Φορητότητα στους αριθμούς κινητών: νέες ρυθμίσεις

Η ΕΕΤΤ θέτει ανανεωμένο πλαίσιο συνεργασίας των καταναλωτών με τους πάροχους

Είχαν προαναγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό, σήμερα ωστόσο (04/06) τίθενται σ' εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις που επιβάλλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων όσον αφορά στην φορητότητα αριθμών κινητών τηλεφώνων - την επιλογή και δυνατότητα των καταναλωτών, δηλαδή, να αλλάξουν πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας διατηρώντας για τους δικούς τους λόγους το ίδιο νούμερο σύνδεσης. Oι καινούργιες αυτές ρυθμίσεις έχουν ως στόχο να επιλύσουν μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί με το υφιστάμενο καθεστώς της όλης διαδικασίας τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ ο συνδρομητής που έχει συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας με τον εκάστοτε πάροχο είτε από απόσταση - μέσω Intenet, fax ή τηλεφωνικά - είτε εκτός καταστήματος (π.χ. μέσω αντιπροσώπου της εταιρίας στον χώρο του συνδρομητή), έχει πλέον το δικαίωμα να υπαναχωρήσει από αυτό χωρίς χρηματική ποινή και χωρίς εξηγήσεις. Έχει παράλληλα και την δυνατότητα να ακυρώσει την αίτηση φορητότητας αριθμού που είχε υποβάλει, επίσης αζημίως. Η επιλογή αυτή είναι διαθέσιμη για διάστημα 14 ημερολογιακών ημερών από τη σύναψη του συμβολαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, ισχύουν και τα εξής: η αίτηση φορητότητας προωθείται στον υφιστάμενο πάροχο μετά την πάροδο των 14 ημερών, οπότε ξεκινά η διαδικασία υλοποίησής της. Σε περίπτωση που ο συνδρομητής επιθυμεί το αίτημα να υλοποιηθεί ταχύτερα πρέπει να υποβάλει σχετική δήλωση στη νέα εταιρεία - αυτή πάντως έχει δικαίωμα είτε να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα είτε να ζητήσει από τον συνδρομητή γραπτή δήλωση ότι αποδέχεται να απωλέσει το δικαίωμα υπαναχώρησης. Στην περίπτωση αυτή ο συνδρομητής έχει τη δυνατότητα, μέχρι την ενεργοποίηση της υπηρεσίας σε νέα εταιρεία και εφόσον δεν έχει παρέλθει η προθεσμία των 14 ημερών, να υποβάλει αίτηση ακύρωσης της φορητότητας.

Υπογραμμίζεται πως αν η σύμβαση συνδρομής στο δίκτυο του νέου παρόχου έχει συναφθεί σε κατάστημά του, ο συνδρομητής δεν έχει δικαίωμα να υπαναχωρήσει και κατά συνέπεια ούτε να ακυρώσει αίτηση φορητότητας αριθμού. Σε περίπτωση διακοπής σύμβασης ορισμένου χρόνου, δε, πριν τη λήξη της, ο συνδρομητής ενδέχεται να επιβαρυνθεί με τέλος πρόωρης λήξης (ανάλογα με τους σχετικούς όρους που διέπουν την εκάστοτε σύμβαση).

Σε κάθε περίπτωση, το κοινό του Αθηνόραμα Digital που σκοπεύει να υποβάλλει κάποια στιγμή αίτηση φορητότητας για μεταφορά του αριθμού του σε δίκτυο άλλου παρόχου αξίζει να έχει στα υπ' όψιν αυτά που... ίσχυαν πάντοτε για την όλη διαδικασία, με τις νέες ή παλαιότερες ρυθμίσεις. Η έρευνα αγοράς, για παράδειγμα, για ένα πρόγραμμα ή υπηρεσία που ενδιαφέρει κάποιον είναι πρακτικά επιβεβλημένη πλέον, όπως και η συγκέντρωση προσφορών από όλους τους παρόχους. Οι προσφορές αυτές θα πρέπει να αξιολογηθούν βάσει αληθινών αναγκών κι όχι βάσει... εντυπωσιακών παροχών που εν τέλει είναι πιθανό να μην αξιοποιηθούν ποτέ. Αφού γίνει η καλύτερη επιλογή, τότε μπορεί να γίνει και σύναψη σύμβασης μαζί με την αίτηση φορητότητας, ώστε να μην υπάρχει λόγος για αλλαγές, ακυρώσεις και άλλες περιττές διαδικασίες. Ο χρόνος είναι χρήμα, αφού!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ