COSMOTE, Vodafone: δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G+

Για υψηλότατες ταχύτητες πρόσβασης στο Internet, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με διαφορά μερικών... ωρών μόλις, οι δύο πάροχοι κινητής τηλεφωνίας με τις μεγαλύτερες πελατειακές βάσεις στη χώρα μας, οι COSMOTE και Vodafone, ανακοίνωσαν τη διάθεση στο κοινό τους του επόμενου εξελικτικού βήματος στα δίκτυά τους: της πρόσβασης στο Internet μέσω κινητών τηλεφώνων σε ταχύτητες 4G+ χάρις στην αξιοποίηση της τεχνολογίας LTE Advanced. Αν θέλει να είναι κανείς ακριβοδίκαιος, θα αναγνωρίσει στην COSMOTE τη σχετική προανακοίνωση και τις πιλοτικές δοκιμές από τα μέσα Νοεμβρίου κιόλας - με στόχο να καλύψει μεγάλο τμήμα της ελληνικής επικράτειας έως τα τέλη Ιουνίου. Και οι δύο εταιρείες, πάντως, ξεκινούν από τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) με την υπόσχεση να επεκτείνουν την κάλυψη 4G+ με γοργούς ρυθμούς μέσα στη χρονιά.

Η τεχνολογία LTE Advanced θεωρητικά επιτρέπει τη διαμεταφορά δεδομένων σε εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες (έως 1 Gbps!), τόσο η COSMOTE όσο και η Vodafone πάντως σε αυτή τη φάση στοχεύουν στο πρώτο επίπεδο των σχετικών επιδόσεων: τα 300 Mbps λήψης και τα 50 Mbps αποστολής δεδομένων. Αυτοί οι ρυθμοί σύνδεσης με το Internet είναι φυσικά επαρκείς ακόμη και για τους πλέον απαιτητικούς χρήστες, όντας αρκετοί για τη λήψη video σε υπερυψηλή ευκρίνεια (εικόνα 4Κ) και ήχου σε υψηλή πιστότητα (hi-res audio) χωρίς κανένα πρόβλημα στην ομαλή ροή τους. Η ταχύτατη πρόσβαση στο Web και τα κοινωνικά δίκτυα μέσω apps είναι, φυσικά, εκ των ουκ άνευ, όπως και η γοργή αποστολή αρχείων μεγάλου όγκου για επαγγελματικές εφαρμογές.

Μόνο "εμπόδιο", τρόπον τινά, στην υιοθέτηση της Δικτυακής πρόσβασης ταχυτήτων 4G+ από τους Έλληνες χρήστες με υψηλές απαιτήσεις αποτελεί η πολύ μικρή γκάμα διαθέσιμων συμβατών συσκευών: τις ημέρες που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μόνο τα Samsung Galaxy Alpha και Galaxy Note 4 υποστήριζαν τα δίκτυα LTE Advanced των δύο παρόχων στις προαναφερθείσες ταχύτητες (μία έκδοση του LG G3 που προσφέρει το ίδιο δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στη χώρα μας). Τους επόμενους μήνες, φυσικά, θα κυκλοφορήσει ένας αριθμός από νέα μοντέλα προερχόμενα από διάφορους κατασκευαστές, ενώ σε όλο το 2015 περιμένουμε τα κορυφαία smartphones των top εταιρειών του χώρου να υποστηρίζουν εξ αρχής την πρόσβαση σε δίκτυα 4G+.

Η επαρκής εξάπλωση των δικτύων των COSMOTE και Vodafone, με άλλα λόγια, το πιθανότερο είναι να συμπέσει χρονικά με τη διάθεση των smartphones εκείνων που απευθύνονται στους καταναλωτές που θα κάνουν και την περισσότερη χρήση της ταχύτερης "κινητής" πρόσβασης στο Internet μέχρι στιγμής. Εν αναμονή!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ