Διαθέσιμο για όλους το iOS 6

Πρακτικές εντυπώσεις: πως αποδίδει στις παλαιότερες συσκευές;

Πιστή στην υπόσχεση που είχε δώσει στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου της, η Apple διέθεσε χθες το βράδυ στο ευρύ κοινό το iOS 6, τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για iPhone 3GS/4/4S, iPad 2/3 και iPod Touch τέταρτης γενιάς (τα τρίτης μένουν οριστικά στο 5). Για τα όσα προσφέρει το καινούργιο iOS έχουμε κάνει λόγο και στο παρελθόν - στο παρόν άρθρο λοιπόν θα επικεντρωθούμε στις πρακτικές μας εντυπώσεις από την εγκατάσταση και χρήση του. Θα δώσουμε, δε, απάντηση και στο... καυτό ερώτημα που και οι ίδιοι είχαμε ως χρήστες εδώ και καιρό: αποδίδει αρκετά καλά το νέο λειτουργικό στις παλαιότερες συσκευές της Apple, ώστε να μην τις καταστήσει δύσχρηστες ή και πρακτικά άχρηστες; Οι αναμνήσεις του iOS 4 στο iPhone 3GS... δεν έχουν σβήσει ακόμη!

H εγκατάσταση δεν παρουσίασε ιδιαίτερα προβλήματα, τουλάχιστον στο iPhone4 και το iPad 3 όπου τη δοκιμάσαμε. Η διαδικασία είναι εν πολλοίς δεδομένη και κύλισε ομαλά, αν και δεν ίσχυσε το ίδιο για όλους χθες το βράδυ. Επειδή προφανώς αμέτρητοι χρήστες των συσκευών της Apple προσπαθούσαν ταυτόχρονα να κάνουν την αναβάθμιση σε iOS 6 από τις 8 το βράδυ και μετά, οι server της αμερικανικής εταιρείας δεν άντεξαν την... έξτρα πίεση και η μεταφορά του σχετικού αρχείου στους υπολογιστές τους μέσω iTunes ή απευθείας στην εκάστοτε συσκευή μέσω Wi-Fi (600-1000 ΜΒ ανάλογα με το εκάστοτε iPhone ή iPad) σε πολλές περιπτώσεις δεν ολοκληρωνόταν. Αποτέλεσμα: διακοπή της διαδικασίας στη μέση κι επανέναρξη, εκνευρισμός και... τα σχετικά σχόλια στα διάφορα forum. Από τις πρώτες πρωϊνές ώρες και μετά πάντως η κατάσταση ομαλοποιήθηκε, ενώ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν υπάρχει πλέον πρόβλημα για όσους αποδείχθηκαν υπομονετικοί και... σοφότεροι!

Όσον αφορά στις επιδόσεις του iOS 6 στις διαφορετικές γενιές συσκευών της Apple: η εικόνα που έχουμε είναι σε γενικές γραμμές θετική, κοντά σε αυτό που περιμέναμε. Αν και θα πρέπει να... διανύσουμε μερικές ημέρες χρήσης για να δώσουμε οριστική απάντηση στο σχετικό ερώτημα (όσον αφορά στην αυτονομία κυρίως), τα πράγματα δείχνουν να κινούνται σε ευχάριστα προβλέψιμο πλαίσιο. Στο iPhone 4 το iOS 6 λειτουργεί πολύ καλά: δεν παρατηρήσαμε πουθενά καθυστέρηση ικανή να προκαλέσει παράπονα. Το ίδιο ισχύει και για το 4S, ενώ οι πρώτες αναφορές θέλουν το ίδιο να ισχύει ακόμη και για... το 3GS (αν και γι' αυτό "εχουν κοπεί" πάρα πολλά από τα καινούργια στοιχεία του iOS 6). Κατά τι ταχύτερος δείχνει να είναι ο Safari στην προβολή σελίδων του Web, ενώ ταχύτατη είναι και η προβολή των χαρτών με τη νέα εφαρμογή Maps της Apple (αν και αυτή επίσης θα πρέπει να αξιοποιηθεί μετά από μερικές ημέρες χρήσης "εκεί έξω").

Η ίδια γενικώς θετική εικόνα μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι ισχύει και για το iPad 3, το οποίο λειτουργεί σε όλα όσο γρήγορα όσο πάντοτε (σε τίποτε γρηγορότερα όμως). Η μόνη μας πιθανή αρνητική παρατήρηση - που ισχύει τόσο για iPhone όσο και για iPad - σχετίζεται με το App Store, το οποίο είναι μεν ομορφότερο και περισσότερο εύχρηστο μετά τον ανασχεδιασμό του, όμως δείχνει να προβάλλει πιο αργά τα charts και τις κατηγορίες (μάλλον λόγω του "πλουσιότερου εικαστικού). Αν εξαιρέσει κανείς το συγκεκριμένο, η αναβάθμιση σε iOS 6 μπορεί να προταθεί... με ανακούφιση και χωρίς δισταγμό σε όλους. Οι κάτοχοι iPhone 4/4S μπορούν να είναι ικανοποιημένοι με την επένδυση που έκαναν αγοράζοντάς το πριν από 24 και 12 μήνες αντίστοιχα, καθώς το iOS 6 τούς προσφέρει ουκ ολίγα νέα πράγματα χωρίς να απαιτεί κάποιο προφανές τίμημα γι' αυτό. Για τους κατόχους iPad2/3 ισχύει το ίδιο. Για τους κατόχους 3GS αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα και η τελευταία έκδοση του iOS που τούς είναι διαθέσιμη (η συσκευή αποσύρθηκε από την αγορά), οπότε... ο νοών, νοείτω!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ