Φωτογραφικές... Quad HD σε κινητά!

Υπερ-εξελιγμένοι αισθητήρες για φωτογραφία και video με φορητές συσκευές

Το γεγονός ότι η ποιότητα των ψηφιακών φωτογραφιών που μπορεί να συλλάβει ένα κινητό τηλέφωνο σήμερα - κατά 95% της κατηγορίας των smartphones βέβαια - έχει αυξηθεί κατακόρυφα, είναι σαφώς θετικό. Το φανερώνει και η ισχυρότατη πια τάση του κοινού να χρησιμοποιεί το κινητό του, και όχι ψηφιακές φωτογραφικές, για να συλλαμβάνει και να δημοσιεύει στα κοινωνικά δίκτυα πάρα πολλές από τις στιγμές του. Λογικό, λοιπόν, να συνεχιστεί η εξέλιξη των φωτογραφικών κινητών ή και πρακτικά όλων των smartphones. Αλλά... σε επίπεδο που να ξεπερνά και τις σημερινές ημιεπαγγελματικές φωτογραφικές και βιντεοκάμερες; Έτσι φαίνεται!

Υπεύθυνη για την εξέλιξη αυτή είναι η Omnivision, η οποία σχεδιάζει φωτογραφικούς αισθητήρες υψηλής ποιότητας - πρόσφατο παράδειγμα δικό της είναι το φωτογραφικό υποσύστημα του iPhone 4, το οποίο ενσωματώνει και το iPad 3. Η Omnivision ανακοίνωσε δύο νέους αισθητήρες, ανάλυσης 16 Megapixel, οι οποίοι... ανεβάζουν τον πήχυ σε σημείο δυσθεώρητο για τα σημερινά δεδομένα - και την αντίληψη του τί θεωρούμε "πρακτικό" σήμερα, όμως. Οι συσκευές που θα ενσωματώσουν καθέναν από αυτούς τους αισθητήρες όχι μόνο θα είναι σε θέση να συλλάβει φωτογραφίες σε ανάλυση 4608x3456 pixel, αλλά να καταγράφει και video στην ίδια ανάλυση με ρυθμό 30 καρέ/δευτερόλεπτο ή στην ανάλυση 3840x2160 pixel, με ρυθμό 60 καρέ/δευτερόλεπτο (!). Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα δεν υπάρχουν καν ακόμη στο εμπόριο... τηλεοράσεις και προβολείς ανάλυσης 3840x2160 pixel, για να δει κανείς τα video που καταγράφει με τους αισθητήρες της Omnivision!

To πρακτικό πρόβλημα σε όλα αυτά, βέβαια, εντοπίζεται στο γεγονός ότι για να έχει νόημα η σύλληψη φωτογραφιών και video σε τόσο υψηλές αναλύσεις, και το αποτέλεσμα να είναι ποιοτικό, δεν φτάνει μόνο η παρουσία τόσο ικανού αισθητήρα: αυτός χρειάζεται να συνδυαστεί με ανάλογα ικανό φακό - κι αυτός δεν μπορεί να είναι από τους μικρούς και υπέρλεπτους που δεν προσθέτουν πολλά χιλιοστά στο πάχος των φορητών συσκευών. Συν τοις άλλοις, ικανότατο θα πρέπει να είναι και το σύστημα ψηφιακού ελέγχου κι επεξεργασίας όλων αυτών των οπτικών δεδομένων, έτσι ώστε η εκάστοτε συσκευή να προσφέρει σε πραγματικό χρόνο λειτουργίες στις οποίες έχουμε... καλοσυνηθίσει πια, όπως η αυτόματη εστίαση ή ο εντοπισμός προσώπων. Θα βρουν οι κατασκευαστές τρόπο να "παρακάμψουν" αυτούς τους περιορισμούς, ώστε να έχει π.χ. το 2014 ο καθένας... βιντεοκάμερα QuadHD στην τσέπη του; Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ