Διαθέσιμο το iOS 8 από την Apple

Για πάρα πολλές από τις συσκευές της - πρώτες εντυπώσεις από τη χρήση του

Πιστή στην υπόσχεση που είχε δώσει στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της - όπου αποκάλυψε επίσημα τα Apple Watch και iPhone 6/6+ - η αμερικανική εταιρεία διέθεσε χθες το βράδυ στο ευρύ κοινό το iOS 8, τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για iPhone 4S/5/5C/5S, iPad 2/3/4/Mini/Mini Retina/Air και iPod Touch πέμπτης γενιάς ή νεότερο. Για τα σημαντικότερα πράγματα που προσφέρει το καινούργιο iOS έχουμε κάνει ήδη λόγο - στο παρόν άρθρο λοιπόν θα επικεντρωθούμε στις πρακτικές μας εντυπώσεις από την εγκατάσταση και χρήση του σε iPhone 5S, iPad Air και iPad Mini, βάσει των λίγων ωρών από τη στιγμή που αρχίσαμε να το χρησιμοποιούμε στις συγκεκριμένες συσκευές.

H εγκατάσταση του iOS 8 δεν παρουσίασε σε γενικές γραμμές προβλήματα - άλλα από τα συνήθη, δηλαδή! Επειδή προφανώς αμέτρητοι χρήστες των συσκευών της Apple προσπαθούσαν ταυτόχρονα να κάνουν την αναβάθμιση σε iOS 8 ανάμεσα στις 8 και 10 μμ, οι server της αμερικανικής εταιρείας δεν άντεξαν την... έξτρα πίεση και η μεταφορά του σχετικού αρχείου αναβάθμισης. Σε πολλές από τις απόπειρές μας να λάβουμε το αρχείο απευθείας στη συσκευή η διαδικασία δεν ξεκινούσε καν, σε άλλες ξεκινούσε και σταματούσε, σταμάτησε και μία φορά στη διαδικασία επαλήθευσης του αρχείου (validation). Αποτέλεσμα: διακοπή της διαδικασίας κι επανέναρξη, εκνευρισμός και... τα σχετικά σχόλια στα διάφορα forum. Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες και μετά πάντως η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα για όσους αποδείχθηκαν υπομονετικοί και... σοφότεροι!


Ένα πρόβλημα που διαπιστώθηκε από πάρα πολλούς χρήστες αυτή τη φορά - υπήρξε και σε προηγούμενες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό - σχετίζεται με τις απαιτήσεις που έχει η αναβάθμιση του iOS 8 σε αποθηκευτικό χώρο. Το σχετικό αρχείο ποικίλλει σε μέγεθος από 1.1 ή 1.2 GB σε... 5.5 ή 6 ή και περισσότερα GB, όμως αν η αναβάθμιση γίνει απευθείας στη συσκευή (over the air) το iOS 8 χρειάζεται από την εκάστοτε συσκευή δύο ή τρεις ή και πιο πολλές φορές περισσότερο χώρο από αυτόν - πιθανώς επειδή το εκάστοτε smartphone ή tablet πρέπει να κρατήσει προσωρινά το αρχείο της εγκατάστασης αποθηκευμένο, να το αποσυμπιέσει και να το εγκαταστήσει. Σε συσκευές με άφθονο αποθηκευτικό χώρο αυτό δεν είναι πρόβλημα, σε αυτές όμως των 16 (θεωρητικών) GB το iOS 8 είναι είτε πολύ δύσκολο είτε... πρακτικά αδύνατο να εγκατασταθεί έτσι. Η μόνη επιλογή των κατόχων αυτών των συσκευών είναι να κάνουν μία εκκαθάριση δεδομένων που δεν χρειάζονται και να τις συνδέσουν με PC ή Mac, ώστε να κάνουν την αναβάθμιση μέσω iTunes.

Όσον αφορά στις επιδόσεις του iOS 8, πάντως, η εικόνα που έχουμε - πάντοτε βάσει του iOS 7.1.2 σε iPhone 5S και iPad Air - είναι θετική. Αν και θα πρέπει να διανύσουμε μερικές ημέρες χρήσης για να δώσουμε οριστική απάντηση στο πολύ σημαντικό θέμα της αυτονομίας, τα πράγματα δείχνουν να κινούνται σε... ευχάριστα προβλέψιμο πλαίσιο. Στο iPhone 5S το iOS 8 λειτουργεί άψογα: δεν παρατηρήσαμε καθυστέρηση ικανή να προκαλέσει παράπονα, όπως και στο iPad Air, παρά το μεγάλο αριθμό από εγκατεστημένα apps. Ελάχιστα από αυτά "πάγωσαν" την πρώτη φορά που εκτελέστηκαν σε iOS 8 και χρειάστηκε να επανεκκινηθούν (παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι εφαρμογές είχαν ήδη δεχθεί αναβάθμιση για συμβατότητα με το iOS 8). Σε γενικές γραμμές, πάντως, η απόδοση του νέου iOS στις πιο πρόσφατες συσκευές της Apple δεν προβλημάτισε.

Το iPad Mini των 16 GB ωστόσο - και σίγουρα το iPad 2, αφού πρόκειται για την ίδια συσκευή από πλευράς προδιαγραφών - είναι... τελείως διαφορετική ιστορία. Η εγκατάσταση του iOS 8 εκεί, αφενός, αποδείχθηκε προβληματική και εκνευριστική: παρά το γεγονός ότι το ίδιο το αρχείο της αναβάθμισης ανήλθε στα 900 ΜΒ, χρειαζόταν 4.8 GB (!) αποθηκευτικού χώρου για να εγκατασταθεί. Χρειάστηκε να διαγράψουμε... σχεδόν τα πάντα από το iPad Mini προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση αυτή. Στη συνέχεια, δε, διαπιστώσαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή καθυστερήσεις τόσο στην χρήση του iOS 8 αυτή καθ' αυτή, όσο και στην απόδοση των εφαρμογών. Διαβάζοντας στο Web τις εντυπώσεις χρηστών με iPhone 4S, άλλωστε, διαπιστώνουμε το ίδιο πράγμα. Η αλήθεια είναι πως με το iOS 8 ενδεχομένως... ζητάμε πολλά από συσκευές ηλικίας άνω των τριών ετών, αλλά έτσι ξαναγυρίζουμε στη γνωστή συζήτηση του αν και κατά πόσο είναι σωστό εκ μέρους της Apple να διαθέτει ένα νέο iOS σε συσκευές που κατά βάση δεν το "αντέχουν".


Συνολικά, δεν τίθεται θέμα συζήτησης: συστήνουμε την αναβάθμιση σε iOS 8 σχεδόν σε όλους τους κατόχους των συσκευών της Apple π.χ. διετίας ή νεότερες. Οι νέες λειτουργίες και δυνατότητες που προσφέρει είναι αξιοπρόσεκτες, ενώ η απόδοσή του παραμένει κοντά σε αυτήν του iOS 7 στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να πούμε το ίδιο για τους κατόχους παλαιότερων συσκευών της Apple, των iPad 2, iPad Mini, iPad 3 και iPhone 4S δηλαδή: γι' αυτές, δεν είμαστε βέβαιοι πως οι νέες δυνατότητες του iOS 8 αντισταθμίζουν την πολύ μεγάλη πτώση στις επιδόσεις, αλλοιώνοντας την ομαλή λειτουργία τους. Ίσως η Apple με μελλοντικές αναβαθμίσεις βελτιώσει τα πράγματα για τους κατόχους των συσκευών αυτών, ίσως και όχι. Στα παραπάνω απομένει, βεβαίως, να προσθέσουμε και τις εντυπώσεις μας για τον τρόπο με τον οποίο το iOS 8 επηρεάζει την αυτονομία όλων των συσκευών της Apple - παλαιότερων και νεότερων - μετά από κάποιες ημέρες χρήσης. Γι' αυτές θα επανέλθουμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ