Διαθέσιμο το Google Maps για iPhone

Ανανεωμένο, πλουσιότερο σε λειτουργίες και ταχύτερο από ποτέ

Μετά από μήνες συζητήσεων και εικασίας - σε κάποιο χρονικό σημείο δεν γνωρίζαμε με σιγουριά για το αν υφίσταται καν - η εφαρμογή της Google για χαρτογράφηση και δρομολόγηση, η διάσημη Maps, είναι διαθέσιμη σήμερα στο App Store της Apple για τα μοντέλα iPhone με έκδοση 5.1 ή νεότερη του iOS. H διάθεση των Google Maps έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο λόγω της συνήθειας της Apple να... "κάνει τη ζωή δύσκολη" στα apps που θεωρούνται εναλλακτικά των δικών της (βλέπε Safari), αλλά και λόγω της δεδομένης και πολύ μεγάλης αντιπαλότητας που απροκάλυπτα πλέον έχει με τη Google λόγω Android (και όχι μόνο). Υπάρχει, άλλωστε, και η παράμετρος της αποτυχημένης προσπάθειας της Apple να προσφέρει τη δική της εφαρμογή χαρτών - οι ελλείψεις και τα προβλήματα της οποίας είναι βέβαιο πως καθιστούν την διάθεση των Google Maps ένα μεγάλο κουτάλι... αλάτι στην πληγή του συγκεκριμένου θέματος για τον γίγαντα του Cupertino.

Σε κάθε περίπτωση, ως app αυτό καθ' αυτό τα νέα Google Maps είναι ό,τι καλύτερο έχει προσφέρει στο κοινό της Apple η αντίπαλός τους εταιρεία μέχρι σήμερα. Η εφαρμογή είναι native (δηλαδή ειδικά κατασκευασμένη για iOS και όχι το site των Google Maps σε μορφή app), υποστηρίζει την εκτεταμένη οθόνη του iPhone 5 και έχει ανασχεδιαστεί ώστε να είναι τόσο περισσότερο μοντέρνα στην εμφάνιση, όσο και απλούστερη στη χρήση και ταχύτερη. Υποστηρίζει φωνητικές οδηγίες πλοήγησης και δρομολόγηση με μέσα μαζικής μεταφοράς (και τα δύο δεν είναι διαθέσιμα για το ελληνικό κοινό δυστυχώς), εμφανίζει την απεικόνιση Street View όπου αυτή προσφέρεται (και πάλι όχι σε πολλά σημεία της ελληνικής επικράτειας), ενώ μπορεί να "συγχρονίσει" σημεία ενδιαφέροντος και διαδρομές με PC (μέσω Google login βέβαια). Σαφώς ευπρόσδεκτη και η χρήση ανυσματικών χαρτών (vector maps) στην απεικόνιση, μέσω της οποίας καταναλώνονται λιγότερα data από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και η μεγέθυνση/μετακίνηση απεικονίζεται ταχύτερα.

Οι πρώτες εντυπώσεις μας από τα νέα Google Maps για iPhone είναι εξαιρετικά θετικές - η υλοποίησή τους σε κάποια πράγματα είναι καλύτερη ακόμη και από την αντίστοιχη στο Android (!), η οποία θεωρείται η κορυφαία της κατηγορίας από τις δωρεάν προτάσεις "εκεί έξω". Η συγκεκριμένη έκδοση του app αφορά μόνο στα iPhone, δεν αξιοποιεί δηλαδή τα iPad - γι' αυτά η Google έχει δεσμευτεί με ξεχωριστή εφαρμογή μέσα στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα είναι το ποσοστό των χρηστών που θα μεταβεί αμέσως στα νέα Google Maps και θα αφήσει τα Apple Maps πίσω του για πάντα, μην δίνοντας στην Apple την "πίστωση χρόνου" που αυτή πρακτικά ζητά για να τα διορθώσει και βελτιώσει. Οι έμπειροι χρήστες είναι σχεδόν βέβαιο ότι ακριβώς αυτό... έχουν κάνει ήδη σήμερα. Όμως τα Apple Maps είναι εξ ορισμού εγκατεστημένα σε κάθε νέο iPhone και βάσει αυτού η αμερικανική εταιρεία δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη δική της προσπάθεια. Ίδωμεν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ