Ευρώπη: κοινός τύπος φορτιστή στον ορίζοντα

Για όλα τα κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές, αν και όχι... άμεσα ακριβώς

Μπορεί η κατάσταση να μην είναι σήμερα τόσο εκνευριστική όσο άλλοτε, συνεχίζει πάντως να μην είναι μικρός ο αριθμός κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών συσκευών που συνοδεύτεται από ειδικό καλώδιο φόρτισης - το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν λειτουργεί με άλλες συσκευές. Αυτό δημιουργούσε και δημιουργεί φυσικά πρακτικά προβλήματα στους καταναλωτές (οι οποίοι πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους και σίγουρα να προσέχουν να μην χάνουν τα καλώδια αυτά), αλλά και... υψηλά κέρδη στους κατασκευαστές, οι οποίοι σε περίπτωση απώλειας των καλωδίων αυτών πωλούν άλλα προς αντικατάσταση σε τιμές υψηλότατες - γι' αυτό που είναι αυτά τα προϊόντα, δηλαδή απλά καλώδια.

Απ' ότι φαίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το πρόβλημα πρώτη, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών-μελών της πριν από λίγες μέρες συμφώνησαν στη διαμόρφωση και διά νόμου επιβολή ενός κοινού προτύπου καλωδίου τροφοδοσίας για όλες τις φορητές συσκευές. Το προσωρινό αυτό συμφωνητικό θα πρέπει να εγκριθεί από τα υπουργικά συμβούλια όλων των κρατών-μελών και στη συνέχεια να ενταχθεί στη δική τους νομοθεσία έως το 2016, έτσι ώστε οι κατασκευαστές των συσκευών αυτών να είναι υποχρεωμένες πια να υλοποιήσουν το κοινώς αποδεκτό πρότυπο στα προϊόντα τους μέσα στους 12 επόμενους μήνες.

Η αλήθεια, φυσικά, είναι πως η αγορά των smartphones, των tablets, των φορητών media players και ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών δεν... περίμενε την Ευρωπαϊκή Ένωση για να λύσει αυτό το εκνευριστικό για τους καταναλωτές πρόβλημα: έχει σε μεγάλο βαθμό ήδη "αυτορρυθμιστεί", αφού η θύρα microUSB είναι παρούσα σε πολύ μεγάλη γκάμα τέτοιων συσκευών. Ακόμη και εταιρείες που... "έχουν παράδοση" στα ειδικά καλώδιας φόρτισης, όπως η Sony, υιοθετούν τη θύρα microUSB σε όλα τα νέα τους προϊόντα (όπως έχει κάνει η ιαπωνική εταιρεία στο νέο PS Vita και στο χειριστήριο DualShock4 του PS4). Οι Samsung, LG, HTC, Asus, Motorola, Nokia και πολλές άλλες έχουν υιοθετήσει τη θύρα microUSB εδώ και πολύ καιρό σε smartphones και tablets και η γενικότερη τάση είναι να ακολουθούν την ίδια οδό.

Στην ουσία, ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής που έχει ενσωματώσει σε πληθώρα δημοφιλών προϊόντων του άλλη θύρα είναι η Apple - με τον Lightning Connector στα νεότερα iPhone και iPad - και άλλος ένας είναι η Nintendo με το επίσης διαφορετικό βύσμα των 3DS/3DS XL. Σε κάθε περίπτωση, αν η θύρα microUSB γίνει (όπως είναι μέχρι στιγμής το αναμενόμενο) το ευρέως αποδεκτό και επίσημα πρότυπο σύνδεσης για φορτιστές φορητών συσκευών, η ζωή όλων μας θα γίνει σημαντικά ευκολότερη. Έστω και το... 2017!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ