Φορητός ήχος, διά χειρός... Neil Young

Με player που δίνει έμφαση στην υψηλή πιστότητα, αλλά όχι ακριβώς... προσιτό

Η αλήθεια είναι πως, λίγο-πολύ, έχουμε όλοι αποδεχθεί το γεγονός ότι η εποχή που οι iPod, τα εμβληματικά φορητά player της Apple, μεσουρανούσαν, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ακόμη και η ίδια η αμερικανική εταιρεία δείχνει να τα διατηρεί στην προϊοντική της γκάμα χωρίς ενθουσιασμό πλέον, καθώς αποφέρουν πολύ μικρό ποσοστό των εσόδων της. Στα μάτια της μεγάλης πλειοψηφίας των καταναλωτών, το smartphone που έχουν πάντοτε μαζί τους "εκτελεί χρέη" φορητού player με τρόπο απόλυτα ικανοποιητικό. Ποιοί διαφωνούν; Αυτοί που έχουν απαιτήσεις από την ποιότητα της αναπαραγωγής του ήχου, φυσικά, αφού η μουσική που "παίζεται" από τα κινητά τηλέφωνα και η ίδια είναι συνηθως... "υπερσυμπιεσμένη", και τα κυκλώματά τους δεν είναι τα καταλληλότερα για την μετατροπή του ήχου από ψηφιακή μορφή σε αναλογική. Ε, απ' ότι φαίνεται σε λίγο καιρό και οι φανατικοί θιασώτες του "καθαρού" ήχου (audiophiles τους λένε οι Σάξονες) ενδέχεται να έχουν στη διάθεσή τους ένα φορητό player για τις δικές τους απαιτήσεις: το όνομα αυτού... Pono!

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του διάσημου μουσικού Neil Young, ο οποίος είναι θερμός υποστηρικτής εδώ και χρόνια της μουσικής στην "αγνή" ψηφιακή μορφή της. Το PonoPlayer είχε ανακοινωθεί από τον ίδιο πέρυσι το φθινόπωρο ως πρωτοβουλία, η διαδικασία της κατασκευής και πώλησής του ξεκινά ωστόσο αυτές τις μέρες επίσημα μέσω του γνωστού μηχανισμού χρηματοδότησης KickStarter. Το PonoPlayer χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο σχεδιασμό, ενσωματώνει το τσιπ ψηφιακής/αναλογικής μετατροπής ESS ES9018 - θεωρείται από τα καλύτερα που υπάρχουν για φορητές συσκευές, σε προδιαγραφές σχεδόν εφάμιλλο του αντίστοιχου σε κάρτες ήχου για PC ή και βασικούς... ενισχυτές home cinema - και θα φέρει 128 GB αποθηκευτικού χώρου εξ ορισμού. Ο Young υποστηρίζει ότι ο χώρος αυτός είναι αρκετός για τη μεταφορά 100, 200 ή και 500 (!) μουσικών album σε "καθαρή", ασυμπίεστη ψηφιακή μορφή με το Pono Player - αν και διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις γι' αυτό, καθώς μουσικό υλικό μίας ώρας σε ποιότητα 24-bit/192 ΚΗz χρειάζεται... πάνω από 2 GB χώρου. Ενδεχομένως γι' αυτό το Pono Player φέρει και θύρα καρτών μνήμης για επέκταση αυτού του αποθηκευτικού χώρου, άγνωστου μέχρι στιγμής είδους.

Το Pono Player θα κατασκευαστεί σε συνεργασία με την εταιρεία Ayre, μία από τις σημαντικές στο χώρο του ψηφιακού ήχου, και έχει τη φιλοδοξία να μην αξιοποιείται μόνο ως προσωπικό player για χρήση με ακουστικά, αλλά και ως φορητό player σε ρόλο υψηλής ποιότητας πηγής (εξ ου και η έξοδος ήχου για σύνδεση σε ενισχυτές και άλλα ηχοσυστήματα). Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Neil Young και οι συνεργάτες του θεωρούν πως η τιμή πώλησης με την οποία το προωθούν στον μηχανισμό του KickStarter, αυτή των 399 δολαρίων, δεν είναι υψηλή (αν και για τα δεδομένα του μηχανισμού... και χαμηλή δεν τη λες!). Για την αγορά μουσικής σε υψηλή ποιότητα, άλλωστε, οι κάτοχοι του Pono Player θα έχουν στη διάθεσή τους την υπηρεσία Pono Music, η οποία θα προσφέρει εκτενή τέτοια δισκογραφία τόσο από μεγάλες εταιρείες, όσο και από ανεξάρτητους δημιουργούς. Το μόνο που απομένει είναι, προφανώς, να διαπιστώσουμε αν το κοινό που όντως ενδιαφέρεται να αποκτήσει ένα φορητό player αυτού του επιπέδου είναι αρκετό όχι μόνο για να χρηματοδοτήσει το αρχικό στοκ των Pono Player που θα προκύψουν από το KickStarter, αλλά αν θα αποδειχθεί αρκετό για κάτι περισσότερο. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ