, όσο και πώς θα επιλέξει να κινηθεί εμπορικά για να επανακτήσει το χαμένο έδαφος των πωλήσεων και μεριδίων αγοράς. Έντονη φημολογία θέλει τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών βασισμένων σε Android να επιταχύνει τις διαδικασίες ανάπτυξης και παραγωγής για την κυκλοφορία του Galaxy S8 νωρίτερα. Αυτό, θεωρητικά, θα παρουσιαζόταν λίγες ημέρες πριν ή στο πλαίσιο της έκθεσης Mobile World Congress της Βαρκελώνης στο τέλος Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου, ώστε να κυκλοφορήσει στα τέλη του ίδιου μήνα - τώρα ανεπιβεβαίωτες πηγές θέλουν το S8 να διατίθεται στα μέσα ή τέλη Φεβρουαρίου στην αγορά.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν και κατά πόσο η σχετική φημολογία είναι βάσιμη, είμαστε όμως κατά... 120% βέβαιοι πως η Samsung δεν θα ήθελε να βιαστεί αυτή τη φορά: το S8 είναι η προφανής ευκαιρία που έχει για να εξιλεωθεί, τρόπον τινά, απέναντι στο κοινό της και τα μέσα ενημέρωσης, παρουσιάζοντας μία κορυφαία σε όλα συσκευή που δεν θα αφήσει περιθώριο για κριτική. Θα είναι το επόμενο Galaxy αυτή η συσκευή; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ