D800: Είναι... πολλά τα megapixel!

Η Nikon αποκαλύπτει νέα ψηφιακή φωτογραφική... επικών προδιαγραφών

Πολλές είναι οι φήμες που κατακλύζουν το Web καθημερινά σχετικά με νέες συσκευές και προϊόντα τεχνολογίας που δεν έχουν ανακοινωθεί, σπάνια όμως είναι απόλυτα ακριβείς. Παραδόξως, ακριβώς σε... αυτήν την περίπτωση υπάγεται η νέα ψηφιακή φωτογραφική της Nikon, μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ημιεπαγγελματικές ή επαγγελματικές προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί τελευταία. Η D800, όπως είναι το όνομά της, "ψιθυριζόταν" μήνες τώρα - και τα αληθινά στοιχεία είναι σχεδόν ακριβώς αυτά που οι απανταχού θιασώτες της Nikon θα ήθελαν να είναι. Με άλλα λόγια, άκρως εντυπωσιακά!

Ο πλέον εντυπωσιακός αριθμός που σχετίζεται με την D800 είναι, φυσικά, αυτός των Megapixel: ούτε 16, ούτε 24, αλλά 36 (!), τα οποία φυσικά ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες των πιο πολλών από μας, δεν παύουν ωστόσο να είναι εκμεταλλεύσιμα σε πολλές περιπτώσεις. Ο πολύ υψηλός αυτός αριθμός δεν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί - με αισθητήρα συμβατικής τεχνολογίας - σε συνθήκες κακού φωτισμού χωρίς επίπτωση στην ποιότητα της φωτογραφίας, βέβαια, γι' αυτό και η Nikon έχει περιορίσει τη φωτοευαισθησία στα 6400 ISO. Η D800 πάντως διατηρεί μια σειρά από πλεονεκτήματα που συναντά κανείς στη... θηριώδη (και πανάκριβη) D4, όπως τη δυνατότητα εγγραφής video 1080p στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, τον επεξεργαστή εικόνας Expeed 3, αλλά και την έξοδο HDMI για διοχέτευση ασυμπίεστου, κορυφαίας ποιότητας video σε τηλεοράσεις και προβολείς.

Η D800 χρησιμοποιεί κάρτες μνήμης SD και CompactFlash όλων των ειδών (τόσο μεμονωμένα όσο και σε συνδυασμό), δέχεται μεγάλη γκάμα αξεσουάρ, είναι δε η πρώτη ψηφιακή φωτογραφική της Nikon που αξιοποιεί διασύνδεση USB 3.0 (για ταχύτατη μεταφορά αρχείων σε ανάλογα εξοπλισμένους υπολογιστές). Θα διατεθεί στα τέλη Μαρτίου στην τιμή των €2500 περίπου στο εξωτερικό (η οποία όμως δεν περιλαμβάνει κανέναν φακό), είναι άγνωστη μέχρι στιγμής η τιμή πώλησής της στην Ελλάδα. Canon, Sony... ιδού η Ρόδος!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ