Φήμες για οθόνη... 4K στο επόμενο Galaxy Note

Τόσο απίθανο όσο και πιθανό να το κάνει πρώτη η Samsung, η υπερβολή ούτως ή άλλως αναπόφευκτη

Το Galaxy Note 4, το νεότερο μέλος της οικογένειας συσκευών της Samsung που ουσιαστικά "έθεσε σε κίνηση" τη διαδικασία καθιέρωσης της κατηγορίας των... phablets (phone-tablets) στην αγορά, είναι διαθέσιμο στα καταστήματα εδώ και λίγες μόλις εβδομάδες. Οι συζητήσεις για τον διάδοχό του, ωστόσο, έχουν ήδη ξεκινήσει - και ένα στοιχείο στο οποίο εστιάζουν σχεδόν όλες, αφορά στην οθόνη του. To Phone Arena, πασίγνωστο Web site εξειδικευμένο στα smartphones, έλαβε εμπιστευτική πληροφόρηση πριν από λίγες ημέρες γι' αυτό ακριβώς το στοιχείο του, αναπόφευκτου, Samsung Galaxy Note 5. Και ενώ τη φημολογία σχετικά με μελλοντικές συσκευές οποιουδήποτε κατασκευαστή τη θεωρούμε πρακτικά ανούσια, η συγκεκριμένη έχει βάση, αλλά και... προεκτάσεις: το επόμενο "μεγάλο" smartphone των Κορεατών, σύμφωνα με την πληροφόρηση του Phone Arena, είναι πιθανό να φέρει οθόνη υπερυψηλής ευκρίνειας.

Αν και το σε γενικές γραμμές έμπιστο αυτό μέσο ενημέρωσης δεν κατονόμασε την πηγή του, είναι γενικώς αποδεκτό το γεγονός ότι στα σχέδια της Samsung βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό οθόνη τεχνολογίας AMOLED, ανάλυσης 3840x2160 pixel για χρήση σε φορητές συσκευές. Η ίδια η κορεάτικη εταιρεία το έχει αναφέρει σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, σκιαγραφώντας όχι μόνο τη θέση της απέναντι στις μεγάλες οθόνες OLED, αλλά και την εξέλιξη των smartphones της όπως την έχει σχεδιάσει από το 2012 έως το 2018. Το πλάνο της, με τα δεδομένα της φετινής άνοιξης τουλάχιστον, είναι το 2015 να τεθούν στην παραγωγή οι πρώτες οθόνες AMOLED με ανάλυση 4Κ. Η εμπιστευτική πληροφόρηση του Phone Arena τοποθετεί αυτό το σημείο με μεγαλύτερη ακρίβεια χρονική: σύμφωνα με την πηγή του, τα πρώτα αποθέματα τέτοιων οθονών - διαγωνίου 5.9 ιντσών - θα παραχθούν τον ερχόμενο Αύγουστο. Και με τον παραδοσιακό "κύκλο" παρουσίασης προϊόντων της Samsung, αυτό το χρονικό σημείο "συμπίπτει" με εμφάνιση στην αγορά νέου Note.

Η υλοποίηση 3840x2160 pixel σε οθόνη διαγωνίου 5.9 ιντσών θα ωθούσε την πυκνότητα της απεικόνισης ενός Galaxy Note 5 στα... 750 ppi σχεδόν, αριθμό τόσο εντυπωσιακό όσο και, εν τέλει, άσκοπο. Τα smartphones με την υψηλότερη πυκνότητα απεικόνισης σήμερα, όπως το LG G3, προσφέρουν 2560x1440 pixel στις 5.2-5.5 ίντσες και - αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς - τα pixel είναι ήδη τόσα πολλά που κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να διακρίνει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε αυτήν την ανάλυση και την 1920x1080 pixel στις ίδιες διαγωνίους. Οι οθόνες είναι απλώς υπερβολικά μικρές για να είναι εφικτό να γίνει εμφανής η διαφορά - πέρα από το γεγονός ότι κανένα λειτουργικό σύστημα, ούτε το Android ούτε το iOS ούτε τα Windows Phone είναι σε θέση να αξιοποιήσουν εποικοδομητικά τόσο μεγάλες αναλύσεις. Πόσο μάλλον οι αντίστοιχες εφαρμογές.

Το να "στριμώξει" οποιοσδήποτε κατασκευαστής όσα pixel... δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε σε οθόνη 55 ιντσών, σε οθόνη 6 ιντσών, δεν είναι μόνο μάταιο: θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αυτονομία της οποιασδήποτε τέτοιας συσκευής, καθώς το υποσύστημα γραφικών που θα κληθεί να ελέγξει τόσα pixel θα είναι αναγκαστικά περισσότερο ενεργοβόρο. Θα πτοήσει αυτό οποιονδήποτε κατασκευαστή επιδιώκει την... "πρωτιά" σε ο,τιδήποτε; Έχουμε αποδεχθεί πως όχι: η βιομηχανία της τεχνολογίας κάνει πολλά πράγματα απλώς επειδή μπορεί, όχι επειδή έχει αναγκαστικά νόημα. Μπορεί να είναι η Samsung ο πρώτος κατασκευαστής που θα φέρει οθόνη υπερυψηλής ευκρίνειας σε φορητή συσκευή στην αγορά, μπορεί να είναι η LG, μπορεί να είναι κάποιος άλλος. Μπορεί να συμβεί το 2015, μπορεί να συμβεί το 2016... το μόνο σίγουρο είναι πως θα συμβεί. Ανυπομονούμε; Όταν υπάρχουν τόσα άλλα θέματα να λυθούν στις φορητές συσκευές, τόσοι άλλοι τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να βελτιωθούν, πριν ξεπεράσουμε τα σημερινά σχεδόν 500 ppi σε πυκνότητα απεικόνισης οθόνης; Μα... εννοείται! Ποιός δεν θα ήθελε οθόνη εικόνας 4Κ σε συσκευή που χρειάζεται να φορτίζει δύο φορές τη μέρα;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ