Facebook Home, εντυπώσεις

Ποιά είναι η γνώμη μας για το νέο γραφικό περιβάλλον του Android;

Στα επόμενα μηνύματα μπορεί να μεταβαίνει ο χρήστης απλώς από δεξιά προς τ' αριστερά (ακόμη και από την οθόνη αδράνειας), ενώ αυτόματα εμφανίζονται οι ειδοποιήσεις (notifications) με τη μορφή λιλιπούτειων κειμένων στη μέση της οθόνης (στην περίπτωση πολύ ενεργών χρηστών αυτά... μαζεύονται γρήγορα και ουκ ολίγες φορές θα πρέπει να απομακρυνθούν αν πρόκειται να διαβαστεί το κείμενο των posts). Άμεσα διαθέσιμος, "με δύο ταπ", φυσικά είναι ο Facebook Messenger, ενώ άμεσα "Like" και σχόλια μπορεί να κάνει κάποιος επίσης από την οθόνη αδράνειας. Και όσον αφορά στο... υπόλοιπo λειτουργικό της εκάστοτε συσκευής; Από την κεντρική οθόνη (όχι της αδράνειας) μπορεί να πάει απευθείας κανείς μόνο στο όποιο προηγούμενο σημείο ήταν στο Android, ενώ για να εμφανίσει τα apps και ό,τι άλλο είχε τοποθετήσει στην κεντρική οθόνη, θα πρέπει να ενεργοποιήσει τη συσκευή και να "σύρει" το εικονίδιο του profile του προς τα πάνω. Όχι κάτι δύσκολο, αλλά όχι και κάτι αρχικά... προφανές ακριβώς.



Εκεί βρίσκεται η πιο μεγάλη μας ένσταση όσον αφορά στο Facebook Home. "Κάνει κατάληψη" στο Android πολύ περισσότερο απ' όσο η πλειοψηφία των χρηστών του υποψιαζόμαστε ότι θεωρεί αποδεκτό. Αν τυγχάνει κάποιος εξαιρετικά... φανατικός οπαδός του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου, πιθανώς θα βρει την όλη υλοποίηση ενδιαφέρουσα - η μεγάλη αλήθεια όμως είναι πως ένα smartphone το χρησιμοποιούμε και για Facebook, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα. Για πράγματα πολύ σημαντικότερα, όπως οι κλήσεις και τα SMS για παράδειγμα. Το να "καλύπτει" ένα Newsfeed - όποιο κι αν είναι αυτό - τόσο συνήθεις λειτουργίες, δεν νομίζουμε πως θα ενθαρρύνει τη χρήση του Facebook Home για πολύ καιρό. Σε όλους μας αρέσει να "παίζουμε" με κάτι καινούργιο, αλλά μετά την αρχική φάση του "πλάκα έχει", δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε



Εννοείται, βέβαια, πως αυτή η πρώτη έκδοση του Facebook Home επιδέχεται πολλών βελτιώσεων - και μόνο οι ρυθμίσεις που στερείται, οι οποίες π.χ. θα επέτρεπαν στον χρήστη να έχει και κάποια απολύτως βασικά apps διαθέσιμα άμεσα και όχι... "κρυμμένα" κάτω από posts, αρκούν για μια αναβάθμιση σύντομα. Υποθέτουμε επίσης πως θα ακολουθήσουν εκδόσεις για περισσότερα smartphones με Android (επίσημες... γιατί ανεπίσημη υπάρχει ήδη) και όχι πολύ μακριά αντίστοιχες για tablet. Παραμένουμε σε αμφιβολία όμως σχετικά με το αν και κατά πόσο μία συγκεκριμένη λειτουργία ενός smartphone είναι πρακτικό να "πνίγει" σε αυτό το βαθμό τις υπόλοιπες. Θα έχει ενδιαφέρον, πάντως, να διαπιστώσουμε δύο πράγματα: ένα, πώς θα υποδεχθεί το κοινό τόσο το ίδιο το Facebook Home, όσο και το σχετικό smartphone της HTC. Δύο, τί θα... κάνουν τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα, τώρα που "άνοιξε η κερκόπορτα" - γιατί αν το Facebook μπορεί να "τυλίξει" με δικό του γραφικό περιβάλλον (skin/launcher) το Android, γιατί όχι και τα άλλα και η ίδια η Google με το Plus της; Ικανούς τους έχουμε να μας... έχουν χωρίσει σε στρατόπεδα σε 12-18 μήνες από τώρα: "Α, το Facebook Home έχεις εσύ; Εγώ το Pinterest Home, το Twitter Home ο αδελφός μου!"

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ