Επιλογή ψηφιακής φωτογραφικής: τα κριτήρια

Διακρίνοντας τί έχει περισσότερη σημασία - για τον καθένα ξεχωριστά

Ποιότητα φωτογραφίας

Και το κριτήριο που... ίσως θα έπρεπε να είναι πρώτο στα μάτια των καταναλωτών, αποδεικνύεται όμως ότι πρακτικά τα άλλα προηγούνται. Συν τοις άλλοις, είναι επίσης σχετικό! Το πόσο ποιοτική χρειάζεται κάποιος να είναι η ψηφιακή φωτογραφία που λαμβάνει από το μοντέλο που θέλει ν' αποκτήσει, εξαρτάται από το τί θέλει να το κάνει αυτό το ψηφιακό αρχείο τελικά, αλλά και από το πόσο υψηλές ήταν οι απαιτήσεις του χρήστη εξ αρχής. Με αυτή τη συλλογιστική, "μια χαρά" είναι η ποιότητα που προσφέρουν π.χ. οι ψηφιακές φωτογραφικές τσέπης, αν αυτό που θέλει ο κάτοχός τους είναι τις φωτό να τις εκτυπώσει σε μέγεθος 10x15 εκ. ή να τις δημοσιεύσει στο Facebook και το Flickr.

Μιλώντας όμως... σοβαρά, αν το κριτήριο επιλογής ψηφιακής φωτογραφικής για έναν καταναλωτή είναι η ποιότητα του αποτελέσματος - και παραμένοντας σε αποδεκτά επίπεδα κόστους, όχι δηλαδή αυτά των επαγγελματικών μοντέλων - τότε σε δύο κατηγορίες θα στραφεί τελικά: στις "υβριδικές" και στις "μεγάλες". Οι "τσέπης" συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κακές συνθήκες φωτισμού, στις "αυτόματες" ρυθμίσεις συχνά το αποτέλεσμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό, ενώ οι "υπερεστίασης" έχουν τις ίδιες αδυναμίες (αφού οι αισθητήρες τους και τα υποσυστήματα ελέγχου τους είναι κοινά).



Στρεφόμενος λοιπόν ο καταναλωτής με απαιτήσεις στις "υβριδικές" και στις "μεγάλες", καλείται και πάλι να συνυπολογίσει το κόστος. Ο πρώτες είναι περισσότερο προσιτές, έχουν ωστόσο ιδιοτροπίες και σε καμία περίπτωση την ευελιξία των δεύτερων. Οι δεύτερες είναι ακριβότερες, προσφέρουν ωστόσο την καλύτερη ποιότητα ψηφιακής φωτογραφίας ("ένα κλικ" χαμηλότερα από τις επαγγελματικές ουσιαστικά) και έχουν την ιδιότητα να βελτιώνουν τ' αποτελέσματά τους, όσο ο κάτοχός τους γίνεται και ο ίδιος καλύτερος φωτογράφος. Τα περισσότερα Megapixel και γενικώς εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των "μεγάλων" μοντέλων βοηθούν, αλλά το σημαντικότερο είναι πως αυτή η κατηγορία κάνει στο συγκεκριμένο τομέα τους λιγότερους δυνατούς συμβιβασμούς σε όλες τις παραμέτρους σύλληψης ενός κάδρου. Άλλωστε, αν είναι να αγοράσεις μια "υβριδική" και τελικά να την μεταφέρεις για να αξιοποιείς τους φακούς της... δεν αγοράζεις και μια "μεγάλη" απευθείας; Ε, ναι!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ